Yeni hafta, yeni tartışma: 50+1 gidici mi?

Yeni hafta, yeni tartışma: 50+1 gidici mi?
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de

20 KASIM KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY'E TIKLAYINIZ…

GÜNDEM

Türkiye yeni haftaya yine bir sistem değişikliği tartışmasıyla başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanan '50+1 sisteminin değişmesinin isabetli olacağını söyledi. Erdoğan, halkın yarısından fazlasının oyunu almak yerine en fazla oyu alan adayın Cumhurbaşkanı seçilmesini önerdi.

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un önceki yıllarda yaptığı açıklamalar yeniden gündeme geldi. Uçum, “50+1 oyu tartışmaya açma çabası açıkça halk iradesine saldırıdır” demişti.

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin de görüşlerini sosyal medyadan paylaşarak, 50+1 sisteminin millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini savundu.

Erdoğan’ın 50+1’in değiştirilmesi önerisine ilk tepki CHP’den geldi. Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Erdoğan’ın gelecek dönem adaylığı için hazırlık yaptığını savundu. CHP’li Murat Emir ise şunları söyledi: “Anayasayı değiştirip daha düşük yüzdelerle seçilme derdine düştüler. Bu, ucube sistemin daha da geriye götürülmesidir..”

İYİ Parti’den istifa eden Bahadır Erdem ise bu önerinin MHP hariç AKP’nin yanında yer almak isteyen muhalefetten destek alacağını savundu. Erdem, “Her kim ki AKP ile birlikte Anayasa değiştirme işine girerse bilin ki bu millete değil kendine hizmet ediyordur” dedi.

50+1 sistemi, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla uygulanmaya başlandı.

Bu modele göre seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katleden Ogün Samast 5 gün önce tahliye edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve Dink ailesinin müşteki olduğu iddianamede Samast’ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Özgür Özel’in CHP genel başkan seçilmesinin pozitif etki yarattığını söyleyen Kömürcü, CHP’nin oyunun bu ay 2 puan arttığını vurguladı. Kömürcü, parti içinde de bölünme ve kızgınlık olmadığını belirtti.

Ankete göre, AKP’nin oy oranı yüzde 32.9 olurken CHP’nin oy oranı yüzde 24.3 oldu.

CHP Lideri Özgür Özel de BirGün gazetesine yaptığı açıklamada kurultay sonucunun seçmeni umutlandırdığını söyledi. Özel, yerel seçimlerde birçok partinin yan yana geldiği ittifak yerine bölgelere göre iş birliklerinin önemli olduğunu vurguladı. Özel, dört yıl sonunda CHP’nin oylarının yüzde 35’in üzerine çıkacağını da belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Interpol tarafından aranan uluslararası uyuşturucu kartelinin yöneticisi Christijan Palıc’in İstanbul’da yakalandığını duyurdu.

Söz konusu kartelin Güney Amerika’dan kokain temin edilmesine öncülük ettiği, suç örgütleriyle bağlantıyı sağladığı ve kara paranın aklanmasında önemli rol oynadığı belirtildi.

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Resmi Gazete’de bir günde 75 sayfa özelleştirme ilanı yayımlandı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre,

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Nevşehir, Çanakkale, Karaman’da devlete ait gayrimenkuller imar planları değiştirilerek özelleştirilecek.

Habere göre imar değişiklikleriyle devlete ait bu gayrimenkuller ticaret, turizm ve konut alanlarına dönüştürülüp satılacak.

Geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren yazar ve sunucu Metin Uca, son yolcuğuna uğurlandı.

Ankara Kocatepe camiinde cenaze namazı kılınırken kalabalık içinden bir kişi "Camiye getirilmek istemiyordu" diyerek bağırdı. Cenazeye katılanlar ve imam tepki gösterince, arka sıralardaki iki kişi kaçarak uzaklaştı.

Uca, katıldığı bir programda "Yakılarak küllerimin de İstanbul Boğazı'ndan serpilmesini istiyorum. Tören istemiyorum" demişti.

