YÖK Başkanı Erol Özvar açıkladı: Çalışma başlatıldı, üniversite eğitimi 3 yıla indiriliyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde dört yıllık lisans eğitiminin üç yıla indirilmesi için çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Üniversitelerin bir yıldır bu modele hazırlandığını belirten Özvar, 180 kredilik eğitim programının üç yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi. Özvar, eğitim süresi uzadıkça 'hayata atılma yaşının' ilerlediğini savundu.
Kısa Dalga-
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesinin gündemde olduğunu dile getirdi. CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında konuşan Erol Özvar, lisans eğitiminin 3 yılda tamamlanabileceğini belirtti. Eğitim süresi uzadıkça 'hayata atılma yaşının' ilerlediğini savunan Özvar, özetle şunları söyledi:
"Avrupa'da eğitimler ortalama lisans döneminde 3 yıldır. Bazı programlarda 3+2 yapılır. Özel yetkinlik kazanılması için. Mimarlık, mühendislik gibi. Biz de diyoruz ki; lisans kredimizi 180 kredi içinde formüle edebiliriz. Bunu da 3 yıl içinde tamamlayabiliriz. Üniversitelerimizi bir senedir bu konuya hazırlıyoruz. Orta öğretimde bir gencimiz için 4+4+4 ile 12 senelik zorunlu eğitimiz var.
"Evlilik çağı ertelenmiş durumda"
4 yıl da lisans eğitimiyle 16 yıl resmi eğitim kurumlarının içinde geçen süre. erkek öğrenci ise askerlik, staj ve iş aramayla hayata atılma yaşı 26-27'lere geliyor. nüfusumuz bir azalma eğilimi içinde. doğurganlık oranları düştü. evlilik çağı ertelenmiş durumda. ister istemez türkiye'nin nüfusu çok kritik. dersler devam etsin, uygulama ağırlık hayatın içinde öğrencilerimiz yer alsın.
Eğitim programlarında müfredat sadeleştirilmeli. Ders sayıları azaltılmalı. Türkiye'de lisansta 60 ders, Avrupa'da 20-25 ders veriliyor. Ders içerikleri güncellenmeli. Üniversite yönetimleri bu konuda da adım atmalı. Yapay zeka ders içerisinde yer almalı. Dijital beceriler, yapay zeka okur yazarlığı gelişmeli."
Ankara Üniversitesi’nde bilimsel desteğe yeni fren: TÜBİTAK cezası başvuruyu engelleyecek
Üniversite öğrencilerinin barınma krizi: Yatak azalıyor, fatura büyüyor
Bilim pahalı, akademisyen ucuz: Vakıf üniversitelerinin yeni düzeni
TÜİK: İşsiz sayısı 2 milyon 740 bin, genç kadınlarda işsizlik yüzde 19,4, atıl işgücü yüzde 31
Kaynak: Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.


