Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret ne zaman açıklanıyor?

Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret ne zaman açıklanıyor?
Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık başında toplanacak. Asgari ücret ile ilgili son tahminler açıklandı.

Türkiye’de hemen hemen her kesimin alacağı maaş zammının belirlenmesinde önemli bir etken olan asgari ücret zammı her yıl Aralık ayında açıklanıyor.

Temmuz’dan bu yana geçen 4 aylık sürede yaşanan yüksek enflasyon yüzünden en düşük asgari ücretli 3 bin 93 lira kaybetti. Asgari ücret belirlenmesinde enflasyon oranı, işverenlerin maliyetleri ve ekonomik şartlar göz önüne alınacak ancak asgari ücretin açlık sınırının bir miktar üstünde olması bekleniyor.

Erdoğan'dan açıklama

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Liderler Zirvesi için Özbekistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönüş yolunda aralarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın enflasyon ve asgari ücret için yapılacak zamlara ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

Küresel gündemi de meşgul eden enflasyon sorunu ile mücadelede kararlıyız. Enflasyonun belini kırdık, etkilerini de önümüzdeki süreçte sileceğiz. Biz hep çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik ve hamdolsun sözümüzü tuttuk. Aldığımız tedbirlerle yapacağımız ödemelerle emekli ve çalışanlarımızın yanında durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Asgari ücret konusunun kendi takvimi var biliyorsunuz. İşçilerimizi ara zamla rahatlatmıştık, şimdi de işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacağımıza inanıyorum.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret ne kadar olacak henüz belirlenmedi ancak asgari ücretin açlık sınırının bir miktar üstünde olması bekleniyor.

Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) Ekim ayında 13.684 TL’ye yükseldi.

Yıl sonuna kadar açlık sınırının 15 bin liraya ulaşması bekleniyor.

Tahminler 17-18 bin seviyesinde

Asgari ücret zammıyla ilgili uzmanların da tahminleri belli oluyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya "2024 yılında yapılacak olan asgari ücrete zammın yılda bir kereye tekrar dönüşmesi suretiyle yüzde 50 seviyelerine yakın bir oran tespiti yapılacak. 17-18 bin seviyelerine rakama oturacak. İşverene maliyeti 25 bin civarı olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın yüzde 65 yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor. Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 735 lira olacak. (Kısa Dalga)


Ekonomi