Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ölü Deniz kırığına dikkat çekti: Depremde Türkiye'nin güneyi de etkilenir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ölü Deniz kırığına dikkat çekti: Depremde Türkiye'nin güneyi de etkilenir
Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ölüdeniz kırığı üzerinde Suriye - Lübnan arasındaki bir depremin Türkiye'nin güneyini de etkileyeceğini bildirdi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 50 bini aşkın insan hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla insan yaralanmıştı.

Depremden sonra bölgede bazısı 4'ün üzerinde birçok artçı meydana gelirken, gözler diri faylara çevrilmişti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, stres artışı uyarısı yapılan Ölü Deniz Fayı kırığı için Twitter'dan şu bilgiyi verdi: "Ölüdeniz kırığı üzerinde büyük deprem Beyrut ile Şam arasında, kırık demetlerinin birleştiği Safed kuzeyinde gerçekleşmesi beklenir. Böyle bir deprem Türkiye güneyini de etkiler."

Ercan, şu haritayı da paylaştı:

olu-deniz-kirik.jpg

Ölü Deniz Fayı, Hatay'ın Antakya ilçesinin doğusunda yer alıyor. Buradaki fay kırığı, güneye doğru inerek Suriye, Lübnan ve İsrail'in Akdeniz'e yakın kesimlerinden geçiyor. Kırık, Mısır ve Suudi Arabistan'ın arasındaki Kızıl Deniz'e kadar iniyor.

Profesörün Twitter hesabından diğer uyarıları şöyle: "Depremde gerginliğin boşaldığı yere iç odak, yüzey izdüşümüne dış odak denir. Yeri yırtmasına kırık (fay) denir. Kırık boyunca en büyük ivme (vuruş) oluşur. Evinizi yıkan kırık değil, odaktan çıkan sarsım dalgalarıdır. Kırıktan değil, odaktan uzaktaysanız az etkilenirsiniz."

'Üniversitelerin kapanması bilimi öldürmek demek'

"Eğitim kurumları çökmesin. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin bazı bölümleri geçici komşu üniversitelere taşınsın, ötekileri ise baraklarda geçici eğitim sürdürülsün. Ülkede üniversite kapanması demek, bilimi öldürmek demektir. Geleceğimizi karanlığa sokmayalım."

Gündem