Fincancı'ya tutuklama, odalara düzenleme
28 EKİM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN
DEMET BİLGE ERKASAP
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı
TSK’nın kimyasal gaz kullandığı yönündeki iddialarla ilgili açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Fincancı hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
Bakan Bozdağ: Hem TTB hem mimar ve mühendis odalarıyla ilgili hazırlık yapıyoruz
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanırken, Adalet Bakanı Bozdağ'dan da TTB ile mimar ve mühendis odalarına ilişkin açıklama geldi. Bozdağ, “Hem Türk Tabipleri Birliği hem mimar ve mühendisler odalarıyla ilgili yeni bir hazırlık yapıyoruz” dedi.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre iktidar kulislerinde h seçim sisteminin değiştirilmesi ve bu kuruluşlar üzerinde denetimin artırılmasına yönelik değişiklikler yapılması seçenekleri konuşuluyor.
Bir başka tartışılan seçenek ise “çoklu baro” sisteminde olduğu gibi illerde birden fazla “oda” kurulmasına olanak sağlamak.
Ancak, uygulamada “çoklu baro” uygulamasının iktidar açısından istenen sonucu vermemesi, en büyük açmaz olarak görülüyor.
Bunun yerine hem TTB hem de TMMOB yönetimlerine ilişkin seçim sisteminin değiştirilmesi üzerinde duruluyor.
TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ise “İktidar seçimlerle ele geçiremediği kuruluşları yukarıdan müdahalelerle denetlemeye çalışılıyor” dedi.
Bozdağ’a göre ‘sansür yasası’: ENAG değil, Gezi gibi olaylar için
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyuna ‘dezenformasyon yasası’ olarak yansıtılan düzenleme nedeniyle “kafa karışıklığı olduğunu” olduğunu belirtirken, konuya açıklık getirmek için örnekler verdi. Hürriyet’teki habere göre Bozdağ şunları dedi:
“Gezi, Kobani, Hendek olayları oldu. Bireysel değil, toplumsal barışı bozmaya dönük işler yapıldığında bu düzenleme devreye girecek. Uygulamayı gördüğünüzde bu gibi konularda pek çok değerlendirmenin gerçek dışı olduğu görülecek.”
TÜİK’le aynı gün enflasyon oranı açıklayan ve genellikle resmi rakamlarla çelişen veriler açıklayan araştırmacıların kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun bu yasa kapsamına gireceği çokça tartışılmıştı. Bakan Bozdağ “ENAG’cılara kimse bir şey yapmayacak. Biz neyi sansürlemişiz. Yasa çıktı kaç gün oldu sansür haberi duydunuz mu? Gözaltına alınan, tutuklanan duyduk mu” dedi.
Gazeteci Zemo Ağgöz, ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı
Ankara merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 gazeteciden Zemo Ağgöz ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. Gizlilik kararı olan soruşturmada diğer gazetecilerin gözaltı süresi uzatıldı.
Bir dönemde 1700 fezleke
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nunda dün Meclis bütçesi görüşüldü. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin 2023 yılı bütçe teklifini 5 milyar 480 milyon 588 bin Türk lirası olarak komisyona sundu. Şentop, Meclis çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken bu dönem işleme alınan dokunulmazlık fezlekelerinin sayısının 1.700'ü geçtiğini söyledi.
Altılı masa 14 Kasım’da toplanıyor
Altı siyasi parti genel başkanının ikinci tur görüşmeler kapsamında ikinci randevu tarihi belli oldu. Altı lider Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde 14 Kasım’da bir araya gelecek.
5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınıyor
Cumhurbaşkanlığı'nın 2023 Yılı Programı'na göre erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Bu kapsamda esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modelleri oluşturulacak.
NTV'nin haberine göre coğrafi ve iklim şartları bakımından öğrencilerin taşınmasında güçlük çekilen yerlerde kapalı durumda bulunan köy okulları da eğitim-öğretime açılacak.
