Erdoğan'ın 'yüzde 50 artı 1' çıkışına MHP yorumu: MHP mi, ömür boyu başkanlık mı?

Erdoğan'ın 'yüzde 50 artı 1' çıkışına MHP yorumu: MHP mi, ömür boyu başkanlık mı?
Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport'daki yazısında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50 artı 1 çıkışını ve yeniden aday olma konuları üzerinde durdu.

Gazeteci Murat Yetkin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1” çıkışıyla ilgili “Yoksa Erdoğan’ın amacı yeniden aday olma imkanıyla ömür boyu başkanlık ihtimali mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Yetkin yazısında MHP’nin Meclis’e girmek için AKP’ye muhtaç olduğu yönündeki algı ve söylemin geçersiz kılındığından bahsetti.

Yetkin, ayrıca şunları söyledi:

"Mumla aratacak derecede"

“Birincisi, koalisyon dönemlerinin artık son bulması olarak gerekçelendirilen yüzde 50+1 sisteminin ilk yol açtığı şey koalisyon dönemlerini mumla aratacak derecede pazarlıkların ortaya döküldüğü ittifaklar sistemi oldu."

"İkincisi, seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düştü. Bu durum MHP’nin Meclis’e girmek için AK Parti’ye muhtaç olduğu yolundaki algı ve söylemi geçersiz kıldı. Ancak MHP’nin Cumhur Ortaklığı üzerinden özellikle yargı ile idare ve güvenlik bürokrasisinde mevziler kazandığı, ayrıca AK Parti’nin Kürt seçmen potansiyelini olumsuz etkilediği söylemi hâlâ geçerli."

Yüzde 50+1

"Üçüncüsüyse, Erdoğan’ın Anayasa değişikliği isterken en çok güvendiği dal olan Bahçeli’yi küstürmek istemeyeceği varsayımı. İşte burada Erdoğan’ın Yüzde 50+1 konusunu bu şekilde açarak daha keskin bir dönüşe mi hazırlandığı akla geliyor.” (Kısa Dalga)


Gündem