Hasat sonrasında kurutulursa fiyatı ve faydası katlanıyor. Süper meyve deniliyor

Hasat sonrasında kurutulursa fiyatı ve faydası katlanıyor. Süper meyve deniliyor
Şebinkarahisar'ın vazgeçilmezi olan dut kurusu... Geliri fazla olan dut kurusunun faydaları da çok fazla.

Hasat sonrasında dutların kurutulması, bu meyvenin fiyatını ve faydasını katladığı için, kurutulmuş dut "süper meyve" olarak adlandırılmaktadır. Özellikle Şebinkarahisar'da köylüler tarafından toplanan dutlar, kurutularak İstanbul gibi büyükşehirlere gönderilmektedir. Bu sayede, hem köylülerin geliri artmakta hem de tüketicilere daha sağlıklı ve besleyici bir ürün sunulmaktadır.

63996ea1470a9b578ce72460.jpg

Geliri fazla olan dut kurusunun faydaları da oldukça fazladır.

DUT KURUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kalp Sağlığı
Diyete dut katmanın kalp sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, dutun hem toplam hem de kötü kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu sayede damarlarda biriken plak potansiyelinin azalmasına yardımcı olabilir.

Bilişsel Sağlık
Dutlar yüksek düzeyde flavonoid içerir. Bu bileşikler, bilişsel sorunların yaşanma ihtimalini azaltarak uzun vadede beyin sağlığı için önemli faydalar sağlayabilir.

618175b745d2a01ab048a1bb.jpg

C Vitamini Zengini
Bir fincan dutta 51 miligram C vitamini bulunur. C vitamini, çeşitli kanser türlerinin gelişme ihtimalini azaltabilir. Ayrıca C vitamini; cilt, tendonlar, bağlar ve kemikler dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölgesi için önemli bir unsur olan kolajenin geliştirilmesinde ciddi bir rol oynar. C vitamini kemik sağlığı için de önemlidir.

Göz Sağlığı
Duttaki flavonoidler, yaşa bağlı olarak gelişen çeşitli göz rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca dutta bulunan C vitamini katarakt riskini azaltabilir.

İlgili Haberler

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam