Yunanistan'dan Türkiye'ye yeni suçlama: Hava sahası ihlalleri görülmemiş seviyede

Yunanistan'dan Türkiye'ye yeni suçlama: Hava sahası ihlalleri görülmemiş seviyede
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaoioannou, Türkiye'yi Ege Denizi'nde 'rekor sayıda' hava sahası ihlaliyle suçladı. Papaoioannou, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in konuyu 16-17 Mayıs'taki ABD ziyaretinde gündeme getireceğini belirtti.

Türkiye ile komşu Yunanistan arasında Ege'de yaşanan 'hava sahası ihlali' gerilimi dinmek bilmiyor. Yunanistan Türkiye'yi yine, savaş uçaklarıyla hava sahasını ihlal ederek Ege'de gerginlik yaratmakla suçladı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaoioannou, diplomasi muhabirlerine verdiği brifingde "Sayılar kendi adına konuşuyor" diyerek, Atina'nın sadece 27 Nisan çarşamba günü '168 hava sahası ihlali ve 42 yasadışı uçuş' saptadığını öne sürdü.

'2020'DEKİ REKOR KIRILDI'

Papaioannou, 'Türkiye'nin provokasyonlarının geçmişte benzeri görülmemiş' boyutta olduğunu savunarak, Türk askeri uçaklarının Rodos, Kos ve Kalimnos (Kelemez) dahil olmak üzere, doğu Ege'deki Yunan adalarının da üzerinde uçtuğunu söyledi. Yunanistan Dışişleri Sözcüsü, geçtiğimiz çarşamba günü yapılan bu uçuşların, 2020'deki tek bir günlük üst geçiş 'rekorunu' kırdığını savundu. Papaioannou, bu sayının 2020'de 23 olduğunu söyledi.

'NATO'NUN BİRLİĞİ BALTALANIYOR'

Sözcü, "Türkiye'nin davranışı Avrupa ve NATO için bu kritik ve zor anda uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal ederken, aynı zamanda NATO'nun birliğini de baltalıyor" iddiasında bulundu. Papaioannou, 'tekrarlanan ihlallerin Yunanistan'ın geliştirdiği iyi komşuluk ilişkileri ruhuyla çeliştiğini' söyledi.

'ABD ZİYARETİNDE GÜNDEME GETİRİLECEK'

Yunanistan Dışişleri sözcüsü, bu uçuşların 'Yunanistan'ın egemenliğini ihlal ettiğini' vurgulayarak, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO'yu bilgilendirdiklerini ekledi. Sözcü, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in konuyu 16-17 Mayıs'taki ABD ziyaretinde de gündeme getireceğini belirtti.

Türkiye son olaral, Yunanistan’ın ev sahipliği yapacağı 'Tiger Meet' isimli NATO tatbikatını, Atina’nın teknik hazırlık belgelerinde Ankara’yı hedef aldığı gerekçesiyle boykot kararı almıştı. (Kısa Dalga)

Dünya