Erdoğan'ın Yargıtay'a desteğine İyi Parti'den 'otoriterleşme' ve 'fakirleşme' tepkisi

Erdoğan'ın Yargıtay'a desteğine İyi Parti'den 'otoriterleşme' ve 'fakirleşme' tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ın kararına sahip çıkmasına İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta tepki göstererek "kaçınılmaz sonuç, daha fazla otoriterleşme ve daha fazla fakirleşmedir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüşü yaptığı mülakatta, Yargıtay'ın Can Atalay ve AYM kararlarının arkasında dururken, karara tepki gösteren AKP'lileri eleştirdi, Can Atalay'ın vekilliği düşürülsün talimatı verdi.

"Daha fazla otoriterleşme ve daha fazla fakirleşmedir"

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek, desteğin daha fazla otoriterleşme anlamına geleceğini ifade etti.

Usta "Bir ülkede Yargıtay’ın bir dairesi Anayasayı tanımıyorum, Anayasayı askıya aldım derse ve ülkenin Cumhurbaşkanı da bu darbe girişimine destek verirse; kaçınılmaz sonuç, daha fazla otoriterleşme ve daha fazla fakirleşmedir" dedi.

"Bireysel başvuruyu AKP önerdi"

CHP'li Gürsel Tekin, bireysel başvuru hakkının 2010 referandumuyla geldiğini hatırlatarak önerinin AKP'den geldiğini söyledi. Tekin, O dönem hazırladıkları broşürlerde hakkında faydalarını "anlata anlata bitiremiyorlar" dedi.

f-jpyywweaavofp.jpegf-jpyyqxkaagwyt.jpeg

Tekin şunları kaydeti:

"Bireysel başvuru hakkı ne zaman geldi? 2010 referandumunda. Kim önerdi? AKP. Bakın o zaman hazırladıklarını broşürde Bireysel Başvuru Hakkı’nın faydalarını, güzelliğini anlata anlata bitiremiyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin de artık “ülkemizdeki demokratik hak ve özgürlüklerin ihlallerine karşı caydırıcı bir unsur” olacağını söylüyorlar.

Hiç öyleydi, böyleydi yapmayın. Hukukun tabutuna çivi çakmak, kendi tabutunuza çivi çakmaktır. Bu işten vazgeçin, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayın."

Süreç nasıl ilerledi

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'tahliye edilsin' kararı verip, uygulama için kararı İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme kararı uygulamayıp, evrakı Yargıtay'a iletti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM'nin yetkisini aştığını ileri sürerek hak ihlali kararına uymadı ve Atalay'ı tahliye etmedi. Ayrıca Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için dosyayı TBMM'ye gönderdi. Daire, kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

(Kısa Dalga)

Gündem