Öksürük uyarısı
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip dönemi açılırken ve yeni covid dalgası uyarıları yapılırken uzun süren kronik öksürüğün mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
Özlü, şu uyarıyı yaptı: “Üç haftayı geçtiğinde, hele hele 8 haftayı geçtiğinde kronik öksürük dediğimiz bir duruma evrilmiş oluyor. Bunun mutlaka araştırılamsı gerekiyor. öksürük bir hastalık değil, çoğu zaman bir hastalığın belirtisidir.”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise görev yaptığı Samsun’daki hastanelerden örnekler vererek genel bir uyarı yaptı ve zatürredeki artışa dikkat çekti.
Özkaya’nın açıklamaları da şöyle: “Testlerle saptayamadığımız bir karışık tablo ile karşı karşıyayız. Şu an toplumun tamamını etkileyen, halsizlik, eklem ağrıları, hafif ateşle seyreden, ciddi bir soğuk algınlığı tablosu mevcut. Bunun virüslerden kaynaklanıp yani mevcut koronavirüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyoruz ama herkesten Covid olabileceğini düşünerek, kendilerini 1-2 gün izole etmelerini istiyoruz.”
Ahmet Tulgar’a veda bugün
Kalp krizi sonucu yitirdiğimiz gazeteci, yazar Ahmet Tulgar bugün ikindi vaktinde Altunizade Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Ümraniye Kocatepe Mezarlığı'na defnedilecek.
EKONOMİ
TCMB yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltti
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son Enflasyon Raporunu açıkladı.
Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 60.4 olan enflasyon tahminini yüzde 65.2'ye çıkardı. 2023 beklentisi yüzde 19.2'den yüzde 22.3’e çıktı.
2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71,3'ten yüzde 75'e yükseldi.
2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini 99,6 dolardan 100,5 dolara çıktı.
Yoksulluk sınırı 24 bin lirayı aştı
Türk- İş’in Ekim 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre; açlık sınırı 7 bin 425 lira, yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 lira oldu. Yoksulluk sınırı 5 bin 500 lira olan asgari ücretin 5 katına ulaşırken; açlık sınırıyla arasındaki fark 1925 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 5 katına ulaştı. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 9 bin 706 lira olarak açıklandı.
Ekonomiye güven ekimde arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün bir dizi veri açıkladı.
Ekonomik güven endeksi eylülde 94,3 iken, ekim ayında yüzde 3 oranında artarak 97,1 değerini aldı.
Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
Dış ticaret açığı Eylül'de yüzde 268 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin dış ticaret verilerini yayımladı.
TÜİK verilerine göre ihracat Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artarak 22,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 38,1 artarak 32,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Böylece dış ticaret açığı Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 268 yükselerek 9,6 milyar dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Eylül döneminde yüzde 83,2 iken, 2022 yılının aynı döneminde yüzde 69,4'e geriledi.
Turizmde üçüncü çeyrek geliri 17,9 milyar lira
TÜİK turizm istatistiklerini de açıkladı.
Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %27,1 artarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolar oldu.
Bu çeyrekte Türkye'den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 89 dolar oldu.
Geceleme yapan yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu.
Türk kahvesine son bir yılda yüzde 118 zam
Brezilya'da yaşanan don olayı küresel kahve fiyatlarını artırdı. Bu durumun Türk kahvesine yansıdı.
Sözcü’deki habere göre on bir yılda zam üstüne zam gören Türk kahvesine geçen hafta yüzde 25’lik bir zam daha geldi. Böylece 100 gram Türk kahvesinin fiyatı 24 TL’yi buldu. Yaklaşık bir yıl önce aynı marka kahvenin fiyatı en yüksek 11 TL seviyesindeydi. Türk kahvesi son 1 yılda en az yüzde 118 zamlanmış oldu.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yaptığı ilk nükleer tatbikatı izledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin önceki gün gerçekleştirdiği yıllık nükleer tatbikatı izledi. Rusya, sekizinci ayını geride bırakan Ukrayna savaşı sırasında ilk kez bir nükleer tatbikat gerçekleştirmiş oldu. Rus askeri uzman İgor Korotşenko 'Gerekirse İngiltere'yi okyanusun dibine gömeriz' dedi.
Tatbikat, Rusya ile Batı ile arasındaki nükleer silah tartışmalarının yaşandığı bir dönemde yapıldı.
