Borsa'da neler oldu?

Saraçhane’de LGBTİ+’ları hedef alan yürüyüş yapılırken sosyal medyada binlerce kişi 'Nefret yürüyüşüne hayır' etiketiyle tepki gösterdi / Sedat Peker’in danışmanı Türkiye’ye getirildi / CHP'nin yeni hedefi: Borsa/ Bozdağ’dan bürokrat çıkışı: Hükümetin projelerini Kılıçdaroğlu'na götürüyorlar… / Küresel piyasaların merkez bankalarının faiz kararında… Avrupa'da karanlık günler / Gündemin önemli başlıkları Demet Bilge Erkasap'ın hazırladığı bültende…

19 EYLÜL 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Kılıçdaroğlu: Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu sağlayamaz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerine dair değerlendirmede bulundu. Cumhur İttifakının parlamentoda çoğunluğu sağlayamayacağını belirten CHP lideri “Erdoğan da kabul ediyor. Erdoğan, ‘Cumhurbaşkanlığını kazanırım ama Meclis çoğunluğu elimden gider’ düşüncesinde. Ama Cumhurbaşkanlığını da biz kazanacağız’’ dedi.

Gerçek Gündem internet sitesinin yazarlarıyla buluşan Kılıçdaroğlu, ’‘Peki Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın adayı olacak mı?’’ sorusu üzerine "Adayı henüz Altılı Masa’da hiç konuşmadık ama bugünden adayı belirlememek konusunda aynı fikirdeyiz” yanıtını verdi.

HDP'den Selahattin Demirtaş'ın aday kriterlerine destek: Bizim tarifimize yakın

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fox TV’ye gönderdiği mektupta 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalafetin “ortak adayına” yönelik kriterler sıraladı.

Demirtaş, “ Geçen yüzyılın hatalarından dersler çıkarabilmeli, değişime açık ve cesur olmalı, helalleşme, yüzleşme, hesaplaşma dengesini iyi tutturmalıdır” ifadelerini kullandı.

HDP’li isimler, “HDP’nin tarif ettiğine yakın bir profil anlatılmış. Ortak adayda bulunması gereken vasıflar sıralanmış” değerlendirmesini yaptı.

Babacan: HDP ile kuruluşumuzdan bu yana diyalog kanalımız var, iş birliği yok

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bizim önceliğimiz ve A planımız, 6'lı masanın ortak adayı. Diğer partilerin HDP ile diyaloğu vardır ya da yoktur. Bu bizim yorum yapacağımız bir konu değil. Bizim HDP ile kuruluşumuzdan bu yana açık diyalog kanallarımız var. Belli bir periyotlarda arkadaşlarımız oturuyor ve birçok konuyu konuşuyorlar ama bugüne kadar herhangi bir iş birliği alanı yok" diye konuştu.

Bozdağ: Ahlak yoksunu bürokratlar hükümetin projelerini Kılıçdaroğlu'na götürüyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Biz söylüyoruz iktidar yapıyor' söylemiyle ilgili "Hükümetin alın teri ürettiği projeleri, kimi bürokrasi içindeki ahlak yoksunu kişiler alıp bunu hırsızlık malı olarak çalıyorlar Kılıçdaroğlu'na götürüyorlar. Bu hırsızlık malı siyaseten de olsa hırsızlık malı ahlaki midir? Bunun adı kapkaç siyasetidir" dedi.

İlhan Taşcı ‘RTÜK’ün ‘tarafsızlık’ karnesi’ni paylaştı: Muhalif kanallara 11.5 milyon değerinde 38 ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, RTÜK tarafından 1 Ocak- 15 Eylül 2022 tarihleri arasında televizyon kanallarına verilen cezaları açıkladı.

tabloya göre son 7 buçuk ayda aralarında FOX, KRT, TELE 1’in de bulunduğu 5 kanala 38 ceza verilirken, ATV, A Haber, Ülke TV gibi 7 kanala sadece 3 ceza verildi.

Sedat Peker’in danışmanı İstanbul’a getirildi

Organize suç örgütü yöneticiliğinden yargılanan Sedat Peker’in basın danışmanı olarak bilinen ve Arnavutluk’ta yakalanan Emre Olur, İstanbul’a getirildi.

Emniyet, Emre Olur’un ’Tehdit', "Suçu ve Suçluyu Övmek', "Hakaret', "Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma" "Basit Yaralama', “ Hakaret" suçlarından arandığını duyurdu.

