Okulları kim temizleyecek?

Okulları kim temizleyecek?
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Narin'i oksijensiz bırakmışlar

Narin Güran cinayetiyle ilgili soruşturma sürerken Adli Tıp Kurumu'nun raporu ortaya çıktı. Raporda, Narin Güran'ın "ağız burun kapanması ve boyuna bası sonucu oksijensiz bırakılmasına bağlı" olarak öldüğü belirtildi. Narin'in kaybolduğu tarih olan 21 Ağustos’ta öldürüldüğü vurgulandı.

▪️ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri, cinayetin işlendiği Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların, fazla konuşmadıklarını, bu durumu bastırmış ya da anlamlandıramamış olabileceklerini veya aileleri tarafından çok sıkı şekilde telkin edildiklerini raporladı.

Okulları veliler mi temizlesin?

Milli Eğitim Bakanlığı, sene başında temizlik personelini istihdam eden programda değişiklik yaptı.

▪️ Buna göre İşgücü Uyum Programı, okullarda temizlik görevlilerinin haftada yalnızca 3 gün çalışmasını öngörüyor. Hal böyle olunca okullarda hijyen sorunu başladı. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, temizlik işlerinin velilerin sırtına yüklenmesinin sorunu büyüteceğini söyledi.

▪️ İYİ Parti Milletvekili Selcan Taşcı, "Okulların temizlik malzemesini veren veliler temizliği de mi yapsın?" dedi.

Kış kıyafetleri el yakıyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon iğneden ipliğe birçok ürünün fiyatını arttırdı. Kış yaklaşırken vitrinlere çıkan ürünler el yakıyor. Türkiye'nin haberine göre mont-kaban fiyatları 2 bin liradan başlayıp 7 bin liraya kadar çıkıyor.

Kazakların fiyatı ise 1000 ise 3 bin lira arasında değişiyor.

Kışlık; kadife veya kumaş pantolonların 1.500 liradan başlayıp 4 bin liraya, botların ise 2 bin liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkıyor.

İşçinin canı bu kadar ucuz mu?

Ankara'da inşaatta çalışan işçiler Volkan ve Çetin Buru kardeşler ile kuzenleri Mertcan Buru'nun iskelenin kırılması sonucu düşerek hayatlarını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada bilirkişi raporu tamamlandı.

▪️ Raporda iskelede yaşam hattı oluşturulmadığı, işçilerde halat ve kemer sistemi bulunmadığı, iskelenin kullanıma elverişli olmadığı, son derece riskli çalışma yapıldığı ve mevzuat gerekliliklerinin hiçbirinin yerine getirilmediği belirtildi.

401. derbi heyecanı

Fenerbahçe ile Galatasaray, Trendyol Süper Lig'de yapacakları derbiyle tarihte 401. kez karşı karşıya gelecek.

▪️ Sarı-lacivertliler, 400 maçtan 149'unu kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 128 kez (biri hükmen) galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı.

▪️ Fenerbahçe'nin attığı 541 gole, Galatasaray 497 (Hükmen 3-0 kazanılan TFF Süper Kupa maçında 1 gol) golle karşılık verdi.

Gündem

120 bin liralık telefon kuyruğu

Ünlü bir cep telefonu markasının yeni modeli, Üsküdar'da bulunan bir alışveriş merkezinde ve Kadıköy'deki mağazasında, saat 07.00'da satışa sunuldu. Akşam saatlerinden itibaren mağaza önünde sıraya girenlerler, uzun kuyruklar oluşturdu. Telefonun fiyatı ise 65 bin TL'den başlayarak, 120 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, her gün 440 civarında büyük siber saldırıyı engellediklerini söyledi.

▪️ Uraloğlu, "17 milyonun üzerindeki IP adresini yerli ve milli yazılımlarımızla her gün sürekli olarak tarıyoruz ve onlara karşı zararlı girişimleri sürekli engelliyoruz" diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Birçok asılsız iddianın konusu oluyorum. Fakat, gerçeklerin oralarda yazanlar ve anlatılanlarla yakından uzaktan bir ilgisi yok" diyerek istifa iddialarına tepki gösterdi.

Antalya'daki bir özel okulda eğitim gören 5 öğrencinin velisi, eğitim seti olarak 30 bin liraya satılan ders kitaplarını, yayınevi ve kitapçılardan yaklaşık 5 bin liraya temin ettiklerini, bunun üzerine çocuklarının derste idareciler tarafından rencide edildiğini iddia etti. Velilerin şikayeti üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı.

'Türk Escobar'ı olarak bilinen Urfi Çetinkaya, tutuklu bulunduğu cezaevinde öldü. Urfi Çetinkaya 12 Nisan 2023'te tutuklanmıştı.

▪️ "Kafes-44" operasyonunda zanlıların 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları ve uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları belirlenmişti.

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Adaylar lisans ve ön lisans programları için ayrılan toplam 122 bin 317 kontenjanın 61 bin 811’ine yerleşti. 60 bin 506 kontenjan ise boş kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla bazı fakülte, yüksekokul ve enstitüleri kapatıldı.

▪️ Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü, Gümüşhane Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Çankaya Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü kapatıldı.

▪️ Boğaziçi Film ve Medya Çalışmaları Enstitüsü, Gümüşhane Spor Bilimleri Fakültesi ve Çankaya Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulmasına karar verildi.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bir kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı Oba Makarna fabrikasındaki patlamaya ilişkin soruşturmada, fabrika sahipleri serbest bırakıldı, müdür tutuklandı.

Adana'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok davasında yeni bir gelişme yaşandı. Karadağ’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya, ailelerin itiraz üzerine tutuklandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 23 ilde IŞİD'e yönelik son 5 gündür devam eden "Gürz-15" operasyonlarında 88 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Bursa'da boş arsada içerisinde etil kloroformat olduğu belirlenen variller bulundu. Varillerin zehirli olduğu ve beklemeden kaynaklı metan gazı oluştuğu tespit edildi. Varilleri koyan kişiye 90 bin lira para cezası kesildi.

32 yıl önce silahlı suikast sonucu öldürülen Musa Anter’in oğlu Anter Anter babasıyla aynı günde hayatını kaybetti. Anter ailesi, Anter Anter'in ölüm haberini Musa Anter'i katledilişinin 32'inci yıldönümünde anarken öğrendi.

Ankara'da eski eşi Sinan Özçelik tarafından çocuklarının gözü önünde 7 yerinden bıçaklanarak ağır yaralanan Sinem T., 11 ve 13 yaşındaki kızlarını eski eşine göstermediği gerekçesiyle 16 Eylül'de girdiği cezaevinden 72 saat sonra çıktı ve kızlarıyla hasret giderdi.

Ekonomi

4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit masrafı asgari ücreti geçti.

▪️ Ankara Ticaret Odası’nın tarifesine göre çay 50 lira. 15 liralık simitle birlikte bir öğünlük çay-simit tarifesi 65 lira oluyor.

▪️ Bu hesapla 4 kişilik bir ailenin aylık çay - simit masrafı 23 bin 400 liraya ulaşıyor.

▪️ Türkiye'de asgari ücret 17 bin 2 TL, en düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira...

Brent petrol fiyatlarında dalgalanmayla, benzin, motorin ve LPG fiyatları da değişkenlik göstermeye devam ediyor. Salı gününden geçerli olmak üzere benzin fiyatlarında 1,40 TL zam bekleniyor.

Tüketici güven endeksi, ağustosta 76,4 iken eylül ayında yüzde 2,4 artarak 78,2'ye yükseldi. Ancak endeks, 100'den küçük değer alarak kötümserliği işaret etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin doğalgaz dağıtımından sorumlu kuruluşu İGDAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kentteki doğalgaz fiyatlarında yüzde 12,13 oranında indirim kararını yargıya taşıdı. Dava dilekçesinde kullanım bedellerinin hesaplanmasında işçilik maliyetlerinin gerekçe gösterilmesine itiraz edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını düşürmeye devam etmesini beklediğini bildirdi.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Lübnan'da telsiz ve çağrı cihazlarındaki patlamalar istihbarat zaafı mı? Umut Sevdi Tangör, Arif Keskin'e konuştu. Dinlemek ve okumak için tıklayınız

Dünya

Orta Avrupa'da en az 24 kişinin ölümüne neden olan Boris Fırtınası İtalya'ya ulaştı. Kuzey İtalya'da şiddetli yağışlar sel ve heyelanlara dönüşürken, yaklaşık bin kişi evlerinden tahliye edildi.

Bologna, Cesena, Forli, Rimini ve Ravenna'daki okullarda eğitime ara verildi. Emilia-Romagna Bölgesi için "kırmızı" alarm verildi.

İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazı ve telsizleri patlatarak düzenlediği saldırılar sonrası Mavi Hat'ta tansiyon had safhada. İsrail ordusu ile Hizbullah sınır bölgesinde karşılıklı saldırılara başladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, büyük darbe aldıklarını ancak asla yıkılmayacaklarını söyledi. Nasrallah, "Hiç kimsenin beklemediği bir karşılık vereceğiz" dedi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a yönelik kara saldırısı seçeneğini değerlendirdiğini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Hizbullah sınır ötesinde saldırılar düzenlediği sürece, elbette İsrail de her ülkenin yapacağı gibi kendini savunmak için askeri harekat başlatacaktır” dedi.

İsrail basınının bildirdiğine göre Tel Aviv yönetimi, Hamas lideri Yahya Sinvar'a, tüm rehinelerin bırakılması karşılığında Gazze'den güvenli çıkış sözü verdi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan ABD’li üst düzey yetkililer, yakın zamanda İsrail ve Hamas arasında ateşkes beklemediklerini söyledi.

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek 35 milyar Euro kredi sağlayacak.

Gürcistan meclisinin LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısına onay vermesinden bir gün sonra trans kadın Kesaria Abramidze, evinde bıçaklanarak öldürüldü. Hak örgütleri yasayı protesto ederken, yasa tasarısına karşı çıkan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de yaşanan olayı 'korkunç bir cinayet' sözleriyle tarif etti.

Eski CIA çalışanı Brian Jeffrey Raymond, farklı ülkelerde görev yaptığı sırada kadınlara uyuşturucu vererek cinsel istismarda bulunmaktan 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İtalya'da tecavüz ve çocuk istismarcılarına karşı kimyasal hadım cezasını değerlendirmek üzere teknik komite oluşturması kararı alındı. Ana muhalefetteki Demokratik Parti, bu kararın , anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Londra’nın lüks alışveriş mağazası Harrods’ın eski sahibi, Mısırlı milyarder iş insanı Muhammed El Fayed, şirket çalışanı kadınlar tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandı.

BBC'de yayınlanan belgeselde konuşan avukat Bruce Drummond “Bu şirketteki istismar ağı inanılmaz ve çok karanlıktı” dedi. Fayed, geçen yıl 94 yaşında hayatını kaybetmişti.

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde, bir kişi sokakta yürüyenlere bıçakla saldırdı. Polis, saldırıda 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, saldırganın yaralı olarak yakalandığını açıkladı.

Kanada, 2025'te uluslararası öğrenci alımını yüzde 10 azaltacak. Kanada, 2023 yılında 5 milyonun üzerinde uluslararası öğrenci vizesi vermişti. Yeni kararla bu sayının 2025 yılında 4 milyon 370 bine kadar düşmesi bekleniyor.

Portekiz'de 14 Eylül'den bu yana devam eden ve 7 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarından dolayı ülkede ulusal yas ilan edildi.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkede kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısının 348'e çıktığını açıkladı.

Kültür - Sanat - Yaşam

Usta oyuncu Haluk Bilginer, Şahsiyet dizisinin ikinci sezonundaki Agah Bey rolüyle bir kez daha ABD'de televizyonların Oscar'ı olarak bilinen Emmy Ödülleri'ne aday gösterildi.

Bilginer, 2019'da aynı rolüyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanmıştı.

Wolfgang Amadeus Mozart'ın muhtemelen çocukluğunda bestelediği bir eser Almanya'daki bir kütüphanede bulundu. 1760'ların ikinci yarısında bestelendiği tahmin edilen eser, yaylı çalgılar üçlüsü için 7 küçük hareketten oluşuyor. Eserin tamamı yaklaşık 12 dakika sürüyor.

Sanatçı Maaria Wirkkala'nın 2007'de 52. Venedik Bienali'nde sergilenen ve aynı yıl Arter Koleksiyonu'na dahil edilen "Karaya Çıkmak Yasaktır" başlıklı yerleştirmesi, İstanbul'da ilk kez Arter'in 1. kat galerisinde izleyiciyle buluşuyor.

Sanatçı Emel Sayın, 30 Eylül'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda konser verecek.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı "Samuha" olan Hitit şehri  Kayalıpınar'daki kazılarda prenslere, başkatiplere, katiplere ve kaya tapınağı beylerine ait 50'nin üzerinde mühür baskısı ortaya çıkarıldı.

Spor

Kayseri’de gerçekleştirilen 18. Erciyes Kupası Kadınlar Basketbol Turnuvası’nda, Danilo’s Pizza Bursa Ant Spor takımı, Melikgazi Kayseri Basketbol ekibini 71-66 skorla geçti.

Sırbistan Voleybol Federasyonu, Kadın Milli Takımı'nın başantrenörü Giovanni Guidetti ile yolların ayrıldığını duyurdu.

Trendyol Süper Lig'in 3. haftasından ertelenen maçta Trabzonspor ile Bellona Kayserispor 2-2 berabere kaldı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast