'Yüzde 50 artı 1' kulisi: AKP, İyi Parti'yle uzlaşı arayacak... 50+1 değişimi için masada iki seçenek var

'Yüzde 50 artı 1' kulisi: AKP, İyi Parti'yle uzlaşı arayacak... 50+1 değişimi için masada iki seçenek var
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1 şartının değişmesi isabetli olur” sözlerini kulislere bomba gibi düştü. AKP'nin bu konuda İyi Parti ile uzlaşı arayacağı öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan 50+1 şartının kaldırılması gerektiğini söylemesinin ardından, bu sözler üzerinden yeni anayasa çağrısını yinelerken, siyasetin gündemi de bir anda değişti.

Masada iki seçenek var

Hürriyet’te yer alan habere göre; yeni anayasa çalışmasında bu kuralın değişmesine yer verilebileceği, masada iki seçenek olduğu belirtildi.

Anayasa değişikliği paketinde 50+1 yerine, “40+1” ya da “en çok oyu alan seçilsin” seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağı kaydedilen söz konusu pakette, aile ve başörtüsü düzenlemelerinin de yer alacağı öğrenildi.

AKP'nin bu konuda partileri ziyaret edeceği, özellikle İyi Parti ile uzlaşı arayacağı ifade edildi.

Erdoğan ne demişti?

Almanya ziyareti dönüşü uçakta bir grup gazeteciyle röportaj gerçekleştiren AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa. Ama oy sayısı itibarıyla ‘En fazla oyu alan aday seçilir’ dendiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem