Öğrenciye 1 öğün yemeğe bütçe yok!

Öğrenciye 1 öğün yemeğe bütçe yok!
Muhalefet, okullarda ücretsiz yemek için MEB bütçesinin artırılmasını istedi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi... / Amasra'daki maden faciasında bir işçi daha yaşamını yitirdi... / İklim Değişikliği Kanun taslağının detayları ortaya çıktı.. / Varlık Fonu'na geçtiğinden beri kâr yok: Çaykur'dan bir yılda yarım milyar lira zarar... / Çin'in kontrolden çıkan roketi Dünya'ya düştü... Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırladığı bültende…

5 KASIM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ


GÜNDEM

Okullarda ücretsiz yemek teklifine AKP ve MHP'den ret

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken muhalefet partileri ek bütçe teklif hakkını kullanarak okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için bakanlık bütçesinin artırılmasını istedi. CHP, İYi Parti ve HDP’nin sunduğu bu teklif AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Amasra'daki maden faciasında tanık işçiler konuştu: Yeterli havalandırma yok, sensörler uzak

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim’de meydana gelen maden faciasında kalbi durmuş olarak hastaneye ulaştırılıp, hayata döndürülen işçi yaşamını yitirdi. Maden faciasında yaşamını yitirenlerin sayısı 42 oldu.

Bartın Amasra'daki maden ocağındaki faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, tanık madencilerin ifadelerine yer verildi. Maden işçileri, ocakta yeterli havalandırma olmadığını, işçilere kapsamlı eğitim verilmediğini ve gaz oranını izleme merkezinin görmediklerini söyledi. İşçiler madende daha önce de küçük yangınların çıktığını aktardı.

Soruşturma kapsamında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı.

Facianın ortaya çıkardığı skandal: Teknik yetkiler maden mühendisi olmayan birine verilmiş

Bu arada maden faciası bir skandalı da ortaya çıkardı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Amasra Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca’nın yetkilerinin maden mühendisi olmayan birine verildiğini söyledi. Demirtaş “Müessese Müdür Yardımcısı olan kişinin; bir maden mühendisi olması gerekiyor” dedi.

İstanbul Valiliği uyuşturucu verilerini açıkladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu 'Türkiye'de uyutucu kullanımının yaygınlaştığını ve bu konuda mücadelenin yapılmadığını öne sürmüş, “metamfetamin' uyarısı yapmıştı. İçişleri Bakanı Soylu "Yakanı bırakmayacağız" diyerek tepki göstermişti. Emniyet ve jandarma, Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Valiliği 'uyuşturucu' verilerini açıkladı.

İstanbul Valiliği uyuşturucu operasyonlarıyla ilgili açıklama yaptı. Buna göre kentte ekim ayı sonu itibarıyla 42 bin 442 operasyonda 61 bin 612 şüpheli yakalandı, 6 bin 103 kişi tutuklandı.

Valiliği verilerinde yakalanan uyuşturucu miktarları da dikkat çekti. Operasyonlarda, 841 kilogram eroin, 6 bin 821 kilo esrar, 739 kilo kokain, 545 kilo bonzai, 4 bin 639 kilo metamfetamin hapın ele geçirildiği kaydedildi.

Aleviler torba yasaya karşı eylem yapacak

Alevi kurumları, torba kanunda yer alan Alevilik ile ilgili düzenlemelerin 'Kültür' ifadesiyle kabul edilmesine karşı TBMM önünde eylem yapacak.

AKP'nin 21 maddelik torba kanun teklifinde Alevilikle ilgili düzenlemeleri içeren maddeler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'Kültür' ifadesiyle kabul edilmişti.

“ Cem ibadetimizi ve Cemevlerimizi tanımayanların çıkaracağı yasalar bizleri tanımlayamaz. Alevilik vardır, Alevilik haktır!" diyen Alevi kurumları 8 Kasım saat 10.00'da TBMM Dikmen kapısı önünde eylem yapacak.

Prof. Sözbilir'den İzmir depremi açıklaması: 'Buca Fayı'nın yıkıcı deprem üretme potansiyeli var'

İzmir’in Buca ilçesinde dün sabah saat: 03.29'da, 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde bir caminin minaresi hasar görürken, kalp krizi geçiren bir kişi yaşamını yitirdi, yedi kişi yaralandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 'Buca Fayı'nın yıkıcı deprem üretme potansiyeli var' dedi.

İklim Değişikliği Kanun taslağının detayları ortaya çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu yıl sonuna kadar Meclis'ten çıkarılmasını planladığı İklim Değişikliği Kanunu taslağının detayları belli oldu. ANKA Haber Ajansı’ndan Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre taslak kurum ve kuruluşlara "hizmete özel" koduyla gönderildi.

Taslağa göre; 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için Emisyon Ticaret Sistemi’ kurulacak. Sisteme dahil olacak şirketler, emisyona neden olan faaliyetlerini sürdürebilmek için emisyon ticaret izni almak zorunda olacak.

Emisyonlu ticarete izin almadan devam eden firmalara 5 milyon TL'ye kadar ceza kesilebilecek. "Net sıfır emisyon" hedefi için "neredeyse sıfır enerjili bina" konsepti zorunlu tutulacak. Bakan ve bakan yardımcılarından oluşacak ve üyelerine huzur hakkı ödemesinin yapılacağı “Karbon Piyasası Kurulu” oluşturulacak.

İstanbul Boğazı'nda 6 Kasım'daki av kararı iptal

İstanbul Boğazı'nda av yasağının 6 Kasım'da 14 saatliğine kaldırılması kararı iptal edildi. Boğaz'daki balık türlerinin ekolojik koridorunun zarar göreceğine dikkat çeken haberlerin ardından Denizcilik Genel Müdürlüğü av günü kararını geri çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 6 Kasım'da 14 saatliğine İstanbul Boğazı'nı sınırsız balıkçılığa açma kararı, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açmıştı.

İki deniz arasında biyolojik koridor olduğu için deniz ekosisteminin büyük zarar göreceğini savunan bilim insanları ve kuruluşlar, palamut ve lüfer gibi türlerin bu yıl bol avlanmasına rağmen gelecek yıllarda çok azalacağına dikkat çekmişti.

EKONOMİ

Mali af niteliğinde düzenlemeler içeren Torba Yasa, Meclis'ten geçti

İktidarın 2023 seçimleri öncesi bir anlamda “mali sicil temizliği” yolunu da açacak nitelikteki torba yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Öğrenim kredisi borç faizileri ile 2 bin liranın altındaki icra takibindeki borçlar silinecek. Kur korumalı mevduat sisteminin süresi 1 yıl uzatılacak. Çek senet, kredi kartı borçları yapılandırılacak ve böylece borcu ödeyenler “kara listeden” çıkmıy olacak..

TCMB: Enflasyondaki artışın nedeni gıda fiyatları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayında yüzde 85,51 olarak açıklanan yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiğini belirtti.

Varlık Fonu'na geçtiğinden beri kâr yok: Çaykur'dan bir yılda yarım milyar lira zarar

Bakanlar Kurulu kararıyla Şubat 2017’de Varlık Fonu'na devredilen Çaykur, beş yıldır üst üste zarar açıklıyor.

Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre kurum, 503 milyon 840 bin TL zarar etti.

Çaykur'ın son 5 yılda 2.6 milyar lira zarar etti.

Kurum en son 2016 yılında 82 milyon lira kâr açıklamıştı.

Zam sırası kitaplarda

Birçok sektörde döviz kuru ve enflasyon nedeniyle peş peşe gelen zamlar yayıncılık alanına da yansıdı.

NTV'nin haberine göre 400 sayfalık kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti 11 ay önce 9 bin 500 liraydı. Bu sayı şimdi 26 bin liraya kadar yükseldi. Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder, kitap zammının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Zelenskiy: Ukrayna'da 4,5 milyon kişi elektriksiz kaldı, Rus saldırıları 'enerji terörizmi'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırıları sonucu ülkede 4,5 milyon kişinin elektriksiz kaldığını söyledi. Enerji altyapılarına yönelik Rus saldırılarını "enerji terörizmi" olarak tanımlayan Zelenskiy, "Bu saldırılar düşmanımızın zayıflığını gösteriyor. Bizi savaş alanında yenemedikleri için halkımızı böyle alt etmeye çalışıyorlar" dedi.

