İddia: ABD, Rusya nedeniyle TÜSİAD'a yaptırım mektubu gönderdi

İddia: ABD, Rusya nedeniyle TÜSİAD'a yaptırım mektubu gönderdi
Wall Street Journal gazetesi, Joe Biden yönetiminin Rusya ile ekonomik ilişkileri konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı. Buna göre, Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmemesi konusunda TÜSİAD'a bir mektup gönderildi; "Size de yaptırım uygularız" denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmede daha derin ekonomik işbirliğinin sinyalini vermesinin ardından, Amerikan yönetiminin Moskova ile ilişkiler konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığı belirtildi. Wall Street Journal gazetesi, ABD Hazine Bakanlığı'nın 'Rusya yaptırımlarının delinmemesi' konusunda Ankara'yı uyarmasının ardından TÜSİAD'a da bir mektup gönderdiğini yazdı.

İddiaya göre mektupta, Rusya'daki kurum ve şahıslara Ukrayna'daki savaş nedeniyle uygulanan yaptırımların delinmesi halinde TÜSİAD üyesi şirketlere ABD tarafından yaptırım uygulanabileceği belirtildi. Wall Street Journal, Joe Biden yönetiminin özellikle de Soçi görüşmesi sonrasında, NATO müttefiki olan Türkiye üzerinde Rusya ile ilişkileri konusundaki baskıyı giderek artırdığını yazdı.

Habere göre, 22 Ağustos tarihinde ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo tarafından Türkiye'deki Amerikan Şirketler Derneği'ne ve TÜSİAD'a birer mektup gönderildi. Mektupta, yaptırımlara tabi olan Ruslarla iş yapan Türk şirketlerinin ABD yaptırımlarına maruz kalabileceği belirtildi.

'KENDİLERİ DE RİSK ALTINDA'

Wall Street Journal'a göre mektupta, "ABD'nin yaptırım listesinde olan kişilere maddi destek sağlayan şahıslar veya kurumların kendileri de Amerikan yaptırımı riski altındadır" denildi. Mektupta, Türk bankalarının bir yandan Amerikan bankalarıyla ilişki içindeyken bir yandan da yaptırım listesinde bulunan Rus bankalarıyla aynı ilişkilere sahip olamayacağı belirtildi; "Yaptırımlara tabi olan Rus aktörlerle ilişkiler, Türk mali kurumlarını ve şirketlerini yaptırım riski altına sokabilir" ifadeleri kullanıldı.

Wall Street Journal, "Yazılı uyarılar, Ukrayna'daki topyekûn işgal sonrasında Rusya'ya dayatılan uluslararası yaptırımlara Türk kurumlarının da uyması için ABD tarafından ortaya konulan çabalarda bir tırmanış" yorumunu yaptı.

'BIDEN YÖNETİMİ UYARILARIN TONUNU YÜKSELTTİ'

Gazeteye konuşan kaynaklar, ABD'li yetkililerin özel görüşmelerinde "Türkiye'nin yaptırım altındaki Rus varlıkları için güvenli bir sığınak haline gelmesinden" duydukları endişeyi uzun süredir dile getirdiğini, Biden yönetiminin son günlerde Türkiye hükümetinin bu yaptırımlara uyması talebini daha yüksek sesli şekilde dillendirdiğini söyledi.

Wall Street Journal, söz konusu mektup hakkında Dışişleri Bakanlığı'na yönelttikleri sorulara yanıt alamadıklarını da yazdı.

NE OLMUŞTU?

ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adeyemo, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Yunus Elitaş’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Washington'dan yapılan açıklamada, Adeyemo'nun Elitaş'a, "Rus kurum ve kişilerin, Ukrayna işgali nedeniyle getirilen Batı yaptırımlarını aşmak için Türkiye'yi kullanmaya çalıştıkları" konusunda uyarıda bulunduğu belirtilmişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi