Türkiye'de ilk: Kurumsal firma 4 gün mesai deneyecek

Türkiye'de ilk: Kurumsal firma 4 gün mesai deneyecek
Türkiye'de ilk kez bir kurumsal firma, haftada 4 gün mesai düzenini deneyecek.

Aksa Akrilik Yönetim Kurulu üyesi ve genel müdürü Cengiz Taş, bazı çalışanları için haftada 4 gün mesai düzeninin 3 ay süreyle deneneceğini açıkladı.

Yazılı açıklama yayınlayan Taş, yeni çalışma sistemlerinin iş sonuçlarına olumlu yansıdığı yönünde araştırmalar yayınlandığını belirtti.

Şirket yöneticisi, şunları kaydetti: "Biz de bu kapsamda, 3 ay süreyle haftada 4 gün mesai sistemini deneyerek iş dünyasına örnek olacağız. 1450 çalışanımızdan fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 çalışanımıza uyarlanacak uygulamamız sonrası sonuçları duyuracağız. Uygulama kapsamındaki çalışanlarımızın performansını iş sonuçları ve hedeflere göre ölçeceğiz."

Taş, uygulamanın 1 Ocak - 3 Mart 2023 tarihlerinde deneneceğini belirterek şartını şöyle anlattı: "İşlerinin gerektirdiği sürelerde fazla çalışma yapan ve mesai ücreti almayan çalışanlarımız, görev ve sorumluluklarını eksiksiz yaptıkları, hedeflerini tam olarak gerçekleştirdikleri sürece haftada 4 gün çalışma yapabilecekler. Yapılacak pilot uygulamanın iş sonuçlarımızın kalitesini artırarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca süregelen haftada 2 gün evden çalışma sistemimiz de devam edecek."

Dünyada durum ne?

Tüm dünyada haftada 5 gün olan mesai süresini azaltmak üzerine uygulamalar başlatan şirketlerin sayısı artıyor.

Şimdiye kadar Britanya, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada'da haftada dört gün mesai uygulamaları bazı şirketlerce deneniyor.

Araştırmalar, 4 gün mesai sisteminin üretkenliği ve refahı artırmanın yanı sıra, şirketlerin enerji maliyetlerini de önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor. (DHA)

Gündem