Türkiye genelinde etkili olan fırtına, kuvvetli sağanak yağış ve kar yağışı nedeniyle ağaçlar devrildi, evlerin çatıları uçtu, yollar kapandı, denizlerde ise dev dalgalar oluştu. Meteoroloji bugün için de 31 kent için olumsuz hava koşulları nedeniyle uyarı yayımlandı

İstanbul'da yağışlı hava hayatı olumsuz etkilerken, barajların dolmasını sağlıyor. Barajların doluluk oranı yüzde 17’lerden yüzde 20’lere yükseldi. Ömerli Barajı’ndaki oran yüzde 40’a çıktı.

EKONOMİ

Türkiye’de piyasalar bu hafta Merkez Bankasının faiz kararını bekliyor. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, faizin 250 baz puan artışla yüzde 37,50'ye çıkmasını bekliyor. Merkez Bankası kararını perşembe günü açıklayacak.

Asgari ücrete zam görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dört kez toplanacak.

Komisyonda işçi, işveren ve hükümeti temsilen 5’er kişilik heyetler yer alıyor. Türk-İş heyetinde bu yıl dört işçi olacak.

Ekonomi çevreleri yüzde 40 civarında zam bekliyor bekleniyor. Bu olursa asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselecek. Halihazırda asgari ücret, net 11 bin 402 lira…

Ipsos'un 29 ülkede gerçekleştirdiği "Dünya’nın Endişeleri Araştırması"nın ekim ayı sonuçlarına göre Türkiye'nin en önemli sorunu yine ekonomi oldu. Türkiye güven endeksi konusunda 29 ülkede arasında sonuncu sırada yer aldı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 45. Güne girerken İsrail Başbakanı Netanyahu'dan "durmayacağız" açıklaması geldi. Netanyahu saldırıları "Hamas'ı yok edene" kadar sürdüreceklerini söyledi. ,7 Ekim’den beri İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 12 bini aştı.

İsrail'in Haaretz gazetesi çarpıcı bir haber yayımladı. Gazete, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına müdahale eden İsrail savaş helikopterinin müzik festivalindeki sivilleri de vurduğunu iddia etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, İsrail ordusunun kuşatıp baskın yaptığı Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni "ölüm bölgesi" olarak tanımladı.

Ekip, bombardıman ve silah ateşine dair kanıtlar gördüklerini ve hastanenin girişinde toplu mezar gözlemlediklerini açıkladı.

Binlerce İsrailli, Gazze'de tutulan rehinelerin ailelerinin başlattığı yürüyüşe destek verdi. İsrail hükümetinden rehinelerin serbest bırakılmasına öncelik vermesi istendi.

Protestocular Tel Aviv'den Kudüs'e kadar yürüdükten sonra Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun önünde bir gösteri düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu yaptığı açıklamada İsrail’in savaş suçlarının uluslararası düzeyde takip edilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, Netanyahu için de “İsrail halkını isyan ettiriyo. Onun için eceli yakındır” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye getirilen Gazzeli 27 hastanın 26'sına kanser teşhisi konduğunu, tedavilerinin devam ettiğini bildirdi.

BBC araştırmasına göre, Ukrayna'da savaşın başlamasından itibaren yaklaşık 20 bin erkek silah altına alınmamak için ülkelerinden kaçtı.

Kiev yönetimi, kaçma girişiminde bulunan 21 binden fazla erkeğin yakalandığını doğruladı.

Belçika’da Flaman Sosyalist Parti Genel Başkanı Conner Rousseau, Roman toplumuna yönelik hakaret ve ayrımcılık içeren sözleri nedeniyle çıkan tartışmaların ardından, seçime 7 ay kala görevinden istifa etti. BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Rousseau, tepki çeken sözleri için 'sarhoş zırvalaması' dedi ve özür diledi.

KISA DALGA’DAN

Gazeteciler Ayşe Yıldırım ve Sedat Bozkurt, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına uyulmaması ile başlayan krizin evrildiği aşamayı, İyi Parti ve CHP'deki gelişmeleri değerlendiriyor.

Podcast