İddia: Türkiye, İsrailli turistler için İran'ı uyardı

İddia: Türkiye, İsrailli turistler için İran'ı uyardı
Ankara'nın, İsrailli turistlerin Türkiye topraklarında hedef alınacağına dair iddialar sonrasında İran'a 'açık ve güçlü bir uyarıda bulunduğu' öne sürüldü.

İsrail'in, olası İran saldırılarını gerekçe göstererek Türkiye'deki vatandaşlarına "Derhal ayrılın" çağrısı yapmasının yankıları sürüyor. İsrail basını, Türkiye'nin İran'ı sertçe uyardığını öne sürdü.

İran hükümeti, üst düzey Devrim Muhafızları üyesi Albay Hassan Sayid Khodaei’nin geçen ay evinin önünde suikastla öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutmuştu. Bu gerilimin ardından, İsrail'den 'İran'ın intikam saldırılarının hedefi olabilecekleri' iddiasıyla vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat uyarısı gelmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de İsraillileri özel olarak İstanbul'dan ayrılmaya çağırmıştı.

İsrailli bir çiftin "Otel odanızda İranlı suikast timi bekliyor" denilerek apar topar havalimanına götürüldüğü de iddia edilirken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de seyahat uyarılarına "HEr türlü güvenlik önlemi alınıyor" diyerek tepki göstermişti.

'AÇIK VE GÜÇLÜ BİR MESAJ VERİLDİ'

İsrail basını ise Türkiye'nin İran'ı da uyardığını öne sürdü. Channel 12 kanalının haberine göre, Ankara Tahran'a, "İran'ın diğer ülkelere karşı terör eylemler için Türkiye topraklarını kullanmasına izin verilemeyeceği yönünde açık ve güçlü bir mesaj verdi."

'HÜCRE YAKALANMADAN UYARI KALKMAYACAK'

Öte yandan, Times of Israel gazetesinin haberine göre İsrail güvenlik servisleri Türkiye'de bulunduğu iddia edilen İranlı suikastçı hücresinin hâlâ aktif olduğuna inanıyor. Haberde, İsrail'in Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının İranlı ajanlar yakalanana dek kaldırılmasının beklenmediği belirtildi. Yedioth Ahronot gazetesi ise ismi açıklanmayan bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, Türkiye'de İsrailli turistlere karşı operasyon düzenlemeyi planlayan birden fazla hücre bulunduğunu öne sürdü.

SEYAHAT UYARISI YEMEN VE İRAN'LA AYNI SEVİYEDE

İsrail Güvenlik Konseyi, pazartesi günü Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını en yüksek seviye olan 4'e çıkarmıştı. İsrail'in bu uyarı seviyesinde tuttuğu diğer ülkeler arasında Irak, Yemen, Afganistan ve İran bulunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya