Şanghaylı gazeteci anlatıyor: Biz gerçek hayatta 1984'ü yaşıyoruz

Şanghaylı gazeteci anlatıyor: Biz gerçek hayatta 1984'ü yaşıyoruz
Şanghaylı gazeteci Yi-Nan Shen, Çin'deki koronavirüs önlemlerini ve protestoları anlatıyor: Gerçek zamanlı olarak kaydediliyoruz. Bu açıdan bakıldığında teknik ve pratik cephede 1984 Çin'de gerçek hayatta oynanıyor."

Çin'de üçüncü yılına giren Covid pandemisine yönelik sert önlemlerle karşı protestocular sokaklara döküldü. Son dönemde vakaların artışıyla birlikte önlemler daha da sıkılaştırıldı. Sosyal medyaya zorla test yaptırılan insanların görüntüleri düşmeye başladı. Eylemciler, Komunist Parti lideri ve Devlet Başkanı Şi Jinping'in istifasını talep eden sloganlar attı.

Independent Türkçe'den Dora Mengüç, gazeteci Yi-Nan Shen ile ülkesinde neler yaşandığını konuştu. Shen "Çin'deki sıfır vaka politikasının Pekin tarafından insanların özgürlüğünü kısıtlamak için dolaylı bir baskı aracı olarak kullanıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna "Evet, inanıyorum ve bunun gerçek olduğunu biliyorum" yanıtı veriyor. Shen şunları anlatıyor:

"Başlangıçta, nispeten basit bir araç olduğuna inanıyorum. Enfekte olanları takip etmek ve koronavirüsle fiilen savaşmak için büyük verileri oluşturmak amacını taşıdığını düşünüyordum. Bu aynı zamanda rejim için büyük bir fırsat ve kullanışlı bir araçtı. Çin'in teknoloji cephesinde gerçekten iyi durumda olduğundan bahsetmiyorum bile. Bu oldukça ironik, aslında. Sadece sağlık durumunuzu değil her bir bireyin yerini tespit etmek için çok kullanışlı bir araç. Kısa bir süre sonra, kelimenin tam anlamıyla nokta atışı yapmak gibi.

Bence bu yaşadıklarımız 1984'ü andırıyor. Her zamanki mecazi distopyaya en yakın olanı bu... Mekan veya konum kodu sağlık kodunun üstündeki başka bir kod gibi. Sadece yeşil sağlık kodunuzu göstermeniz değil, taramanız gerekiyor. Bu küçük cihaz hemen hemen her yerde kullanıma sunuldu. Restoranlar, alışveriş merkezleri, metro istasyonları... Sürekli taranıyoruz. Gerçek zamanlı olarak kaydediliyoruz. Bu açıdan bakıldığında teknik ve pratik cephede 1984 Çin'de gerçek hayatta oynanıyor."

Haberin tamamı

Dünya