Reuters'a konuşan Biden yönetimi yetkilisi: Türkiye'nin ABD'den talepleri NATO anlaşmasının parçası değil

Reuters'a konuşan Biden yönetimi yetkilisi: Türkiye'nin ABD'den talepleri NATO anlaşmasının parçası değil
Reuters'a konuşan üst düzey ABD'li yetkili: Türkiye-Finlandiya-İsveç anlaşmasına ABD taraf değil. Ankara'nın Washington'dan talepleri talepleri NATO anlaşmasının parçası değil.

Türkiye'nin dün gece açıklanan üçlü memorandumla İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine yeşil ışık yakmasının arka planında yaşananlar merak ediliyor. Uzlaşma haberi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la telefon görüşmesi sonrasında gelirken, ABD'li bir yetkili kendilerinin anlaşmaya taraf olmadıklarını söyledi.

Reuters ajansına konuşan üst düzey ABD yetkilisi, Biden'ın Erdoğan'la İsveç ve Finlandiya'nın talebi üzerine NATO konusunda konuştuğunu, bu iki ülkenin ABD Başkanı'ndan Erdoğan'la görüşmesini istediğini söyledi.

Yetkili bununla birlikte, ABD'nin Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında yapılan anlaşmaya taraf olmadığını, Türkiye'nin ABD'den taleplerinin NATO anlaşmasının parçası olmadığını belirtti. Yetkili, Biden'ın anlaşmayı desteklediğini söyledi.

Biden dün üçlü memorandumun açıklanması sonrası Twitter hesabından Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak üç ülkeyi tebrik etmişti. ABD Başkanı, üçlü memorandumu "NATO'nun Finlandiya ve İsveç'e resmi üyelik davetinde bulunması için hayati bir adım" olarak nitelemiş; bu durumun "ittifakı ve kolektif güvenliğini güçlendireceğini" belirtmişti. (Kısa Dalga)

Dünya