Erdoğan: Putin'le hemfikir olduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın tahıl anlaşmasına geri dönmesine ilişkin konuştu. PUtin’le hemfikir olduklarını belirten Erdoğan, "Sayın Putin, bu tahılı ücretsiz olarak Somali, Sudan, gönderelim dedi. Hemfikir olduk. Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık” dedi.

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya sözünü tuttu

İstanbul'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'ye verdiği taahhütleri yerine getirdiğini ve artık bu iki ülke NATO’ya tam üye olmasının zamanını geldiğini söyledi. Çavuşoğlu ise imzalanan üçlü anlaşmanın ardından bazı adımların atıldığını, ancak "tüm unsurların" henüz uygulanmadığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları başlatmasının ardından askeri tarafsızlık ilkesinden vazgeçen Finlandiya ve İsveç, Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya ve İsveç'in üye olabilmesi için NATO'ya üye 30 ülkenin onayı gerekiyor. Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'dan talep ettiği adımların başında, onlarca “terör listesindeki’ isimlerin iadesi geliyor.

ABD Başkanı Biden: Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz

ABD Başkanı Biden, 8 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesi Kaliforniya'da düzenlenen Demokrat Parti etkinliğinde yaptığı konuşmada, İran'daki Mahsa Amini gösterilerine değindi.

Biden, "Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. Onlar çok yakında kendilerini özgürleştirecek" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ise “İran, 43 yıl önce özgürleşti ve sizin esaretinize düşmemeye kararlıdır" diye yanıt verdi.

Çin'in kontrolden çıkan roketi Dünya'ya düştü

Çin'in 31 Ekim’de uzaya yolladıktan sonra kontrolden çıkan roket Dünya’ya düştü.

ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı roketin Pasifik Okyanusu’nun orta-güney bölgesinde atmosfere girerek yeryüzüne düştüğünü açıkladı.

Kuzey Kore'den Güney Kore deniz sınırına 80 top atışı

Kuzey Kore ile ABD-Güney Kore-Japonya ittifakı arasındaki gerginlik bölgedeki güvenlik endişelerini artırırken, Güney Kore’den tehlikeli bir adım daha geldi. Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin iki ülke arasındaki deniz sınırının yakınındaki sulara yaklaşık 80 top mermisi ateşlediğini açıkladı. Deniz sınırındaki tampon bölgeye yönelik eylemin 2018 yılında ili ülke arasında çatışmaları önlemek için tasarlanan askeri anlaşmasının ihlali anlamına geldiği yinelendi.

'İnci Küpeli Kız' tablosunu hedef alan eylemcilere hapis cezası

Hollanda'da iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla "İnci Küpeli Kız" tablosunu hedef alan iki kişiye 2 ay hapis cezası verildi.Üçüncü aktivistin yargılamasının devam ettiği aktarıldı. Hollanda Savcılığı’ndan yapılan açıklamada Aativistlerin tabloya zarar vererek gösteri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı ifade edildi. Savcılık açıklamasında, sanat eserlerinin iklim aktivistlerince hedef alınmasını engellemek için davanın 6 günde karara bağlandığı vurgulandı.

Koronavirüs ve grip için ortak aşı

ABD'li ilaç üreticisi Pfizer, Alman ortağı Biontech şirketiyle hem Covid-19 hem de grip için tek bir aşı üzerinde çalıştığını duyurdu. MRNA teknolojisiyle üretilen aşı adayının ABD'de birinci faz çalışmalarına 180 gönüllü üzerinde başlandığı duyuruldu. Moderna ve Novavax firmaları da benzer aşılar üzerinde çalışıyor.

411 gündür Covid19 olan hasta sonunda 'negatife' döndü

Londra'da 411 gündür Covid-19 hastalığıyla mücadele eden 59 yaşındaki bir hasta sonunda iyileşti. Adı açıklanmayan hasta, virüse karşı en uzun sürede tedavi edilen kişi oldu.

KISA DALGA’DAN

Kısa Dalga’nın kuruluş döneminde büyük emekleri olan ve podcastleri ile katkı sunan Süreyya Tamer Kozaklı’nın yazıları, aramızdan ayrılışının birinci yıl dönümünde kitaplaştı.

Tamer Kozaklı, Kısa Dalga’da Ahmet Orhan ile “İki Lafın Beli” ve Kaan Öz ile “Yalancı Dokuz” podcast serilerini yaptı. Tamer Kozaklı’nın son podcastini dinleyebilirsiniz

Podcast