FBI baskını hakkında yeni iddia: Trump gizli nükleer silah belgelerini aldı

FBI baskını hakkında yeni iddia: Trump gizli nükleer silah belgelerini aldı
ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın evinde, Beyaz Saray'dan ayrılırken gizli belgeleri yasadışı şekilde yanında götürdüğü iddiasıyla yapılan FBI araması hakkında yeni bir iddia var. Trump'ın, nükleer silahlarla ilgili gizli kayıtları almış olabileceği belirtiliyor.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın evine FBI tarafından yapılan baskının ayrıntıları netleşiyor. Söz konusu baskın Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılırken gizli belgeleri yasadışı şekilde yanında götürdüğü gerekçesiyle düzenlemişken, Washington Post gazetesine konuşan kaynaklar yeni bir iddia ortaya attı.

Buna göre FBI, Trump'ın evinde başka 'yasaklı' belgelerin yanı sıra nükleer silahlarla ilgili gizli belgeler de aradı. Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan kaynakların Washington Post'a verdiği bilgiye göre, ABD'nin eski başkanının Beyaz Saray'dan Florida'daki kışlık malikanesine taşınırken yanında nükleer silahlarla ilgili gizli belgeleri de götürdüğünden şüpheleniliyor.

Kaynaklar, Trump'ın tam olarak olarak hangi nükleer belgeleri almış olabileceği, bunların ABD'nin mi yoksa başka bir ülkenin mi nükleer cephaneliğine ilişkin olduğuna dair bilgi vermedi.

ADALET BAKANI: KAMU YARARI İÇİN ARAMAYI BEN ONAYLADIM

Söz konusu haber, ABD Adalet Bakanı Merrick Garland'ın Cumhuriyetçilerden ve Trump destekçilerinden gelen tepkiler üzerine ilk kez açıklama yapmasının ardından yayımlandı. Trump'ın evine yapılan baskını ilk kez doğrulayan Garland, arama kararını kendisinin onayladığını açıkladı.

Tepkiler hakkında da konuşan Garland, FBI baskınını yetkililerin değil Trump'ın kendisinin duyurduğunu hatırlatırken, 'önemli derecede kamusal yarar' gördüğü için bir eski başkanın evinde aramaya izin verdiğini söyledi.

GÖZLER MAHKEMEDE: TRUMP SUÇLAMANIN AÇIKLANMASINA İZİN VERECEK Mİ?

ABD Adalet Bakanı, bakanlığın arama emrinin içeriğinin de kamuoyuyla paylaşılması için federal mahkemeye talepte bulunduğunu söyledi. Bu talep konusunda Trump'ın avukatlarına da danışılacağı ve onlardan gelebilecek itiraza göre, kamuoyuna baskının resmi gerekçeleri konusunda bilgilendirme yapılacağı belirtildi.

NÜKLEER SİLAHLARLA ÖVÜNÜYORDU

Amerikan basını, Washington Post haberinin ardından Trump'ın başkanlığı döneminde ABD'nin nükleer silahlarıyla sık sık övündüğünü ve kendisinin çok gizli bilgilere sahip olduğunu söylediğini hatırlattı.

Trump 2017 yılında askeri liderlere yaptığı bir konuşmada, 'Soğuk Savaş'ın zirve yıllarıyla kıyaslanabilir' miktarda nükleer silah istediğini belirtmişti. ABD'nin nükleer cephaneliğinde 10 kat artış anlamına gelecek bu sözler, dönemin dışişleri bakanı Rex Tillerson'dan Trump'a yönelik küfürlü ifadeler de içeren 'moron' tepkisini çekmişti.

Trump, Kuzey Kore ve Afganistan'ı da 'dümdüz etmekten' söz etmişti.

FBI baskınına Trump'ın destekçilerinden gelen tepkiler sürüyor. Son olarak, kurumun Cincinnati ofisine zorla girmek isteyen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. (Kısa Dalga)

Dünya