'Erdoğan'ın bize daha çok ihtiyacı var, ticaret bizim şartlarımıza göre yapılacak'

'Erdoğan'ın bize daha çok ihtiyacı var, ticaret bizim şartlarımıza göre yapılacak'
İngiliz gazetesi The Guardian, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretini mercek altına aldı. Gazete ziyaret sırasında gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan hiç söz edilmediğini belirtirken, bir Suudi yetkili "Onun bize, bizim ona olduğundan daha çok ihtiyacı var ve bizi ziyaret etmek için buraya gelen o" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının Riyad'a devri sonrasında gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti dünya basınında da geniş yankı buldu. İngiliz gazetesi The Guardian'ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov'un ziyarette Kaşıkçı'ya değinilmediğini vurgularken, bir Suudi yetkilinin ziyarete ilişkin açıklamaları dikkat çekti.

Chulov analizinde "Erdoğan Cidde'de iki ülkeyi geçmişte sanki hiçbir şey ayırmamış gibi karşılandı" ifadelerini kullanırken, The Guardian'a isim vermeden konuşan Suudi yetkili de "Onun bize, bizim ona olduğundan daha çok ihtiyacı var ve bizi ziyaret etmek için buraya gelen o" dedi. Yetkili, "[Geçmişteki] Tavrı ona milyarlar kaybettirdi. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre yapılacak" ifadelerini kullandı.

Martin Chulov analizinde şu ifadeleri kullandı:

"Recep Tayyip Erdoğan ve Muhammed bin Salman, garip kucaklamalar ve sabit gülümsemelerle uzlaşma pozu verdi. Geçtiğimiz üç yılda, Türkiye liderinin ve Suudi veliaht prensinin aynı odada bulunması düşünülemezdi. Ancak cuma günü Cidde sarayının bir misafir odasında, her ikisi de yeni bir başlangıcın sinyalini vermeye çalıştı.

Bu bölgesel rakipleri birbirinden ayırmış tersliğe dair hiçbir belirti yoktu ve anlaşmazlığın nedeninden - Suudilerin Cemal Kaşıkçı'yı öldürmüş olmasından- kesinlikle hiçbir şekilde söz edilmedi.

Bunun yerine, iki bölgesel ağır top arasındaki ikili ilişkileri uçurumun kenarından almaya hazırlanmış olan Erdoğan, rakibinin sarayında olmaktan memnun görünüyordu. Bu arada Suudi veliaht prens de, ödül kazanmış bir adam gibi görünüyordu." (Kısa Dalga)

Gündem