İsveç ve Finlandiya NATO'ya resmen başvurdu

İsveç ve Finlandiya NATO'ya resmen başvurdu
İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olmak için resmen başvuruda bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Brüksel'deki karargahında düzenlenen törende "Bütün meseleleri halletmeye ve hızlı sonuçlara ulaşmaya kararlıyız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında tarafsızlık politikalarını değiştirme kararı alan İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği için resmen başvuruda bulundu. İki ülkenin, bu sabah resmi başvurularını NATO karargahına sunduğu açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO temsilcilerinin başvuru mektuplarını sunması sonrası düzenlenen kısa törende, "Bu, yakalamamız gereken tarihi bir an" dedi. Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma taleplerini memnuniyetle karşılıyorum. Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız ve NATO'ya ye olmanız, ortak güvenliğimizi artıracak" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, üyelik sürecindeki tüm pürüzlerin çözülebileceğine inandığını söyleyerek, "Bütün meseleleri halletmeye ve hızlı sonuçlara ulaşmaya kararlıyız" dedi.

Rusya ile 1300 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya ve İsveç, Soğuk Savaş sırasında NATO'ya üye olmayarak tarafsızlık politikası izlemişti. İki ülke, yıllardır NATO tatbikatlarına katılım gösterse de, resmi üyelikten kaçınmıştı.

Ukrayna savaşı sonrasında gelen üyelik talebi, NATO açısından simgesel önem taşıyor. Rusya ise sürecin takip edileceğini, NATO'nun askeri altyapısının bu ülkelere yayılması halinde karşılık verileceğini açıklamış durumda.

Öte yandan, NATO'ya yeni üyelikler için 30 müttefikin tamamının onayı gerekirken, Türkiye'nin veto sinyali nedeniyle sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu.

Diplomatlar, 30 üyenin tamamının parlamentolarından onay alınmasının bir yılı bulabileceğini söylüyor. (Kısa Dalga)

Dünya