Gerilim büyüyor: Hürmüz yeniden kapatıldı, iki gemiye ateş açıldı

Gerilim büyüyor: Hürmüz yeniden kapatıldı, iki gemiye ateş açıldı
İran'ın, Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatmasının ardından, geçiş yapmaya çalıyan iki gemiye ateş açıldığı belirtildi. İran, ablukanın ateşkes ihlali olarak değerlendirileceği açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump "İran bize şantaj yapamaz" ifadelerini kullandı.

Kısa Dalga - ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırmasıyla başlayan savaşta geçici ateşkes ve diplomasi adımları konuşulurken gerilim yeniden yükseldi. ABD ve İran arasındaki geçici ateşkes 22 Nisan'da bitecek.

İran yönetimi ABD ve İsrail'in saldırılarından sonra 3 Mart'ta Hürmüz Boğazı'nı kapatmıştı. Dünyada ham petrolün yaklaşık beşte birinin taşındığı boğazın kapanmasıyla petrol fiyatları yükseldi ve dünya çapında enerji krizi gündeme geldi.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Pakistan'ın arabuluculuğunda dolaylı yürütülen görüşmeler sonrasında ABD ve İran arasında 8 Nisan'da 15 günlük ateşkes kararı alındı.

Ancak Pakistan'da yapılan görüşmelerde sonuç çıkmaması sonrası Trump yönetimi deniz ablukası başlattı. Öte yandan bir başka geçici ateşkes haberi de İsrail ve Lübnan'dan geldi. Taraflar arasında 10 günlük geçici ateşkes kararı alındı.

Hürmüz açıldı, kapandı

Bu adımların ardından İran, cuma günü Hürmüz Boğazı'nı açtığını duyurdu. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukasını sürdürmesi halinde boğazın kapatılacağı uyarısında bulunmuştu.

Hürmüz Boğazı cumartesi günü boğaz bir kez daha kapandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İran devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolün “önceki durumuna döndüğü” belirtildi. Açıklamada ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukasına atıfla, “İran’dan giden ve İran’a gelen gemiler için tam seyrüsefer serbestisi sağlanmadığı sürece boğazın ’sıkı kontrol ve denetim’ altında tutulacağı" ifade edildi. İran Devrim Muhafızları Ordusu ayrıca ABD’nin uyguladığı ablukayı “deniz haydutluğu” olarak nitelendirdi.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçemediği durumda başkalarının da geçemeyeceğini söyledi.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre kapatma kararından sonra Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan iki ticari gemiye İran’a ait botlar tarafından ateş açıldı.

Trump: İran bizi şantajla yönlendiremez

ank-52959a61-149b-4ab3-a1a5-70efac58343e-1.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, Washington’un İran ile “çok iyi görüşmeler sürdürdüğünü” belirterek, ancak İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma girişimlerine izin vermeyeceklerini söyledi. Trump, “Bizi şantajla yönlendirmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

ABD basını: Savaş yeniden başlayabilir

ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu sabah Beyaz Saray’daki durum odasında Hürmüz Boğazı çevresindeki krizi ve İran ile müzakereleri görüşmek üzere toplantı düzenlediğini öne sürdü. İki ABD’li yetkiliye dayandırılan haberde üst düzey bir ABD’li yetkilinin, müzakerelerde kısa süre içinde bir ilerleme sağlanmazsa savaşın gelecek günlerde yeniden başlayabileceğini söylediği öne sürüldü.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.