ABD: Türkiye'yi siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye çağırıyoruz

ABD: Türkiye'yi siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye çağırıyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı, Gezi Davası'ndan çıkan mahkumiyet kararlarını kınadı. Bakanlık Sözcüsü Ned Price, 'Osman Kavala’nın haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını' belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gezi davasında tüm sanıkların mahkum edilmesini ve işadamı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını kınadı. Bakanlık sözcüsü Ned Price, Kavala’nın müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili yazılı açıklamasında, mahkumiyet kararından “derin rahatsızlık ve hayalkırıklığı” duyduklarını belirtti.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre Price, “Kavala’nın haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını” belirtti.

“Türkiye’yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” diyen Price, “Türkiye’de duruşma öncesi uzun gözaltı süreleri, aşırı geniş tanımlı terörle destek suçlamaları ve suç unsuru taşıyan hakaret davaları dahil olmak üzere sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyasından liderlere karşı devam eden yargısal tacizlerden ağır endişe duymayı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

Ned Price açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini cezalandırılma korkusu yaşamadan uygulayabilmeyi hak ediyor. İfade, barışçı şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüğünü kullanma hakkı, Türkiye’nin anayasası, uluslararası hukuki sorumlulukları ve AGİT yükümlülüklerinde yer almaktadır. Hükümeti, siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye ve tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

Gündem