Üreticide 5, markette 15 lira

Üreticide 5, markette 15 lira
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırladığı bültende…

2 ARALIK 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


Asgari ücret takvimi belli oldu.. Türk - İş uyardı: Asgari ücret artaca diye işçi çıkaranlar oluyor, onun önüne geçmek lazım…” / Hekimlerin yurt dışı için belge başvuruları ikiye katladı.. / 'İş bırakma eylemine' katılan aile hekime ceza, mahkemeden döndü…/ Fiyat farkı: Üreticide 3 lira olan marul markette 12 lira… Üreticide 5 lira olan elmanın fiyatı ise markette 15 lira 49 kuruşa çıkıyor. / Almanya 'nitelikli göçmenler' için yasa değiştiriyor.../ Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Asgari ücret komisyonunun çalışma takvimi belli oldu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takvimi belirlendi.

İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'da, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14.00'da yapılacak

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, şu açıklamayı yaptı.

"Arzu etmediğimiz bir rakam olursa o masada olmayacağız. Asgari ücret geçim ücreti oldu. Asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar oluyor, onun önüne geçmek lazım."

İşvereni temsilen masada olan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise toplantı öncesinde yaptığı açıklamada

asgari ücrette istikrarlı ve dengeli bir rakam için ellerini taşın altına koyacaklarını belirtti.

Akkol, ayrıca EYT'de mutabakatın sağlandığını duyurdu. Akkol, “Emeklilerle normal çalışalar arasındaki SGK prim farkı giderilecek” diye konuştu.

Asgari ücrette sendikaların talepleri gelmeye başladı

Nakliyat İş Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen işçiler, Beyoğlu’ndaki İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne gitti.

Eylemde işçiler, 'Asgari ücret sefalet ücreti olmasın 14 bin 800 lira net olsun' yazılı pankart açtı.

Dün gün içinde iktidardan da açıklama geldi. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da “Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum” dedi.

Rawest Araştırma Genel Müdürü Girasun: AKP'den kopan Kürt seçmenin adresi CHP oldu

Seçim yaklaşırken, kamuoyu araştırma şirketleri seçmenin nabzını tutuyor, ittifakların durumunu ve partiler arası geçişlerle ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun’dan geldi. Giresun, yaptıkları araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak son siyasi durumu analiz etti. Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a konuşan Girasun, AKP'den kopan Kürt seçmenlerin adresinin “şaşırtıcı” şekilde CHP olduğunu belirtti. Girasun, CHP’nin Kürt seçmenlerinde artış olduğunu vurguladı. Girasun, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyicisinin Emek ve Özgürlük İttifakı olduğunu söyledi.

Altılı masa'nın yönetim modelini Karamollaoğlu açıkladı: Eşgüdüm Kurulu

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 'altılı masa'nın seçimde kazanması halinde cumhurbaşkanının 'Eşgüdüm Kurulu’yla karar alacağını söyledi. Karamollaoğlu, "Anayasa değişikliği yapılmadan Türkiye’yi sanki bir koalisyon hükümeti varmış gibi yöneteceğiz." dedi.

Özhaseki: 10'un üzerinde belediye başkanı AKP'ye geçmek istiyor

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, altılı masanın belediye başkanlarından transferlerin devam edeceğini belirtti. Özhaseki, "10'un üzerinde belediye başkanı AK Parti'ye geçmek istiyor, değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan uyarı haberine yalanlama

İngiliz haber ajansı Reuters, "Türkiye'deki büyükelçiliklerin saldırı riski uyarısında bulunduğu” yönünde bir haber yayınladı. Reuters, Uluslararası bir kuruluşun çalışanlarına gönderdiği uyarıda "AVM, otobüs durakları, havalimanlarının riskli’ bölgeler olduğuna dikkat çekildiğini savundu.

İçişleri Bakanlığı ise bu haberi yalanlayarak “İstihbarat birimlerince, Büyükelçiliklere ve yabancı kuruluşlara gönderilmiş herhangi bir uyarı mesajı bulunmamaktadır"

Hekimlerin yurt dışı için belge başvuruları ikiye katladı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yurt dışında çalışmak için “iyi hal belgesi” başvurusu yapan hekim sayısının Kasım ayında 264 olduğunu açıkladı.

TTB’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, iyi hal başvuru belgesi başvuruları 2022’nin ilk 11 ayında 2 bin 417’ye ulaştı. Bu rakam, 2021 yılında 1405’di.

'İş bırakma eylemine' katılan aile hekime ceza, mahkemeden döndü

İzmir Karşıyaka’da görev yapan Genel Sağlık-İş üyesi bir aile hekimi hakkında “1 günlük iş bırakma eylemine” katıldığı için disiplin soruşturması başlatıldı.

Hekime 12 ihtar puanı verildi. Sendika kararı yargıya taşıdı. İzmir 5. İdare Mahkemesi cezayı iptal etti. Mahkeme, “Kamu görevlilerinin toplantı, gösteri ve iş bırakma eylemlerine katılmalarında demokratik bir toplumda herhangi bir sakınca bulunmadığı açıktır” dedi.

Bakan Dönmez'den 'sabit saat' savunması: Kaygı, stres, depresyon daha az yaşanır

Kış aylarının gelmesiyle kalıcı yaz saati uygulaması yüzünden ‘sabah karanlığı’ yeniden gündemde. Özellikle çocukların karanlıkta okula gitmesi çok eleştiriliyor. CHP lideri geçen gün karanlıkta video çekmiş ve bu sistemin bir trajedi olduğunu söylemişti.

CHP milletvekili Sibel Özdemir’in bütçe görüşmelerinde kalıcı yaz saatiyle ilgili sorusuna yazılı yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, uygulamayı savundu.

Dönmez, “Saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuştur” dedi.

ÖSYM, 'yüksek' sınav ücretini 'güvenlikle' gerekçelendirdi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin bu yılki sınav ücretleri eleştiri konusu oldu. Üniversite sınav ücreti 230 ila 340 lira arasında değişebiliyor. KPSS için 130 lira yatırmak gerekirken, ALES için 185 lira alınıyor. CHP’li Levent Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer fiyatları şöyle savundu: “Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir. Bu durum sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.”

EKONOMİ

Üreticide 3 lira olan marul markette 12 lira

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında üretici fiyatları ile market fiyatları arasında yaşanan farka dikkat çekti. Üreticide 3 lira 75 kuruş olan marul markette 12 lira 63 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 42 lira 97 kuruşa satılıyor.

Üreticide 5 lira olan elmanın fiyatı ise markette 15 lira 49 kuruşa çıkıyor.

Bazı marketlerde peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiğini ifade eden Bayraktar, “Üreticimiz, ürettiği ürünlerin tüketici fiyatlarını gördüğünde şaşkınlığa uğruyor. Üretenin değil aracıların daha fazla kazandığını görünce de üretimden soğuyor” dedi.

Bankalara borcu olanların sayısı bir yılda 2 milyon kişi arttı

Bankaların net kârı 4 kat arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankacıların ilk 10 aydaki net kârı 4 kat arttığını duyurdu. Ekimde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, yüzde 46 artışla 13 trilyon 452 milyar 845 milyon TL seviyesine ulaştı.

CHP Milletvekili Ayhan Barut ise bankalar kar ederken kredi borcu olan kişi sayısının 36 milyon 671 bin kişiye yükseldiğini açıkladı.

İşte tütün ve alkol düzenlemesinin detayları

Tütün ve alkol sektörüne ilişkin düzenleme AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

*Ürün İzleme Sistemi'ne müdahale edenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ocak 2024 ‘ten itibaren, faaliyet izinleri ve yetki belgesi başvuruları için 50 milyon liraya kadar teminat isteyebilecek.

  • Kaçak tütün satanlara verilen ceza 3 ile 6 yıldan 2 ile 5 yıla indiriliyor. Kaçak sigaraya verilen hapis cezası ise 3 ile 6 yıl olarak korunuyor.

Süt ürünlerinde 'köy' ve 'ev yapımı' gibi ifadelere 'haksız rekabet' gerekçesiyle yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı, fermente süt ürünlerinin etiketindeki 'köy', 'ev', 'geleneksel çiftlik' ve 'yüzde 100' gibi ifadeler yasaklandığını duyurdu. Yasağın gerekçesinin “haksız rekabet” olduğu belirtildi.

Doğalgazda aralık tarifesi sabit kaldı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayınlanan tabloya göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ekimde uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak 1000 metreküp doğalgaz için 4 bin 80 lira oldu.

BİM'den sert yanıt: Algı operasyonunuzun vatandaşta karşılığı yoktur

Hükümet bir süredir zincir marketlerle ilgili sert söylemlerde bulunurken denetimler de sıkılaştırılıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zincir ve diğer marketlerle ilgili 'Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurulduğunu söyledi. MHP lideri Bahçeli ise bu marketlerin FETÖ bağlantılarının araştırılmasını istemişti.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM Marketleri İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, İstanbul'da katıldığı etkinlikte iddialara yanıt verdi ve özetle şunları söyledi: “Bu algı operasyonunuzun vatandaşta karşılığı yoktur. Brüt kar marjımız 17.5. Yani 100'e aldığımız bir malı 117.5'e satıyoruz. Yahu nerede burada bire alıp üçe, üç kata satılan fiyat? Nerede öyle bir ürün?

