Polonya: Füzenin Rusya'dan atıldığına dair kanıt yok; kasıtlı saldırı değildi

Polonya: Füzenin Rusya'dan atıldığına dair kanıt yok; kasıtlı saldırı değildi
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülke topraklarına düşen ve iki kişinin ölümüne neden olan füzenin kaynağı olarak Ukrayna'yı işaret etti.

Rusya ile Ukrayna'nın geçen şubatta başlayan savaşı devam ederken, Rusların dün çok yoğun bir hava bombardımanı yaptığı belirtilmişti.

NATO ülkesi Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne füze düşmesinin ardından, füzenin Rusya'dan ateşlenmiş olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştı.

Basına konuşan Duda, füzenin bir hava savunma sistemine ait olduğunu gösterir işaretler bulunduğunu belirtti.

Duda şunları kaydetti: "NATO müttefikleriyle temas halindeyiz. Bunun Polonya'ya yönelik kasıtlı saldırı olduğuna dair belirti yok. Büyük ihtimalle Rus yapımı bir S-300 füzesiydi. Bu da, füzenin Ukrayna savunma güçleri tarafından kullanıldığı anlamına geliyor. Şu anda bunun Rus tarafından atılan bir füze olduğuna dair bir kanıtımız yok."

Başbakan Mateusz Morawiecki de Rusya'dan atılan füzelerden bazılarının Ukrayna tarafından düşürüldüğünü belirterek "Ukrayna kuvvetleri savunma için füze fırlattı. Bu füzelerden biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü" ifadesini kullandı.

RUSYA DA 'HAVA SAVUNMA SİSTEMİ' DEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı resmi Telegram hesabı üzerinden paylaştığı yazılı açıklamada Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait S-300 olduğunu belirtti.

Bakanlık şunları kaydetti: "Rus uzmanlar, 15 Kasım akşamı Polonya'nın Przewodow köyünde düşen füzenin enkazının fotoğrafları üzerinden, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait S-300 hava savunma sisteminin uçaksavar güdümlü füzesini tanımladı. Çeşitli Ukraynalı kaynaklar ve yabancı yetkililerin 'Rus füzesi' iddiaları, durumu tırmandırmak amacıyla kasıtlı bir provokasyondur.

Sadece Ukrayna topraklarında ve Ukrayna-Polonya sınırına 35 kilometreden uzaktaki hedeflere yüksek hassasiyetli saldırılar gerçekleştirildiğini vurgulamak isteriz. Ayrıca, 15 Kasım'da Ukrayna topraklarındaki nesnelere yönelik yüksek hassasiyetli silahlarla yapılan büyük saldırı sırasında, Kiev kentindeki nesnelere yönelik tek bir füze saldırısı yapılmadığını da vurgulamak istiyoruz." (Kısa Dalga/Ajanslar)

Dünya