Kremlin’den yapılan açıklamada, tatbikat kapsamında kuzey kutup bölgesindeki Rusya'nın Uzak Doğusu’ndan balistik ve seyir füzelerinin fırlatıldığı belirtildi.
ABD ve Rusya arasında imzalanan anlaşma kapsamında Washington yönetimi de tatbikat kapsamında bilgilendirildi.
Rusya, bir süredir uluslararası kamuoyunda Ukrayna’nın “kirli bomba” kullanabileceği yönünde iddialar ortaya atıyor.
“Kirli bombalar” geleneksel bombaların içerisine radyoaktif maddeler yerleştirilerek hazırlanan düzenekler olarak tanımlanıyor. Batılı ülkeler Rusya’nın iddialarını yalanlıyor.
Kiev yönetimi ise Rusya’nın söz konusu iddialarıyla, kendisinin gerçekleştireceği bir saldırıya zemin hazırladığını savunuyor.
Kadirov’dan cihat çağrısı
Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakınlığıyla bilinen ve Ukrayna’daki savaşta önemli bir rol oynayan Çeçen lider Ramazan Kadirov, Ukrayna’daki savaşla ilgili Batı’ya sert mesajlar verirken, halka cihat çağrısı yaptı. Önceki gün Ukrayna’nın Herson bölgesinde Çeçen askerlerin bulunduğu bir binanın bombalanma görüntüleri uluslararası basına yansımıştı. Ukrayna 100 askerin öldürüldüğünü duyurmuştu.
İran Cumhurbaşkanı Reisi: Şiraz'daki saldırı cevapsız kalmayacak
İran'ın Şiraz kentinde şii türbesine düzenlenen silahlı saldırıda en az 15 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırganlar araç ile geldikleri Şah Çerağ Türbesi'ne girerek, içeride bulunanlara ateş etti.
IŞİD yaptığı açıklama ile saldırıyı üstlendi. Saldırı plan detaylarının yer aldığı açıklamada, saldırının IŞİD unsurları tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. İran Cumhurbaşkanı Reisi, Şah saldırının 'kesinlikle cevapsız kalmayacağını' söyledi.
Meloni hükümeti güvenoyu aldı, Berlusconi 9 yıl sonra Senato'ya döndü
İtalya'nın ilk kadın başbakanı olan aşırı sağcı Giorgia Meloni'nin kurduğu 68. hükümet, parlamentonun üst kanadı Senato'dan da güvenoyu aldı.
Öte yandan, 2013'te vergi kaçırdığına hükmedilen bir davada aldığı mahkumiyet nedeniyle o dönem Senato'dan ihraç edilen ve 6 yıl siyaset yasağı getirilen eski başbakan ve Forza Italia Partisi lideri Silvio Berlusconi, 9 yıl aradan sonra bugün yeniden Senato'da partisinin sırasına döndü.
86 yaşındaki Berlusconi'nin Senato'ya geri dönüşünü sağ ittifaka mensup senatörler ayakta alkışladı.
Papa'dan rahip ve rahibelere 'porno' uyarısı: Ruhu zayıflatır
Papa Francis, rahip ve rahibeleri dijital pornografi başta olmak üzere internetteki 'tehlikeli' içeriklere karşı uyardı. Vatikan'a yakın basın yayın organlarında yer alan habere göre Papa, uyarısında şu ifadeleri kullandı: “İyi biliyorsunuz ki, dijital pornografi diye bir şey var. Ne yazık ki bu, rahipler, rahibeler, dindarlar dahil pek çok kişinin sahip olduğu bir kusur. Bu, ruhu zayıflatır. Şeytan oradan girer. Rahiplerin kalbini zayıflatır. Sevgili kardeşlerim, dikkatli olun…”
KISA DALGA’DAN
Konya’da geçen yıl, Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ve onu azmettirdikleri iddiasıyla yargılanan 9 sanık hakkında savcılık dün 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.
Ersan Atar’ın davanın sanığı Mehmet Altun hakkında MASAK’ın hazırladığı raporu ve portresini anlattığı podcastini dinleyebilirsiniz
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.