Genç ve parasız...

Genç ve parasız...
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de

2 ARALIK KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY'E TIKLAYINIZ…

GÜNDEM

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olacak.

Seçime katılacak siyasi partiler YSK tarafından 2 Ocak’ta ilan edilecek.

Partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 27 Ocak'ta kura ile belli olacak.

Siyasi partilerin aday listelerini, bağımsız adayların da başvurularını 20 Şubat saat 17.00'ye kadar teslim etmesi gerekiyor.

Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart tarihinde başlayacak, 30 Mart saat 18.00'de ise sonlanacak. Seçim yasaklarının sonu ise 31 Mart saat 23.59 olarak belirlendi.

Muhafette ittifak ve işbirliği arayışı sürüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaretinin ardından Akşener’in Ankara’da ilçe başkanlarıyla bir araya gediği öğrenildi. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre 25 ilçe başkanından 23’ünün katıldığı toplantıda 21 ilçe başkanı CHP ile Ankara’da iş birliği yapılmasını istedi.

Bu arada CHP Lideri Özgür Özel’in yerelde işbirliği formülü İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda pazartesi ele alınacak.

CHP lideri Özgür Özel, “Verecekleri her iki karara saygılıyız. Ama sonucun olumlu yönde olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi İstanbul Eş Başkanı Murat Kalmaz, yerel seçimlerde kentte aday çıkarıp çıkarmayacaklarının henüz belli olmadığını, bununla birlikte bir ittifaka desteğin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan Kalmaz, görüşmeler için kapılarının hem AKP’ye hem de CHP’ye açık olduğunu söyledi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararının uygulanmaması üzerine Anayasa Mahkemesi’ne ikinci kez başvuru yaptı.

Başvuruda Atalay'ın haklarının ikinci kez ihlal edildiğinin tespit edilerek, bu ihlallerin ortadan kaldırılması talep edildi.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, kamuoyunda Fatih Terim Fonu olarak bilinen dolandırıcılık olayını yazılı soru önergesiyle Türkiye Büyük Milllet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Kılınç, MASAK’ın bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e 14 soru yöneltti.

Kılınç’ milyonlarca liranın nerede olduğunu sorarken, paraların İsviçre’ye taşıdığı iddialarını hatırlattı ve bunların araştırıp araştırılmadığını sordu.

Kılınç’ın bir başka sorusu da şöyle: “Müştekilerin “fon”a para yatırmasında Fatih Terim’in yönlendirmesi olmuş mudur?”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin mahkeme kararıyla görevden alınmasına tepkiler sürüyor.

Görevden alınan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bulut, mahkemeye baskı uygulandığını belirterek hakikati savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Tabip odaları ve sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarla kararı kınadı.

Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın araştırmasına göre 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 62’si öğrenimini sürdürürken ekonomik zorluk çekiyor.

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre gençlerin yüzde 38’i barınma, yüzde 56’sı beslenme sorunu yaşıyor.

İstanbul Planlama Ajansı “Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Maliyeti Araştırması”sın sonuçlarını açıkladı.

1 öğrencinin geçim maliyeti aylık 14 bin 583 lira, yıllık olarak ise 174 bin 993 lira olarak hesaplandı. İstanbul’da devlet yurdunda kalan bir öğrencinin yaşam maliyeti ise yıllık ve aylık bazda yüzde 89.53 oranında arttı.

EKONOMİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını dün yapması bekleniyordu.

Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını açıkladı.

2024'te geçerli olacak asgari ücretin 31 Aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

Asgari ücret, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 2024 yılı için asgari ücret taleplerini açıkladı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücretin yılda dört kez belirlenmesini talep etti.

Çerkezoğlu, ilk kez talep ettikleri ücreti söylemeyeceğini belirterek, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Zamlı asgari ücreti 1 Şubat'ta alacağız. Şimdi söyleyeceğimiz rakamın bu yüksek enflasyon koşullarında 2 ay sonra uçup gideceğini hepimiz biliyoruz. Asgari ücret konusunda rakamların peşinde koşmak istemiyoruz..”

Çerkezoğlu, asgari ücret artışında açlık ve yoksulluk sınırının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da enflasyon Kasım 2023'de yıllık bazda yüzde 73,89 oldu.

İstanbul'da fiyatlar aylık olarak yüzde 3,79 arttı. Geçen aya göre en yüksek artış yüzde 5,53'le kültür eğitim ve eğlence harcamalarında kaydedildi.