Saraçhane'de LGBTİ+ karşıtı miting yapıldı, sosyal medya 'Nefret yürüyüşüne hayır' dedi

Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne bağlı Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun LGBTİ+’ları hedef alan “Büyük Aile Buluşması” mitingi Saraçhane’de yapıldı. Mitingde konuşma yapan katılımcı, "Son nefesimize kadar ailemizi kutsalımızı muhafaza edeceğiz" dedi.

Saraçhane'de eylem sürerken sosyal medyada 'Nefret yürüyüşüne hayır' etiketiyle protesto başladı. Binlerce kişi paylaşım yaptı.

Naci Görür: Beklenen deprem eli kulağında

Prof. Dr. Naci Görür, cumartesi günü Erzurum ve çevre illerde hissedilen 4.9 büyüklüğündeki depremi sosyal medya hesabından değerlendirdi. Depremin KAF'ın Yedisu kesimi üzerinde olduğunu belirter Görür, “Tüm yerbilimciler bu kesimde 7'nin üzerinde deprem bekliyoruz.

Burada son büyük deprem 1766 yılında. Geçen zaman düşünülürse beklenen depremin eli kulağında demektir” dedi.

Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Bu yıl 29'uncusu düzenlenen "Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü, Ziya Demirel'in yönettiği "Ela ile Hilmi ve Ali" adlı yapıma verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü "Çilingir Sofrası" filmindeki performanslarıyla Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen'e, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise "Bana Karanlığını Anlat', "Ela ile Hilmi ve Ali" filmlerindeki performanslarıyla Aslıhan Gürbüz ve Ece Yüksel'e verildi.

EKONOMİ

Küresel piyasalar kritik güne kilitlendi: Gözler merkez bankalarının faiz kararında

Küresel piyasalarda enflasyonist baskılar ve resesyon riskinin arttığına işaret eden veri ve gelişmelerin ardından geçen hafta boyunca negatif bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD, İngiltere, Japonya ve Türkiye'de faiz kararını açıklayacak olan merkez bankaları toplantılarına çevrildi. ABD’de en az 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası’nın ise Yurt içinde gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 13 düzeyinde bırakması bekleniyor.

Hızlı tren biletine hızlı zam: 9 ayda 5'inci fiyat artışı

Eylül ayı zam yağmuruyla geldi. Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 20'lik zammın ardından bir fiyat artışı da tren biletlerine yapıldı. Yüksek hızlı tren biletlerine yüzde 10 zam geldi.

Hızlı trene ocak ayında yüzde 20, martta yüzde 10, nisanda yüzde 15 ve haziranda 30 oranında zam yapılmıştı. Son fiyat artışıyla birlikte son 9 aydaki zam oranı yüzde 155'e ulaştı.

3 artı 1 konutun taksit tutarı 3 yıl sonra 6 bin 370 liraya çıkacak'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Programa (OVP) göre 2023-2025 döneminde enflasyon farkı ve memur zammıyla sosyal konut projesinde taksit ücretinin 3 yılda yüzde 90 oranında artacağını savundu. Akın “Sosyal konut projesinde İstanbul’da 105 metrekare büyüklüğünde olan 3 artı 1 konutun 3 bin 352 lira 50 kuruş olan taksit tutarı 3 yıl sonra 6 bin 370 liraya çıkacak" dedi.

'Sosyal konut' başvurularında kimlik numarası sınırlaması kalkıyor

Hükümetin 'sosyal konut' projesi için e-Devlet üzerinden yaşanabilecek yoğunluğun hizmete erişimi engellememesi için kademeli olarak alınan başvurular, 19 Eylül'den itibaren herhangi bir sınırlama olmaksızın yapılabilecek. Yoğun katılımın olduğu sosyal konutta başvuru sayısı 2 milyonu geçti.

Kılıçdaroğlu'ndan 'borsada manipülasyon' paylaşımı: 'Vallahi de ödeyeceksiniz!'

Borsa İstanbul’da son zamanlardaki hızlı yükseliş ve düşüşler dikkat çekerken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda manipülasyonlara dikkat çekti. Kılıçdaroğlu “Borsada yaptığınız manipülasyonları izliyorum ve notumu alıyorum. Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “ Borsa İstanbul'da küçük yatırımcıları silkeleyen ve himaye gören bu manipülasyonlar ciddi bir soruşturmadan geçecek. Yapılanlar kimsenin yanına kâr kalmayacak” diye konuştu.

Milyarderler listesi değişti: Hintli iş insanı Jeff Bezos’u geçti

Hindistan'ın en zengin ismi olan Gautam Adani, miyarderler listesinde Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu. Adani, iki ay önce Bill Gates'i de tahtından etmişti.

Türkiye'de 100 milyon dolar ve üzerinde varlığı olan 84 kişi var

Henley & Partners'a göre, Türkiye’de yaşayan dolar milyoneri sayısı 29 bin 400, multimilyoner sayısı 1470 ve 100 milyon dolar ve üzerinde varlığı olan kişi sayısı 84.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İranlılar 'ahlak polisi'nin öldürdüğü kadın için sokakta: Biri ağır, en az 13 yaralı

İran’da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra kalp krizi geçirerek ölen 22 yaşındaki Jina (Mehse) Emini, Sakız kentinde toprağa verildi. İranlı yetkililer gözaltında işkence iddialarını reddetse de, cenazeye katılan binlerce kişi hükümeti protesto etti.

Kürt nüfusun yoğun olduğu kentte, cenazeden sonra birçok kişi kaymakamlık binasının önünde eylem yaptı. Polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldı. Biri ağır, en az 13 kişinin yaralandığı belirtildi.

Emini, 'ahlak polisi' tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Polisten yapılan ilk açıklamada, 22 yaşındaki kadının 'eğitilmek' üzere karakola götürüldükten sonra kalp krizi geçirdiği ileri sürülmüştü.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunu kaldıran ABD'ye Türkiye'den kınama: Kararı gözden geçirin

ABD yönetimi, Kıbrıs'ın güneyine uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne uyguladıkları silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırdıklarını, yeni düzenlemenin 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olacağını duyurdu. Bu karar Ankara'da tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ABD'nin kararı kınanırken, adada silahlanma yarışı riskine dikkat çekildi.

Tayvan'da 7.2'lik deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Tayvan'ın doğu kıyısında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Tsunami Uyarı Merkezi, 7.2'lik depremin hemen ardından uyarı yayınladı. ABD'den sonra Japonya da tsunami uyarısı verdi.

Japonya'da tayfun hazırlığı: 337 bin kişiye tahliye çağrısı

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Nanmadol Tayfunu'nun Okinawa eyaletine yaklaştığını açıkladı. Rüzgarının hızının saatte 108 kilometreye ulaştığı belirtilirken şiddetli yağış ve fırtına riski nedeniyle 337 bin 747 kişiye tahliye çağrısı yapıldı.

Avrupa'da tasarruf günleri: Restoranlarda mumlar yakılıyor, kamu binalarında ısı düşürülüyor

Avrupa ülkeleri, hızla artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına karşı, belirli zamanlarda ışıkları kapatma, ısıları düşürme gibi çeşitli tasarruf önlemleri ile birlikte enerji fiyatlarını sınırlama gibi çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor.

ALMANYA: Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22.00’den itibaren kapatıldı. Hastaneler dışındaki kamu binaları, 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak. A

FRANSA: Başkentteki kamu binalarının sıcaklıkları kademeli olarak 19 dereceden 18 dereceye düşürüldü. Eyfel Kulesi, Louvre müzesi gibi anıtların ışıklandırılmaları saat 01.00 yerine saat 23.00’ten itibaren karartılacak.

İTALYA: Bazı restoranlar, elektrik faturalarındaki artış nedeniyle ışıkları söndürüp mum yakmaya başladı.

YUNANİSTAN: Atina Belediyesi binasının ışıklandırması sınırlandırıldı ve akşamları kapatılacak.

Kraliçe'nin cenaze töreni öncesinde görülmemiş güvenlik hazırlığı: Polisler gizli mevzilere konuşlandı

Kraliçe'nin cenaze töreni öncesinde görülmemiş güvenlik hazırlığı: Polisler gizli mevzilere konuşlandı

Kraliçe 2. Elizabeth'in Pazartesi günü yapılacak cenaze merasimi öncesinde Londra'da şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir güvenlik hazırlığı yapılıyor. Cenaze töreni sabahı damlardaki polis sayısı artırılacak. Ordunun özel komando birimi SAS de ihtiyaç halinde müdahaleye hazır bekleyecek.

NASA Mars'ta organik madde buldu

Mars'ta yaşam izi arayan NASA'nın uzay aracı Perseverance, bugüne dek elde edilen en önemli numunelerden bazılarını topladı. Perseverance, eski çağlardan kalma bir deltadaki incelemesinde, karbon bazlı moleküllerin yer aldığı iki kaya numunesi aldı.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci İbrahim Ekinci, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

Podcast Haberleri