Eğitimde Diyanet İzleri - 3| Diyanet, eğitimin asli unsuru oldu: ​​​​​​​8 milyon genç, kampta, namazda, yurtlarda...

Eğitimde Diyanet İzleri - 3| Diyanet, eğitimin asli unsuru oldu: ​​​​​​​8 milyon genç, kampta, namazda, yurtlarda...
2023 yılı faaliyetlerini özetleyen rapora göre, Diyanet, 1 yılda; kamp etkinliği, okuma grubu, gençlik halkası, gençlik buluşması, sabah namazı buluşması, cami buluşması, akşam dersleri gibi etkinliklerle 8 milyon gence ulaştı.

SİNAN TARTANOĞLU

ÇEDES Projesinin uygulama alanlarından biri olan Diyanet Gençlik Merkezleri uygulamasına, 2018 yılında Başkanlık tarafından onaylanan bir yönerge ile başlanmıştı. Buna göre; il ve ilçelerde, Başkanlığın gençlik çalışmalarının yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla Gençlik Merkezleri kurulacaktı.

“Fatih, Süleyman, Yavuz Ruhlu Gençler” için

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ankara Çukurambar Diyanet Gençlik Merkezi’nin açılışında “İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih ruhlu, Süleyman, Yavuz ruhlu gençler yetiştirmek için eğitim merkezlerimizi, gençlik merkezlerimizi, okuma salonlarımızı daha çok açmaya gayret ediyoruz” dedi. Erbaş, 1175 merkezden söz ediyordu.

2023 yılı faaliyetlerini özetleyen rapora göre, Diyanet, 1 yılda; kam etkinliği, okuma grubu, gençlik halkası, gençlik buluşması, sabah namazı buluşması, cami buluşması, akşam dersleri gibi etkinliklerle 8 milyon gence ulaştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, üniversite öğrencileri ile manevi danışmanlar aracılığıyla temas kuruyor.” Manevi danışmanlar; Diyanet Gençlik Merkezleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Merkezleri, Belediye Gençlik Merkezleri, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtları ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarda görev yapıyor. Danışmanların akademik eğitimi için İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile protokol imzalandı.

Diyanet farklı etkinliklerde de gençlere yöneliyor. 2023 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre, 2023 yılı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda düzenlenen “Bugün Bütün Camilerde Mihrap ve Minberde Gençler Var” programı kapsamında 81 ilde 4 bin 106 camide 9 bin 70 öğrencinin vaaz ve hutbe sunmaları sağlandı. İstanbul Bakırköy’deki etkinlikte ise imam hatip lisesi öğrencileri, hutbe irad edip, cuma namazı kıldırdı.

Mevlid-i Nebi Gençlik Bilgi Yarışması’yla Türkiye çapında 1164 üniversite öğrencisi umreye götürüldü. 12-33 yaş arasındaki herkese yönelik, “Gençliğe Değer Projesi” ara dönem kampları 1423 manevi danışman ve 12 bin 728 öğrencinin katılımı ile yapıldı. Proje ile “her bir din görevlisinin gençlere yönelik faaliyetler yürütmesi” istendi.

30 yaşından büyükler…

Diyanet İşleri Başkanlığı; 30 yaşından büyük daha önce hafızlık yapmış, farklı sebeplerle hıfzını zayıflatmış vatandaşların hafızlıklarını pekiştirmelerine yardımcı olmak için hafızlık yarışması düzenliyor. “Hafız Kal Yarışması”nın Türkiye finalleri mayıs ayında Ankara ve İstanbul’da yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı, Türkiye genelinde halka yönelik geniş katılımlı hafızlık yarışması düzenleme kararı aldı.

Yarışmanın amacının, “Daha önce hafızlık yapmış, farklı sebeplerle hıfzını zayıflatmış vatandaşlarımızın hafızlıklarını pekiştirmelerine yardımcı olmak ve hafızlıklarının korunmasına katkı sunmak” olarak açıklandı.

Şartnameye göre; “Hafız Kal Yarışmasına” yarışmaya 1 Ocak 2024 itibarı ile 30 yaşın üzerinde olan Diyanet çalışanı ve emeklisi olmayan vatandaşlar katılabilecek. Hafızlığı zayıflayan vatandaşların katılabileceği yarışmaya katılmak için “hafızlık belge şartı aranmayacak.”

Yarışma; merkez ilçe, ilçe, il ve bölgelerde devam ediyor. Yarışmanın Türkiye finalleri ise erkekler için 12 Mayıs’ta Ankara’da, kadınlar için ise 18 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek.

Yarışmanın “30 cüz” kategorisinde birinciye beş tam altın, “15 cüz” kategorisinde birinciye üç tam altın, “beş cüz” kategorisinde birinciye ise iki tam altın verilecek. Türkiye finallerine kadar yükselen, yarışan ama dereceye giremeyen tüm katılımcılara ise bir gram altın verilecek. Altınların bedeli, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılanacak.

1. Bölüm: Eğitimde Diyanet izleri: 'Namaz kılmazsam dizlerim mi yanacak?' diyen çocuklar...

2. Bölüm: Dindar gençlik yetiştirmekte her kapıyı açan anahtar: ‘Değerler' eğitimi

3. Bölüm: Diyanet, eğitimin asli unsuru oldu: 8 milyon genç, kampta, namazda, yurtlarda...

4. Bölüm: Zorunlu din dersi okul öncesine kadar indi... Dersi almak istemeyen çocuklara akran zorbalığı

5. Bölüm: Kuran kursları varken bir de Dar-ül Kurra

Özel Haber