Putin, Mariupol'deki Azovstal fabrikasına operasyonu iptal etti

Putin, Mariupol'deki Azovstal fabrikasına operasyonu iptal etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Mariupol kentinde askerlerin ve sivillerin bulunduğu Azovstal çelik fabrikasına operasyon planını iptal etti. Putin, kentin ele geçirildiğini ve fabrikaya baskın düzenlenmesine gerek olmadığını söyledi.

Rusya'nın haftalardır kuşatma altında tuttuğu Mariupol kentinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı kentin kontrolünün ele geçirildiğini ilan ederken, Devlet Başkanı Vladimir Putin de kentteki askerlerin sivillerle birlikte sığındığı ve Rusya ordusunun günlerdir 'teslim ol' çağrısı yaptığı Azovstal Çelik Fabrikası'na planlanan operasyonu iptal ettiğini açıkladı.

ŞOYGU'YU TEBRİK ETTİ, 'BASKINA GEREK YOK' DEDİ

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşen Putin, Mariupol'ün kontrolünün ele geçirildiğini, fabrikaya baskın düzenlemeye gerek olmadığını söyledi. Putin, ablukanın devam ettirilmesini istedi.

GÖRÜŞME TELEVİZYONDAN YAYINLANDI

Putin talimatı, Şoygu ile televizyondan yayınlanan görüşmesinde verdi. Rusya lideri, Şoygu'yu Mariupol'ün ele geçirilmesi için tebrik ederken, "Sanayi bölgesine baskın düzenlenmesini gereksiz buluyorum. Size, bunu iptal etme talimatı veriyorum" dedi.

'BİR SİNEK BİLE UÇMASIN'

Putin, bu kararını Rus askerlerini korumak için aldığını belirterek, "Bu sanayi tesislerindeki yeraltı mezarlarına girip emeklemeye gerek yok. Bu sanayi bölgesini bir sineğin bile uçamayacağı şekilde kuşatın" dedi. Azovstal'da henüz teslim olmayan Ukrayna askerlerine de can güvenliği garantisi veren Putin, Rusya'nın bu kişilere saygı çerçevesinde davranacağını ve yaralılara tıbbi yardım sağlayacağını söyledi.

Azovstal tesislerinde 2 binden fazla Ukrayna kuvveti ile paralı askerin bulunduğu düşünülüyor.

Putin'in tesise baskın düzenlemekten geri adım atması, Ukrayna müzakere heyetinin iki üyesinin bizzat Mariupol'e gelerek yerinde ve koşulsuz görüşme önermesinin ardından geldi.

MARIUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Stratejik bir liman ve sanayi kenti olan Mariupol, Rusya'nın sekiz haftadır devam eden harekatında Ukrayna'da ele geçirdiği en büyük şehir olacak. Mariupol'ün Rus güçlerinin kontrolüne girmesi, Ukrayna'nın Azak Denizi'yle kıyısının tamamen kesilmesi anlamına geliyor. (Kısa Dalga)

Dünya