BÜLTEN / TÜRKİYE MERKEZ'E KİLİTLENDİ

BÜLTEN / TÜRKİYE MERKEZ'E KİLİTLENDİ
Merkez Bankası kararı beklenirken dolar zirvedeydi... Bankanın kritik kararı bugün saat 14'te açıklanacak... Kurtulmuş: “OHAL iddiası saçma sapan iddia”... Muhalefet, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını tamamladı... Sağlık çalışanları bir gün iş bıraktı... RTÜK mesai yaptı, kanallara yaptırım kararları... 50 kentte stok operasyonu... AB Konseyi: Türkiye ile müzakereler donmuş olarak kalacak.. Korona İngiltere'de hükümeti de sarstı.. Bülten..

KISA DALGA BÜLTEN

16 ARALIK 2021

 

GÜNDEM

Merkez kararı beklenirken dolar yükseldi

Merkez Bankası’nın bugün açıklanacak faiz kararından önce dolar dün 14,58 seviyesini geçti ve gün içinde 15 sınırına yaklaştı. Türk lirası güne yüzde 1’e yakın değer kaybıyla başladı. Türk lirasının dolar karşısında sene başından bu yana kaybı yüzde 97 oldu.  kaybetti. 1 Ocak 2021'de 1 dolar 7.43 liradan işlem görüyordu.

Merkez Bankası Kasım ayında politika faizini yüzde 15'e indirmişti. Merkez Bankası kararı bugün saat 14’te açıklayacak.

 

OHAL'i gündeme getiren Prof. Dr. Özgenç özür diledi

Ağır ekonomik bunalım sonucu OHAL ilan edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. İzzet Özgenç’ten   üçüncü açıklama geldi. Özgenç, ”Bu açıklamalarımla, kişilerin gelecek endişelerinin artmasına ve hatta, ülkemiz ekonomisinin zarar görmesine sebebiyet verdiysem, milletimden özür dilerim” dedi.

Kurtulmuş: “OHAL iddiası saçma sapan iddia”

Ekonomik OHAL iddialarıyla ilgili AKP’den dün ilk kez açıklama geldi. Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da ekonomik OHAL iddialarıyla ilgili “Saçma sapan bir iddiadır. Böyle bir şey söz konusu olmaz, düşünülemez. Hiç kimsenin aklından bu geçmesin” dedi

Kılıçdaroğlu: "İttifak kabul ederse Cumhurbaşkanı adayı olmamda sorun yok"

CHP lideri Kılıçdaroğlu önceki gün Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın programında  "İttifak kabul ederse Cumhurbaşkanı adayı olmamda sorun yok" demişti. Kılıçdaroğlu, dün bu konudaki bir soruya şu yanıtı verdi:"Bu yeni bir şey değil. Bu konuda kararı, birlikte yola çıktığımız, demokrasi konusunda birlikte mücadele ettiğimiz, güçlendirilmiş parlamenter sistemi birlikte Türkiye'ye getirmek istediğimiz ittifak ortaklarımızla birlikte karar verilecek."

Muhalefet, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını tamamladı: Siyasi Etik Yasası çıkarılacak, YÖK kaldırılacak

6 muhalefet partisi, Ekim ayı başından bu yana yazım çalışmalarını sürdürdüğü Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını  tamamladı.

Yasama, yürütme, yargı, kamu yönetimi, demokratik sistemin temel esasları ana başlıklarından oluşan parlamenter sistem önerisi, son redaksiyon işlemlerinin ardından rapor haline getirilerek liderlere sunulacak.

Yapılan son toplantıda, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kaldırılması ve Siyasi Etik Yasası çıkarılması konusunda da uzlaşmaya varıldı. Siyasi Etik Yasası çıkarılmasında da uzlaşma sağlandı. Buna göre milletvekili, üst düzey kamu görevlileri, bakanların 2 yılda bir mal beyanında bulunması ilkesi benimsenirken, siyasetçilerin yetkilerini kayırmacılık amacıyla kullanamayacağı öngörüldü.

Liderlerin önerileri doğrultusunda yapılacak son düzenlemenin ardından, yeni yılda parlamenter sistem önerilerinin kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

Sağlık çalışanları bir gün iş bıraktı

TBMM Genel Kurulu’nda sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin yeniden görüşülmek üzere kanun teklifinden çıkarılmasına tepki gösteren hekimler, ülke genelinde bir günlük grev yaptı. Hastanelerde acil durumlar dışında hasta bakılmadı.

1 Aralık'ta TBMM'ye gelen düzenleme, pratisyen hekimlere 2 bin 500 TL, uzman hekimlere ise 5 bin TL ek gösterge zammı içeriyordu.

RTÜK dün bir dizi yaptırım kararı aldı.

Kararlardan biri aile yapısınına aykırı iddiasıyla inceleme başlatılar ve MHP tarafından hedef gösterilen “Konuşanlar” programıyla ilgiliydi. RTÜK Üst Kurulu, yayıncı EXXEN’e y idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uyguladı.