Merkez Bankası, Nurettin Nebati'nin bakanlığı döneminde getirilen kur korumalı mevduat hesaplarının "cazibesini azaltmak" için bir adım daha attı. Bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'de son dönemdeki ekonomi politikası düzenlemeleri kredi görünümünü revize etti. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit edip kredi notu görünümünü 'pozitif'e yükseltti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı tarım ürünlerinin üretici ve market fiyatları arasındaki farkı açıkladı.

Kasımda üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı yüzde 548,1 ile limonda görüldü.

Limonu yüzde 423 ile portakal, yüzde 359 ile mandalina, yüzde 305 uru soğan izledi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Gazze'de İsrail ile Hamas arasında yedi gündür süren geçici ateşkes sona erdi.

İsrail saldırılarına tekrar başladı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada İsrail saldırılarında sadece birkaç saat içinde 32 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

İsrail, "Savaş hedeflerine ulaşmada kararlıyız" açıklaması yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığı ise İsrail ve Hamas arasında geçici ateşkesin uzatılması konusunda taraflarla yapılan görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Katar, İsrail'in Gazze'ye bombardımanının arabuluculuk çabalarını zorlaştırdığını vurguladı.

Bu yıl Dubai'de yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sürüyor.

COP28 İklim Zirvesi'ne İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un katılmasını protesto eden İran heyeti, zirveyi terk etti.

Konferansta iklim felaketlerinden en kötü etkilenen ülkelere maddi yardım aktarımı sağlayacak Kayıp ve Zarar fonu için İngiltere, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yardım taahhütleri geldi.

İngiltere 47 milyon dolar, ABD 17,5 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri de 100 milyon dolarlık yardım taahhüt etti.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre ise , iklim değişikliğinden kaynaklanan kayıp ve zarar, 2022 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar oldu.

Finlandiya, Rusya'dan sığınma başvurusu yapmak için gelen göçmenlerin artması nedeniyle iki ülke arasındaki tüm sınırları kapattı.

BBC’nin haberine göre Kasım ayında Rusya’dan Finlandiya’ya 900 sığınmacı geçti. Bu sayı daha önce ortalama günde birden azdı.

Finlandiya, Nisan ayında NATO'ya katılmıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasını desteklediklerini söyledi.

AB Komisyonu iki hafta önce Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını prensipte tavsiye etti. Sürecin başlayabilmesi için AB hükümetlerinin tamamının onay vermesi gerekiyor. Kararın 14 ve 15 Aralık tarihlerinde yapılacak yılın son olağan zirvesinde alınması bekleniyor. Ukrayna'nın üyelik için gereken reformları tamamlayamamış olması nedeniyle kararın ne yönde çıkacağı belirsiz.

Rusya Yüksek Mahkemesi, bir karar alarak "uluslararası LGBT hareketi"ni aşırılıkçı bir örgüt olarak kabul etti ve ülke genelindeki faaliyetlerini yasakladı.

Ancak mahkemenin tanımladığı şekilde resmi bir "uluslararası LGBT hareketi" bulunmuyor. Bu da kararın nasıl uygulanacağı ve kimleri kapsayacağı konusunda büyük belirsizlik yaratıyor.

Birleşmiş Milletler kararı "çok talihsiz" olarak yorumlarken, İnsan Hakları İzleme Örgütü de mahkeme kararının tüm LGBT hakları hareketlerini tehlikeye attığını vurguladı.

ABD'de Teksas eyaleti Başsavcısı, Covid-19 aşısının etkinliğiyle ilgili yanıltıcı bilgi verdiği ve karşı sesleri susturmaya çalıştığı iddiasıyla ilaç şirketi Pfizer'e dava açtı.

Şirketin eyalette yürürlükte bulunan "Aldatıcı Ticaret Uygulamaları Yasası"nı ihlal ettiği savunuldu.

Başsavcı Paxton, Biden yönetiminin pandemiyi, ilaç şirketlerini zenginleştirmek için bir silah olarak kullandığı" suçlamasında da bulundu.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci Filiz Yavuz ve Gıda Mühendisi Akademisyen Bülent Şık’ın hazırlayıp sunduğu podcast serisi “Çocuklar için”in ilk bölümünde, ambalajlı gıdalardaki tehlikeler ele alınıyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast