Zelenskiy: Putin'le görüşmeyebilirim

Zelenskiy: Putin'le görüşmeyebilirim
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Buça'dan gelen katliam görüntülerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmeyebileceğini söyledi. Zelenskiy, ülkesinin önümüzdeki 10 yılda güvenliğe öncelik vereceğini belirterek, "Büyük bir İsrail gibi olacağız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yla Türkiye'de yapılan görüşmelerin ardından çekildiği Kiev bölgesinden gelen görüntülere tepkiler sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy müzakerelere devam etme sinyali verdi. Bununla birlikte Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmeyebileceğini söyledi.

'MÜZAKERELER EN İYİ SEÇENEK'

Ukrayna devlet televizyonunda konuşan Zelenskiy, Rusya'yla müzakere yürütmenin ülkesi için şu an 'tek seçenek' olduğunu ama görüşmelerin artık daha zorlu geçeceğini belirtti. Zelenskiy, bugüne dek kendisinin çağrıda bulunduğu, Rusya tarafının ise "Henüz erken" yanıtını verdiği Putin görüşmesinin ise gerçekleşmeyebileceğini söyledi.

'NAZİLERDEN ARINDIRMA RUSYA İÇİN GEÇERLİ'

Zelenskiy, Buça'dan gelen görüntülerin Rusya'nın Ukrayna için gerekçelerinden biri olarak gösterdiği 'Nazilerden arındırma' sürecinin 'Ukrayna'dan çok Rusya için geçerli olduğunu gösterdiği' yorumunda da bulundu.

'RUSYA İKİ YIL SONRA GERİ DÖNEBİLİR'

Buça'daki görüntüler hakkında bu akşam BM Güvenlik Konseyi'ne seslenmesi ve savaş suçu iddialarına kanıt sunması beklenen Ukrayna Devlet Başkanı, kendilerine güvenlik garantileri verilmesi çağrısını da yineleyerek, "Rusya iki yıl içinde geri dönebilir" dedi. Ukrayna'nın önümüzdeki 10 yıl içinde güvenliğe öncelik vereceğini söyleyen Zelenskiy, "Büyük bir İsrail gibi olacağız" ifadelerini kullandı.

MEDVEDEV: GÖRÜNTÜLER PARA KARŞILIĞINDA KURGULANDI

Rusya ise Buça'da katliam yapıldığına dair suçlamayı reddetmeyi sürdürüyor. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Rus askerlerinin Kiev yakınlarındaki kentten çekilmesi sonrası sokaklarda cesetlerin görüntülenmesini 'Ukrayna propagandası' olarak niteledi. Medvedev, görüntülerin 'büyük paralar karşılığında' çekildiğini' savundu. Suçlamaları reddeden Rusya Savunma Bakanlığı da yeni bir açıklama yaparak, söz konusu görüntülerin Ukrayna tarafından kurgulandığı iddiasını yineledi.

'İŞKENCE ODALARI' İDDİASI

Zelenskiy dün, söz konusu görüntülerin geldiği Buça'ya giderek sadece bu kentte 300'den fazla sivilin işkenceye uğrayıp öldürüldüğünü söylemişti. Ukrayna Başsavcılığı da kentte 'işkence odaları' bulunduğunu duyurmuştu. Bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamazken, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği bağımsız soruşturma çağrısında bulunmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya