Ekvador’dan Türkiye’ye gelecek konteynerde 95.8 kilogram kokain bulundu

Ekvador’dan Türkiye’ye gelecek konteynerde 95.8 kilogram kokain bulundu
Ekvador'dan Türkiye'ye gönderilmesi planlanan bir konteynerde 95 kilogram 808 gram kokain bulundu. Bu sene Ekvador'dan Türkiye’ye gönderilmek istenirken el konulan kokain miktarı, 985 kiloyu geçti.

Ekvador’un başkenti Guayaquil’deki bir limanda, kaçakçılıkla mücadele ekipleri varış yeri Türkiye olan bir konteynerin içinde 95 kilo 808 gram kokain ele geçirdi. Amerika'nın Sesi'nden Mustafa Özdemir'in aktardığı polis açıklamasına göre, kokain polis köpeği sayesinde bulundu.

Buna göre, pazar günü konteynerlere ön yükleme yapılan sahalardan birindeki kontrollerde ahşap (kontrplak), panel ve levhalarla dolu "MRKU8338301" numaralı konteynerde narkotik dedektör köpeğin de tepki vermesi üzerine, savcılıktan izin alınarak konteyner açıldı.

TÜRKİYE'DE HANGİ LİMANA GELECEĞİ PAYLAŞILMADI

Aramada konteynere gizlenmiş siyah renkli jüt torbalar içinde 96 adet tuğla şeklindeki beyaz maddenin kokain olduğunun saptanması üzerine, ihracatçı firmanın sahibi, 70 yaşındaki Jose Nestor gözaltına alındı. Narkotik polisi toplamda 958 bin doz eden kokainin Clifford Maersk gemisi ile sevk edilmek istendiğini bildirdi ancak Türkiye’deki varış noktasının hangi liman olduğuna dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

BU YIL TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEK İSTENEN KAÇ KİLO KOKAİN YAKALANDI?

Bu yıl Ekvador narkotik birimlerinin denetimlerinde, Türkiye’ye gönderilmek istenirken tespit edilen kokain miktarı 985 kiloyu aştı. Geçen yıl da Ekvador’dan muz konteynerlerine yüklenip Türkiye’ye gönderilmek istenirken biri Panama, diğeri Mersin’de olmak üzere yaklaşık 2 ton kokain yakalanmıştı.

Resmi makamlar kokainin piyasa değerinin kilo başı 50 bin ile 60 bin dolar arasında olduğunu kaydediyor.

EKVADOR’UN KOKAİN TİCARETİNDEKİ ROLÜ ÖNEM KAZANIYOR

Yıllık yaklaşık 1000 tona yakın üretimle, dünyada kokain üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile 586 kilometre sınıra sahip ve Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan Ekvador, son yıllarda Kolombiya limanlarında denetimlerin artması, koka ve kokain üretimindeki aktörlerde değişim yaşanması gibi sebeplerden dolayı uyuşturucu sevkiyatında daha önemli bir üs haline geldi.

Avrupa’ya sevkiyatlarda yüzde 50’ye yakın bir artış yaşandığı bildirilen ülkede geçen yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarı tarihi bir rekorla 210 tona ulaşmıştı. Resmi verilere göre bu yılın ilk altı ayında yakalanan kokain miktarıysa yaklaşık 93 ton.

ABD yönetimi, geçen Eylül ayında Ekvador’u dünyada en çok uyuşturucu sevkiyatı veya üretimi yapılan ülkeler listesine dâhil etmişti.

Dünya