 Netflix’te yayınlanan İspanyol yapımı bir film için de "eşcinselliğin, ensest ilişkilerin ve çiftler arası eş değiştirmenin yoğun olarak işlendiği bir kurgu üzerine inşa edildiğini" savunan Üst Kurulaynı şekilde Netflix’e idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi.

FOX’ta yayınlanan “Yasak Elma” dizisinin de topluma zarar verici nitelikte olduğuna karar veren RTÜK  yayıncı kuruluşa idari para cezası yaptırımı uyguladı.

RTÜK ayrıca  Tele 1 ve Halk TV’ye de yayınları nedeniyle yaptırım uyguladı.

28 yılda tamamlanan Kuşadası Cemevi'nde tapunun vakfa devri için süreç başladı

Kuşadası Belediyesi, yapım çalışmaları 28 yılda tamamlanan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi’nin tapusunun vakfa devredilmesi için harekete geçti. Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Atak, cemevini ziyaret ederek süreçle ilgili vakıf yöneticilerini bilgilendirdi.

THK kayyumunun istifası 3,5 ay sonra kabul edildi

Geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarında eleştirilen Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı'nın istifası 3.5 ay sonra Ankara 9.Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla kabul edildi.

 

COVID 19

İllere göre haftalık vaka haritası paylaşıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka haritasını açıkladı. Koca, vaka sayısı en çok artan 10 ilin Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Eskişehir, Artvin, Sinop, Denizli, Giresun, Gümüşhane olduğunu belirtti.

DSÖ: Omicron benzeri görülmemiş şekilde yayılıyor

İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantı yayılmaya ve endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Omicron'un benzeri görülmemiş bir oranda yayıldığı uyarısında bulunan Dünya Sağlık Örgütü varyantın 77 ülkede görüldüğünü, ancak "muhtemelen" daha fazla ülkeye yayıldığını açıkladı. 

Araştırma: Sinovac Omicron'a karşı etkisiz, BioNTech'in de koruması az

Hong Kong Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyada en yaygın kullanılan korona virüsü aşıları Sinovac ve Pfizer/BioNTech'in Omicron varyantı karşısındaki etkisini ölçtü. Araştırmada, Türkiye'de de kullanılan her iki Covid aşısının da Omicron varyantına karşı yeterli antikor üretemediği saptanırken, üçüncü doz yaptırılması gerektiği vurgulandı.

İngiltere Parlamentosu Covid önlemlerini onayladı

İngiltere Parlamentosu; Covid serfikası, kapalı mekanlarda maske zorunluluğu, sağlık hizmetlerinde ön saflarda çalışanlara aşı zorunluluğu ve Covid pozitif bir kişiyle temaslı olanların her gün test yaptırarak karantinadan muaf olması gibi uygulamaları öngören Covid önlemlerini onayladı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'den 100'e yakın milletvekili tüm önlemlere destek vermedi.

Önlemler ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin desteğiyle Parlamento'dan geçti.

Oylama, Muhafazakar Parti'de Başbakan Boris Johnson'a yönelik "en büyük isyanı" olarak değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'Çince etiketli" aşı açıklaması

Sağlık Bakanlığı, ismi bilinmeyen aşı kullanıldığı iddiasıyla basında yer alan flakonların, BioNTech firmasının bir Uzakdoğu ülkesi için ürettiği aşılara ait olduğunu açıkladı.

EKONOMİ

50 kentte stok operasyonu

Karabük merkezli 50 ilde "Bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri" gerekçesiyle 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı İzmir’de bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle 545 bin 550 TL ceza kesmişti. Önceki gün TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle stokçulukta para cezasının üst sınırı da 2 milyon TL olarak belirlenmişti.

Merkezi Yönetim bütçe dengesi kasımda 32 milyar TL fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim bütçe dengesi kasımda 32 milyar TL verdi. Bir önceki ay bütçe 17,4 milyar TL açık vermişti.

Kasım ayında faiz dışı dengede de 47,3 milyar TL'lik fazla gerçekleşti. Ekim ayında faiz dışı açık 3,1 milyar TL olmuştu.

Kasım ayında faiz harcamaları Ekim ayına göre sınırlı bir artış gerçekleştirdi. Ekim'de 14,3 milyar TL olan faiz harcamaları Kasım ayında 15,3 milyar TL oldu.

TÜİK’ten  otomobil fiyatlarıyla ilgili yeni karar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, kamuoyunda çok tartışılan otomobil fiyatlarındaki artışın tespitinde yeni bir uygulamaya geçildiğini açıkladı.

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş'a konuşan TÜİK Başkanı Dinçer, otomobil fiyatlarının satış yapılıp fatura kesildiği an Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) ulaşan bilgilerden takip edileceğini, böylece otomobil satışlarının atlanmasının söz konusu olmayarak endekse doğru fiyat artışının yansıtılmasının mümkün hale geleceğini savundu.

Bakan Pakdemirli: Kırsal kalkınma yatırımı için 1,3 milyar lira ayırdık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  2022 yılında kırsal kalkınma yatırımını desteklemek için 1,3 milyar lira ayırdıklarını belirerek “Tüm yatırımcılara bir kez daha sesleniyorum, desteğiniz hazır sizi bekliyor. Durmayın, beklemeyin, projelerinizi hazırlayın" dedi.

