Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: Maymun çiçeğinde karantina 28 gün sürebilir

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: Maymun çiçeğinde karantina 28 gün sürebilir
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle maymun çiçeği açısından yüksek riskli coğrafyalardan biri olduğuna işaret etti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği vakasının ilk kez 7 Mayıs'ta İngiltere'de tespit edildiğini hatırlatarak, 20 günde, tam 21 ülkede yeni vaka tespit edildiğini söyledi.

"Koronavirüs'teki gibi büyük bir pandemi beklenmese de burada en büyük sıkıntı; virüsün hayvan konaklardan da geçebilmesi nedeniyle, kontrolünün zorlaşabileceği" diyen Prof. Dr. Yavuz şu bilgileri aktardı:

"20 günde, 21 ülkede vaka tespit edildi. Bu bayağı bir salgın olduğunu gösteriyor bize. Gerçek boyutunu da tam olarak bilemiyoruz. Bu sadece yakalanan olgular. Sürveyans (takip) sistemi iyi olan ülkelerin yakaladığı olgular. Aslında bilinenden çok daha fazla vaka olduğu tahmin ediliyor. Eldeki verilere göre pandemik kapasitesinin çok yüksek olmadığı düşünülüyor."

TÜRKİYE'DE HİÇ GÖRÜLMEDİ

Prof. Dr. Yavuz, Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle vaka görülme açısından yüksek riskli coğrafyalardan biri olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Türkiye'de toplumda hiç görülmeyen bir hastalık ki ilk defa olacak. Hasta tespit edildikten sonra tüm lezyonlar kuruyacak, kabukları dökülecek, çünkü oralardan da bulaşma söz konusu olabiliyor; bu da 2 ila 4 hafta kadar sürüyor. Semptomlar çıktıktan, döküntüler başladıktan sonra 14-28 gün arası hasta olan kişinin izolasyonu gerekiyor. Temaslıda ise semptomlar oluşmadan aşılama yapılması ve 21 güne kadar izolasyonu söz konusu olabilir. Türkiye olarak hızlıca vaka tanımlaması yapmamız lazım ve sürveyansı (takip) artırmamız lazım. nsanların farkındalığını arttırmamız lazım. Vakayı görecek olan hekimlerin eğitimlerini artırmamız lazım çünkü uzun zamandır görülmeyen bir hastalık." (DHA)

Sağlık