Finlandiya polisi Kur'an yakma eylemlerine izin vermeyecek

Finlandiya polisi Kur'an yakma eylemlerine izin vermeyecek
Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, İsveç ve Danimarka'da Kur'an'ın kamuya açık alanlarda yakılması gibi kutsal kitapları hedef alan eylemlerin suç sayılacağını ve polisin bu tür eylemlere izin vermeyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili konuştu. Çavuşoğlu "Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak adaletli bir tutum olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair olumlu sinyal vermişti.
İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulunan Erdoğan, “Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti. Ankara, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunu kabul etmek için "terör örgütü üyesi" olarak nitelendirdiği kişilerin Türkiye'ye iadesini önemli bir koşul olarak görüyor. Ancak Stockholm'de yaşanan gelişmeler Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerde gerilime neden oluyor.

Finlandilya'dan önemli bir adım daha geldi. euronews.com'un aktardığına göre Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, İsveç ve Danimarka'da Kur'an'ın kamuya açık alanlarda yakılması gibi kutsal kitapları hedef alan eylemlerin suç sayılacağını ve polisin bu tür eylemlere izin vermeyeceğini açıkladı.

Finlandiya Haber Ajansı STT'ye yapılan açıklamada, Finlandiya yasalarının dini sükuneti ihlal etmenin "cezalandırılabilir bir suç" olduğunu öngördüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca dini bir topluluk tarafından kutsal sayılan bir kitabın yakılması ya da başka bir yöntemle saygısızlığa uğramasının "bu suçun özelliklerini karşılayacağı" kaydedildi. Finlandiya yasalarına göre dine hakaret suçu işleyen bir kişiye 6 ay hapis cezası verilebileceğini öngörülüyor.

Dünya