Sabah yazarından 'poker benzetmeli' GES eleştirisi

Sabah yazarından 'poker benzetmeli' GES eleştirisi
İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin yazarlarından Melih Altınok, hükümetin yeni ekonomi tedbiri olarak açıkladığı gelire endeksli senetleri eleştirdi. Altınok, hem tedbirin açıklanma şekline hem de içeriğine tepki gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dolarizasyonu engellemek ve TL'ye yatırımı teşvik etmek amacıyla açıkladığı gelire endeksli senete (GES) bir eleştiri de, iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin yazarlarından Melih Altınok'tan geldi. Altınok, "Niye gece yarısı açıklıyorsunuz?" başlıklı yazısında, hem GES'in açıklanma şeklini, hem de tedbirin içeriğini eleştirdi.

Altınok, "Her şeyden önce, elinizdeki kozları böyle iddiasız restlerle açarak, iç piyasalara ve uzun vadeli yabancı yatırımcıya güven veremezsiniz" dedi.

'VATANDAŞ NE OLDUĞUNU ANLAYABİLMİŞ DEĞİL'

Yazısının ilgili bölümüne "Vatandaş, doları düşürmek için devreye sokulan son tedbirlerden Devlet İç Borçlanma Senedi (Gelire Endeksli Senet) uygulamasının ne olduğunu anlayabilmiş değil. Spekülasyonun bini bir para..." diye başlayan Altınok, şöyle devam etti:

"Nasıl olmasın ki? Paket gece yarısı üstelik de yazılı olarak sosyal medyadan açıklandı. Daha makul saatte, uzmanların da yer alacağı bir basın açıklaması yapılıp gazetecilerin sorularını da alarak düzenlemeyi duyuramazlar mıydı? Televizyonlar anında girer, ertesi gün de bütün gazeteler okurlarına bu yeni enstrümanı layıkıyla duyururlardı. "Paketin tweet'i" atıldıktan sonra gayya kuyusuna dönen Twitter'da bu kadar yalana dolana geçit verilmezdi."

'PANİK HALİNİ BESLEYEN BU YÖNTEME İHTİYAÇ YOK'

Altınok, "Tamam, dış kaynaklı vurgun operasyonlarına geçit vermeme refleksini de anlıyorum. Ne var ki, ekonomimiz alınan tedbirlerin ardından gece yarısı operasyonlarına karşı eskisinden daha korunaklı hale getirildi. Artık panik halini besleyen bu yönteme ihtiyaç yok" dedikten sonra GES'i de şöyle eleştirdi:

"Her şeyden önce, elinizdeki kozları böyle iddiasız restlerle açarak, iç piyasalara ve uzun vadeli yabancı yatırımcıya güven veremezsiniz. Neyse belki piyasaların açıldığı pazartesi günü, gazeteciler olarak beklediğimiz gibi bir basın toplantısıyla kamuoyu aydınlatılır."

Ekonomi