Canan Karatay'a göre ömrü uzatan besin! 1 kaşık tüketmek bile üstelik yetiyor

Canan Karatay'a göre ömrü uzatan besin! 1 kaşık tüketmek bile üstelik yetiyor
Canan Karatay'a göre ömrü uzatan besin belli oldu

Beslenme konusunda uzmanlığı ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, son açıklamalarında zeytinyağının insan ömrünü uzatan önemli bir besin olduğunu belirtti. Yaptığı açıklamalarda zeytinyağının anne sütüne benzer özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Karatay, bu yağın çocuklar tarafından bile içilebileceğini ifade etti.

Zeytinyağının içerdiği doymamış yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler sayesinde insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu belirten Karatay, düzenli tüketildiğinde kalp-damar hastalıklarını önlediğini ve yaşlanmayı geciktirdiğini belirtti.

Ayrıca, zeytinyağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirim sistemini düzenlediği ve hücre yenilenmesine yardımcı olduğu da yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda.

Karatay'ın bu açıklamalarıyla birlikte zeytinyağının sadece lezzetiyle değil, sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de önemli bir besin kaynağı olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

61630eda45d2a06a3ce17b02.jpg

Natürel Sızma Zeytinyağı


Natürel sızma zeytinyağı, zeytinyağının en iyi türleri arasında yer alır. Yüksek ısıya maruz kalarak elde edilen bu zeytinyağı türü soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Aynı zamanda düşük asit içeriğine sahiptir. Bu türde doğal lezzetin ve aromanın olduğu bilinmektedir. Sağlık açısından sıkça tercih edilir ve kullanılır. Natürel sızma zeytinyağı başka bir bileşenle karıştırmadan rahatlıkla tüketilmektedir.

Sızma Zeytinyağı


Sızma zeytinyağı, rafine edilerek soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Daha doğal tat ve aromalara sahip olan sızma zeytinyağı, yüzde 1 ila 4 arasında hafif yüksek asit içeriğine sahiptir. Aynı zamanda bu zeytinyağı türü sıcaklığa da dayanıklı olmaktadır. Diğer türlerle karşılaştırıldığında yumuşak bir tadı bulunur.

Rafine Zeytinyağı


Siyah ve olgun zeytinlerden elde edilen rafine zeytinyağı, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Diğer zeytinyağı türleriyle aynı kaloriyi içerir. Yine de düşük kaliteli olarak kabul edilir.

Saf Zeytinyağı


Sızma ve rafine zeytinyağının harmanlamasından ortaya çıkan saf zeytinyağı, karıştırma yönteminin sonucunda kalitesi beklendiği kadar iyi olmadığında kullanılmaktadır. Kalitesini artırmak için de daha kalitesi bir yağ çeşidi ile karıştırılır. Kaliteli olarak eklenen yağ, yüksek miktarda E vitamini sağlar ve iyi bir lezzet verir.

Zeytin ezmesi yağı


Düşük kaliteli bir zeytinyağı çeşididir. Zeytinin sıkıştırılmasından sonra kalan tortudan elde edilir. Zeytinler sıkıştırılıp preslendikten sonra geriye yağ ve su içeren birikintiler bırakılır. Birikintilerle beraber kaliteyi artırmak için saf yağ karıştırılır ki bu yüzden piyasada bulunan en ucuz zeytinyağı çeşitleri arasında yer alır.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Yaşam