Yetkililer Bloomberg'e anlattı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan ne istiyor?

Yetkililer Bloomberg'e anlattı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan ne istiyor?
Bloomberg ajansına isim vermeden konuşan üç üst düzey yetkili, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamak için ne istediğini anlattı.

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini veto etmemek için öne sürdüğü talepler sızdırıldı. Bloomberg ajansına isim vermeden konuşan üç üst düzey yetkili, Ankara'nın bu üyelikleri onaylamak için iki ülkeye PKK ve silah ihracatı konusunda sunduğu talepleri anlattı.

'SADECE PKK DEĞİL, YPG DE KINANMALI'

'Türkiye NATO genişlemesi tartışmasında İsveç ve Finlandiya'dan ne istiyor?' başlıklı haberde, ilk madde olarak PKK'den söz edildi. Bloomberg, "Ankara, NATO'ya üye adayı olan herhangi bir ülkenin, kendisinin hem Türkiye içinde hem de sınır ötesinde Suriye ve Irak'taki Kürt milislerle ilgili endişelerini tanımasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Haberde NATO üyelerinin tamamının PKK'yi terör örgütü olarak tanıdığı, birçoğunun ise IŞİD'le savaşta YPG'yi desteklediği belirtilerek, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka kabul edilmeden önce kamuoyu önünde sadece PKK'yi değil, bağlantılarını da kınamasını istiyor" denildi. Bloomberg'e konuşan yetkililer, bu iki ülkenin topraklarındaki PKK destekçilerine de daha fazla baskı talep edildiğini söyledi.

'SİLAH AMBARGOSU KALDIRILMALI'

Habere göre Türkiye, Suriye'de YPG'ye karşı operasyonlar nedeniyle İsveç ve Finlandiya'nın getirdiği silah ambargosunu kaldırmasını da istiyor. Bloomberg'e konuşan yetkililere göre, İsveç ve Finlandiya ile Türkiye arasındaki silah ticaretinin çok düşük seviyede olmasına ve bu iki ülkeyle büyük savunma anlaşmaları yapma niyetinin bulunmamasına rağmen, Ankara, 'askeri ittifakın silah anlaşmalarını engelleyen ülkeleri kapsayacak şekilde genişlemesinin ilkesel olarak kabul etmeyecek'.

'GEÇMİŞTEKİ HATALAR TEKRARLANMALI'

Yetkililer, İsveç ve Finlandiya konusunda, Yunanistan'ın NATO'ya 1980'lerde geri dönüşüne Türkiye tarafından onay verilmesini de örnek gösterdi. Atina'nın Ankara ile sorunları çözmeden yeniden NATO üyesi olmasının sonraki süreçte iki komşu arasında sürekli olarak anlaşmazlığa yol açtığını belirten yetkililer, İsveç ve Finlandiya ile gerilimler aşılmadan üyelik onayı verilmeyeceğini söyledi.

BAŞKA TALEPLER VAR MI?

Bloomberg'ün haberinde, "Yetkililerin söylediğine göre Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in Kürt ihtilafındaki tutumlarının ötesindeki konular üzerine bir pazarlık arayışında değil ancak Ankara'nın NATO'ya dair şikayetleri derin ve istek listesi de uzun" denildi.

Haberde, Türkiye'nin daha geniş kapsamda Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle çıkarıldığı F-35 programına geri alınmayı, ABD'den onlarca yeni F-16 savaş uçağı almayı ve mevcut filosunun güncellenmesini, aynı zamanda S-400 yaptırımlarının da kaldırılmasını istediği belirtildi.

Bloomberg, "NATO genişlemesi üzerindeki nüfuzunu bu hedeflerin herhangi birine ulaşmak için kullanmak zorlu olur. Fakat Türkiye, gözaltına alınan Amerikalı rahip, Rusya'yla füze anlaşması veya Kürtlere karşı harekatları gibi yakın zamanda yaşanan jeopolitik anlaşmazlıklarda görüldüğü üzere kendisini zorlamaya istekli olduğunu ve hatta ekonomisine bile zarar verebileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN-PUTİN DOSTLUĞU VEYA SEÇİMLERLE İLGİSİ YOK'

Ajansa konuşan yetkililer, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya konusundaki tutumunun Rusya'yla ilişkiler veya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le dostluğundan kaynaklandığı iddialarını reddetti.

Yetkililer, NATO tartışmasının iç siyasetle ilgili olduğu ve Kürt sorununun, önümüzdeki seçimlerden önce Türkiye içindeki milliyetçi kesimlerin Erdoğan'a desteğini kazanmak adına küresel sahnede gündeme getirildiği yorumunu da kabul etmedi. (Kısa Dalga)

Gündem