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Reuters: IŞİD lideri Kureyşi öldürüldü

İngiliz haber ajansı Reuters, IŞİD lideri Ebu Hasan el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğünü duyurdu. İŞID'in yeni liderinin Ebu el Hüseyn el Hüseyni el Kureyşi olduğu belirtiliyor. IŞİD, 2014 yılında Irak ve Suriye'deki bazı bölgeleri kontrolü altına almıştı. Irak ordusu ve uluslararası güçlerin IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadele sonucunda, 2017 yılında IŞİD Irak'taki kontrolünü kaybetmişti. 2019 yılında da Suriye'de IŞİD'e karşı zafer kazanılmıştı. Ancak uzmanlar, her iki ülkede de IŞİD hücrelerinin hâlâ aktif olduğunu belirtiyor.

BM'den dünyaya rekor bağış çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) 2023 yılında dünya genelindeki ihtiyaç sahiplerine yardım edilebilmesi için 51,5 milyar dolar toplanması gerektiğini duyurdu. Bu, BM'nin şu ana kadar talep ettiği en büyük bağış miktarı oldu.

Almanya 'nitelikli göçmenler' için yasa değiştiriyor: İşte yeni düzenlemeler

Almanya iş gücü göçünü kolaylaştırmak için Kanada gibi, puan sistemini esas alacak.

İş bulma potansiyeli olanlara, “Fırsat Kartı” ile Almanya’ya gelerek iş arama fırsatı tanınacak. Yeni düzenlemeyle, Almanya’ya gelmeden önce iş bulmuş olma şartı kaldırılacak.

*Puanlama sisteminde diploma veya mesleki yeterliliğin olması, en az 3 yıllık iş deneyimi, Almanya'da daha önce ikamet etmiş olmak ve 35 yaşın altında olmak belirleyici olacak.

*Bilgi ve iletişim sektöründe çalışmak isteyenler için Almanca bilme şartı kaldırılacak.

Dünya Kupası 500 işçiye mezar oldu

Dünya Kupası 500 işçiye mezar oldu

Katar ulusal istatistiklerine göre, Dünya Kupası hazırlıkları sırasında, 2014-2020 yılları arasında 400 ila 500 işçi hayatını kaybetti. Yabancı iş gücü, Katar'ın 2,9 milyonluk nüfusunun 2,5 milyondan fazlasını oluşturuyor. İşçilerin büyük inşaat projelerindeki çalışma koşulları eleştiri konusu.

Katarlı yetkililer, eleştirilerin çoğunun "sansasyonel veya asılsız" olduğunu iddia ediyor.

İsrail'den Netflix'e tepki: Bu filmin yayınlanması çılgınlık

İsrail yönetimi, Netflix'in, 1948'de İsrail askerlerinin, Filistinli bir aileyi öldürmesini anlatan Ürdün yapımı "Farha" isimli filmi yayınlamasına tepki gösterdi. Maliye Bakanı Avigdor Lieberman Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Netflix'in, İsrail askerlerine karşı nefreti teşvik etmeyi ve asılsız bahaneler üretmeyi amaçlayan bir filmi yayınlaması çılgınlıktır" ifadesini kullandı.

Dünyaya emsal olacak karar: Mahkemeden 'intikam pornosuna' rekor ceza

Belçika'da ayrıldığı kız arkadaşının çıplak görüntülerini internet üzerinden dağıttığı belirlenen ve mahkeme kararına rağmen bunları kaldırmayan 38 yaşındaki bir erkek, 420 bin euro ceza ödedi.

Mağdur avukatlarına göre, icra hakiminin kararı, gelecekte, benzer davalar için emsal oluşturacak.


Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsü'nün (IGVM) raporuna göre, her 100 yetişkin Belçikalıdan 1'i intikam pornosu ile karşı karşıya kalıyor.

Rapora göre, 18 - 64 yaş arasındaki Belçika nüfusu için bu, yaklaşık 70 bin kurban anlamına geliyor. Vakaların yarısında fail eski bir eş ya da sevgili. Faillerin üçte biri ise, tanıdık, arkadaş ya da yakın bir kız arkadaştan oluşuyor.

KISA DALGA’DAN

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve Kısa Dalga işbirliğinde hazırlanan Yasaksız Meydan’da Zeynep Duygu Ağbayır, konuğu Avukat Sercan Aran ile Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden katliamını ve bu süreçte engellenen barışçıl gösterileri konuşuyor.

Podcast