Kavurucu sıcak Türkiye'ye geliyor: Beş gün sürebilir

Kavurucu sıcak Türkiye'ye geliyor: Beş gün sürebilir
Avrupa'daki sıcak hava dalgası, İspanya, Fransa ve Portekiz’in yanı sıra İngiltere'yi etkilemeye devam ediyor. Aşırı sıcakların Türkiye'ye de cuma günü gelmesi beklenirken, Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen beklenen dalganın ayrıntılarını anlattı.

Avrupa'daki sıcak hava dalgası devam ederken, Türkiye'nin de cuma gününden itibaren benzer sıcaklıklara sahne olması bekleniyor. "Sıcak hava dalgası Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz’e cuma günü gelecek" diyen Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, aşırı sıcakların İstanbul’da iki veya üç gün, Akdeniz’de ise yaklaşık beş gün sürmesinin beklendiğini söyledi. Şen, tatile gidenleri de uyardı.

Prof. Şen'in, Hürriyet gazetesinden Buse Özel'e yaptığı açıklamaların öne çıkan bölümleri şöyle:

"Sıcak hava dalgası Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz’e cuma günü gelecek. Ankara’da da 28 iken 32 derecelere çıkacak, Antalya’da 37 derece iken 40 dereceyi geçecek. İstanbul’da 2 veya 3 gün, Akdeniz’de ise yaklaşık 5 gün sürmesi bekleniyor. Bir sıcak hava dalgası 10-15 gün kalmaz zaten. Kaldığı takdirde hasarı çok büyük olur."

TATİLE GİDENLERE: SAĞLIĞINIZ DAHA ÖNEMLİ

"Tatile gidenler lütfen ‘Para verdik denize girmeyelim mi?’ diye düşünmesinler. Sabah 11.00 ile 16.00 saatleri arasında denize girmeyin. Sağlığınız daha önemli. Şapkasız, gözlüksüz çıkmayın. Bol ve açık renk kıyafetler giyin."

'TANSİYON HEMEN DÜŞER'

"Sıcak havada vücut terleyerek vücut ısısını regüle etmeye ve kendisini 37 derecede tutmaya çalışır. Vücut üstündeki ter kurumadan ikinci bir terleme olursa, tansiyon düşer ve bayılma meydana gelir."

'ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANMALI'

"Orman yangınlarında üç meteorolojik faktör var. Bunlar nem, sıcaklık ve rüzgârdır. Cuma günü oluşacak sıcak hava dalgasıyla bu risk Türkiye’de de artacaktır. Ormanlara girişin yasaklanması ve mangal yakılmasının yasaklanması gerekiyor. Çok ufak şeylerden yangın çıkabilir."

Gündem