BÜLTEN / "ÇETE DEMEYELİM DE MAHMUT MU DİYELİM?"
KISA DALGA BÜLTEN
29 MART 2022
PODCASTİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun görevden alındı
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun görevden alınarak yerine Mustafa Kayhan getirildi. Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmıştı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun zammın gerekçesini “Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık” sözleriyle açıklamıştı. Uzun’un bu açıklaması tepkilere neden oldu.
“Çete yerine Mahmut mu diyelim?”
AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan torba kanun teklifinde şirketlerin şöhretine zarar verecek şekilde haber yapanlara üç yıl hapis cezası verilmesi öngörülmüştü.
Teklife yönelik tepkiler sürüyor.
*HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın değerlendirmesi şöyle: “ ‘Beşli çete’ diyen gazetecilere üç yıla kadar hapis öngörülüyormuş. Bu çete Türkiye yurttaşlarının üzerine, AKP eliyle karabasan gibi çöktü. Şimdi bunlara özel yasa getiriliyor… Çete yerine ne diyelim? Mahmut mu diyelim? Abbas mı diyelim? Çeteye çete, hırsıza hırsız diyoruz…. Zamanında Abdülhamit ‘burun’ demeyi yasaklamıştı. Yarası olan gocunur.”
*Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da şu açıklamayı yaptı: “Seçime gidilen bir süreçte gazetecilere, ekonomi habercilerine aba altından sopa gösteriliyor. Bu madde kabul edilirse yurttaşların habere erişiminin önüne yeni bir engel konulacaktır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olan bu teklifin çekilmesi için iktidar ve muhalefet partilerine çağrı yapıyoruz.” .
6 muhalefet lideri: Birlikteliğimiz siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecek
Altı muhalefet partisi lideri, önceki akşam DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde ikinci kez bir araya geldi.
Toplantı 5 saat sürdü ve gece yarısı sona erdi.
Yapılan ortak açıklamada "Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız” denildi.
MSB: İğneada açıklarında mayın tespit edildi
Milli Savunma Bakanlığı'nca, Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında mayın tespit edildiği, etkisiz hale getirildiği açıklandı.
Cumartesi günü de İstanbul Boğazı'nda bir mayın tespit edilmişti. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın etkisiz hale getirilmişti.
Rusya Mart’ta, Ukrayna’nın Odessa kenti açıklarında denize döktüğü 420 mayının Karadeniz’de sürüklenmeye başladığını açıklayarak Tuna Nehri’nin etkisiyle İstanbul Boğazı’na ulaşabileceği uyarısı yapmıştı.
AYM Başkanı Arslan bireysel başvurusu sayısını açıkladı: Gerçekten çok endişe verici bir rakam
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuru sayısının 90 bine dayandığını belirterek “Bu gerçekten çok endişe verici bir rakam. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok bireysel başvuruya muhatap olan bizim dışımızda herhangi bir anayasa mahkemesi de yok, insan hakları mahkemesi de yok” dedi.
Arslan’ın verdiği bilgilere göre başvuruların yaklaşık yüzde 75'i adil yargılanma hakkına ilişkin.
Zühtü Arslan, “Uzun yargılamalarla ilgili yapısal sorunumuz olduğu belli. Bunu çözmek zorundayız” diye konuştu.
İBB'nin AKP'li Meclis Üyesi Kaba partisinden istifa etti: Vicdanları yaralayan yanlışlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Amine Cansu Kaba partisinden istifa etti. Kaba, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Partimden ayrılma sebeplerim; adaletten uzaklaşma, insanların itibarsızlaştırılması, makam ve mevki sahiplerinin liyakatsizliği ve başta gençlik olmak üzere umudun yok edilmesine kadar giden bu yolda vicdanları yaralayan ve 'bu kadarı da olmaz' dediğimiz yanlışlardır."
Mahkeme, İletişim Başkanlığı’nın basın kartını yenilemediği Aydın Engin’e hak verdi: İşlemin iptali istendi
Türkiye medyasının en kıdemli isimlerinden olan ve 24 Mart’ta yaşamını yitiren gazeteci Aydın Engin’in “basın kartıyla” ilgili yargıdan önemli bir karar çıktı.
Ankara 18. İdare Mahkemesi, Aydın Engin'in basın kartını yenilenmeyen İletişim Başkanlığı’nın işleminin iptaline karar verdi. Engin, davaya ilişkin olarak, "Bu cezalandırma pratiğinin gazetecilerin mesleğini yapmasını engellemeye yönelik tutum olduğu çok açık. Biz buna boyun eğmeyiz" demişti.
Bakan Koca, illere göre haftalık Covid-19 vakalarını açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık Covid-19 vaka sayılarını paylaştı. Koca'nın açıkladığı haritaya göre; hastalığın en çok görüldüğü il, Eskişehir oldu. Eskişehir'i, Kırklareli ve Ankara izledi.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Savaşın yol açtığı insani felaket ağırlaşıyor
Rusya'nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı insani felaketin boyutları ağırlaşıyor.
Ukrayna Parlamentosu’nun İnsan Hakları Sorumlusu savaşın başlamasından bu yana en az 143 çocuğun hayatını kaybettiğini, 216 çocuğun da yaralandığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, kayıtlarına göre yaklaşık 4 milyon 300 bin çocuk yerinden edildi.
BM, 1119 sivilin hayatını kaybettiğini, bin 780 kişinin de yaralandığı bilgisini paylaştı.
Polonya, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başlamasından bu yana savaştan kaçan 2 milyon 300 bini aşkın kişinin ülkeye sığındığını açıkladı.
Ukraynalı sığınmacıların AB ülkeleri arasında paylaşımı ile ilgili tartışmalar da devam ediyor.
Almanya İçişleri Bakanı, Avrupa’da sığınmacıların paylaşımı konusunda kota belirlenmesinden yana olduğunu açıklamıştı.
Zelenskiy: "Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün telefonda görüşmüş ve müzakerelerin İstanbul’da yapılacağı açıklanmıştı. Ukrayna lideri Zelenskiy, İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna heyetinin ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına öncelik vereceğini söyledi. Zelenski mesajında "Önümüzde yeni bir müzakere turu var, çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre, Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonucu görelim." dedi.
Lavrov: Putin-Zelenskiy görüşmesi henüz planlanmıyor
Zelenskiy’nin yüz yüze görüşme çağrısına Rusya’dan anında yanıt geldi. Reuters haber ajansına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin ve Zelenskiy arasında doğrudan bir görüşme planlanmadığını, şu an olası bir görüşmenin ters etki yapabileceği ve zararlı olabileceğini söyledi. Lavrov “İstanbul’daki müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi.
Bağımsız gazete yayınlarını durdurdu
Genel yayın yönetmenliğini Nobel Barış Ödüllü Dimitri Muratov'un yaptığı Rusya'nın önde gelen bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bitene kadar hem basılı hem de çevrimiçi yayınlarını durdurduğunu belirtti.
İlk günden itibaren savaşa karşı duruş sergileyen Novaya Gazeta, Rusya'nın medya denetim organında bir uyarı daha aldıklarını belirtti. Editörlerin imzasını taşıyan açıklamada, "Gazetenin web sitesindeki, sosyal ağlardaki ve kağıt üzerinde yayınlarını 'Ukrayna topraklarındaki özel operasyonun' sonuna kadar askıya alıyoruz" denildi.
Alman kamu yayın kurumu Deutsche Welle, Rusya'da 'yabancı ajan' ilan edildi.
Geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanlığı, Deutsche Welle'nin ülkedeki yayınlarının yasaklandığını duyurmuştu.
G7-Rusya hattında enerji restleşmesi
Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G7 ülkeleri, Rusya’nın doğal gaz ve petrol satışı karşılığındaki ödemelerin Rus rublesi ile yapılması talebini reddetti. Rusya’dan ise “Ruble ile ödeme yapılmazsa kesinti olur” yanıtı geldi.
Interfax haber ajansının haberine göre Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Güneydoğu Asya ve Doğu’da da bir pazar var” diyerek, Avrupa’ya azalan petrol ihracatını Asya’ya yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
En İyi Film Ödülü CODA’ya verildi
94. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu: En İyi Film Ödülü CODA'ya verildi.
Törende komedyen Chris Rock, en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Will Smith’in saçkıran hastalığı geçiren eşiyle şaka yapınca, Smith sahneye doğru yürüdü ve Rock'a tokat attı. Başta önceden yazılmış bir parodi gibi görünen olayın hemen ardından Smith'in "Karımın adını ağzına alma" diye bağırmasıyla ortam gerildi. Smith daha sonra ödül konuşmasında olay nedeniyle özür diledi.
EKONOMİ
Açlık sınırı 5 bine dayandı, yoksulluk sınırı 16 bini geçti
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın mart ayı sonuçlarını açıkladı.
4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 928 lira 8 kuruşa yükseldi.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 16 bin 52 lira oldu.
Türkiye’de, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 473 lira 98 kuruş olarak belirlendi.
Mutfak enflasyonu ise yıllık yüzde 76,39.
TÜRK-İŞ verilerine göre dana, kuzu, tavuk ve balıketinin hepsinde fiyatlar arttı.. En uygun fiyatlı balıklardan hamsi 40-45 TL’den satılır oldu. 1 ayda dana etinde yüzde 25, kuzu etinde yüzde 35 civarı zam geldi.
Makarna fiyatlarındaki artış ise yüzde 10 olarak hesaplandı.
Semt pazarlarında maydanoz 4 TL’ye, kıvırcık 14 TL’ye, yeşil soğanın kilosu 25 TL’ye yükseldi.
Tereyağı, margarin ve zeytinyağı ürünlerinin tamamı zamlansa da yağlarda en yüksek fiyat artışı yüzde 40'la ay çiçek yağında oldu.
45 bin araç garanti edilen Çanakkale Köprüsü'nden 6 bin araç geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 10 gün önce açılan ve günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçen araç sayısını açıkladı.
Muhalefetin günlük 45 bin araç geçiş garantisinin Hazine’ye getireceği yük nedeniyle eleştirdiği köprüyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, "'Çanakkale Köprüsü'nden o kadar araç geçer mi?' diyorlar. Zamanı geldiğinde geçecektir. Dün 6 bin araç geçt" dedi.
Bu durumda Bakan’ın açıklamasına göre 39 bin araçlık fark için Hazine, her araç başına yaklaşık 17,7 euro üzerinden şirkete bir günde toplam yaklaşık 690 bin euro (11,1 milyon TL) ödeme yapacak.
BTK onayladı! Türk Telekom'dan internete yüzde 70 zam
Türk Telekom’un internet hizmeti ile ilgili port ücretlerine yüzde 70 zam talebi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “İşletmecilerin maliyet artışının önümüzdeki günlerde internet kullanıcılarının cebine yansıması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.
KISA DALGA’DAN
Türkiye'de kadınlar 1934’te Anayasa değişikliğiyle “milletvekili seçilme” hakkını aldı ama 2021’de bir gece yarısı kararıyla “yaşama hakları”nın güvencelerinden İstanbul Sözleşmesi’nden mahrum kaldı
Ersan Atar, İstanbul Sözleşmesi geri gelsin diye dava açan Ankara Barosu’nun Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ceren Kalay Eken ve “Kadınlarla erkekler eşit temsil edilsin” diye kanun teklifi veren CHP’nin Hatay Milletvekili, Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Suzan Şahin ile konuştuk
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.