İstanbul'da suya zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Meclisi'nden suya yüzde 20.58 zam yapılması yönünde karar çıktı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

AB Konseyi: Türkiye ile müzakereler donmuş olarak kalacak

Yıl sonundaki Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine hazırlık toplantısında Türkiye’yle tam üyelik müzakerelerinin dondurulmuş olarak kalmasına karar verildi. AB Genel İşler Konseyi'nde alınan kararda, "AB Konseyi, Türkiye'nin AB'den giderek daha fazla uzaklaştığını üzülerek not ediyor" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin dış politikada AB çizgisinden giderek uzaklaştığı ve AB'nin öncelikleriyle bu konuda çatıştığı vurgulandı.

İnsan hakları, demokrasi ve temel hakların yanı sıra düşünce özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularındaki gerilemelerin "derin endişe" yarattığı kaydedildi. Sivil toplum kuruluşlarının toplumun giderek zorlaşan bir ortamda baskı altında çalışmaya devam ettiği belirtildi.

AİHM'den "erkek şiddeti" kararı: Rusya, elleri kocası tarafından kesilen kadına 370 bin Euro tazminat ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aile içi şiddete dair Rusya’da yaşanan bir olayla ilgili önemli bir karar verdi. Mahkeme, elleri kocası tarafından kesilen bir kadına Rusya’nın 370 bin euro tazminat ödemesine hükmetti. AİHM, Rusya'nın ev içi şiddetle mücadelede yetersiz kaldığını belirtti.

Adalet Divanı'ndan "gökkuşağı ailelerin" haklarını genişleten karar

Avrupa Birliği'nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, ebeveynleri aynı cinsiyetten olan ailelerin haklarını güçlendiren bir karar aldı.  Adalet Divanı  iki kadının yasal olarak anneliğini üstlendiği bir kız çocuğunun durumunu ele aldığı davada, bir AB ülkesi tarafından düzenlenen doğum belgesinin diğer üye ülkeler tarafından, ebeveynlerin cinsiyetlerine bakılmaksızın tanınması gerektiğine hükmetti.

Yargıçlar, kararlarında Avrupa Birliği'nde uygulanan serbest dolaşım hakkına atıfta bulundu.

Alman siyasetçilerden Telegram'a yaptırım talebi

Almanya'da Telegram üzerinden yayılan nefret söylemi ile şiddet ve protesto çağrılarının artması üzerine siyasetçiler mesajlaşma uygulamasına yönelik sert yaptırımlar getirilmesi talebinde bulundu.

BM: Afganistan'da 70'ten fazla kişinin infazından Taliban sorumlu

BM, güvenilir kaynaklara dayandırdığı bilgiler doğrultusunda Taliban'ın Afganistan'da 70'ten fazla kişiyi yargısız infaz sonucu öldürdüğünü açıkladı.

Kuzey Kutbu'nda sıcaklık haziranda 38 dereceye kadar yükseldi

Dünya Meteoroloji Örgütü, Kuzey Kutbu'nda sıcaklığın haziran ayında 38 dereceye kadar yükseldiğinin doğruladı. Kuzey Kutup Dairesi, küresel ortalamadan en az iki kat daha fazla ısınıyor. Bölgedeki ısınma, yeraltındaki don tabakasının erimesine neden oluyor. Bu tabakanın erimesi, daha önce toprakta hapis olan karbondioksit ve metan gazını yüzeye çıkarıyor. Yüksek sıcaklıklar, Kuzey Kutbu'ndaki yüzeydeki buzların da daha hızlı erimesine ve denizlerdeki su düzeyinin yükselmesine yol açıyor.

Malta, kişisel esrar kullanımını yasallaştıran ilk AB ülkesi oldu

Ada ülkesi Malta, esrarın eğlence-dinlence amaçlı kullanımının yanı sıra kişisel kullanım için sınırlı ekimi ve bulundurulmasını onayladı. Esrar kullanımı ve ekimini suç olmaktan çıkaran yeni yasa, Malta parlamentosunda 27'ye karşı 36 oyla kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Böylece Malta, esrarla ilgili mevzuatı büyük ölçüde gevşeten ilk AB ülkesi olma yarışında Lüksemburg'u geride bıraktı.

 KISA DALGA’DAN

Türkiye Tabipleri Birliği’nin verilerine göre son 11 ayda tam 1,246 hekim Türkiye’den ayrılarak bir başka ülkeye gitti. Bu son on yıllık periyodda bir yıl içinde kaydedilmiş en yüksek rakam. 2012’de gidenlerin sayısı sadece 59 iken bu sayı istikrarlı bir şekilde her yıl artmış. Böylece son on yılda 5 bin 170 doktor Türkiye’den göçmüş. Youtube, Instagram gibi sosyal medya platformları yurt dışına gitmek isteyen hekimlere, halihazırda gitmişler tarafından verilen tavsiyelerin yer aldığı videolarla dolu. Peki neden?

 

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast