Biden'dan Finlandiya ve İsveç liderlerine Beyaz Saray daveti

Biden'dan Finlandiya ve İsveç liderlerine Beyaz Saray daveti
ABD Başkanı Joe Biden, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunma kararı alan Finlandiya ve İsveç'in liderlerini Beyaz Saray'a davet etti. Daveti açıklayan Karine Jean-Pierre, Türkiye'nin üyeliklere itirazı konusunda uzlaşmaya varılacağına inandığını da söyledi.

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri konusundaki itirazları sürerken, ABD Başkanı Joe Biden'ın iki ülkenin liderlerini Beyaz Saray'da ağırlayacağı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yu ABD'ye davet etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Başkanı'nın Finlandiyalı ve İsveçli liderlerle Avrupa'nın güvenliğinin yanı sıra Ukrayna'ya desteği ve bir dizi küresel meseledeki ortaklıkları ele alacağını söyledi.

TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü, Türkiye'nin itirazlarına dair bir soruya yanıtında da, "NATO'nun İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri konusunda bir uzlaşmaya varabileceğine inanıyoruz" dedi.

FİNLANDİYA PARLAMENTOSU BAŞVURUYU ONAYLADI

Öte yandan, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu kararı, bugün parlamentoda yapılan oylamayla resmileşti. 188 milletvekilinin lehte, 12 milletvekilinin aleyhte oy kullanmasıyla, başvuru kararı onaylandı.

TÜRKİYE'NİN VETO MESAJI HÂLÂ MASADA

Yıllardır NATO'ya üye olmayan İsveç ve Rusya ile 1300 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya, Ukrayna'daki savaşın ardından tarafsız politikalarını değiştirerek ittifaka üye olma kararı almıştı.

NATO'ya yeni üyelerin kabul edilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamının onayı gerekirken, Türkiye ise FETÖ ve PKK varlığını gerekçe göstererek bu iki ülkeye veto sinyali vermişti

ERDOĞAN HEYET GÖNDERME NİYETİ İÇİN 'YORULMASINLAR' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son olarak, veto sorununun aşılması için Türkiye'ye diplomatik heyet göndereceklerini açıklayan iki ülkeye, "Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" mesajı vermişti. "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil" diyen Erdoğan, İsveç ve Finlandiya bundan sonra "bu tavrını" değiştirse de Türkiye'nin onlara güvenmeyeceğini belirtmişti. (Kısa Dalga)

Dünya