Hayati Yazıcı'dan 'Esad-Erdoğan' görüşmesi yorumu: Bir yerden başlar düzeyi yükselebilir, inşallah

Hayati Yazıcı'dan 'Esad-Erdoğan' görüşmesi yorumu: Bir yerden başlar düzeyi yükselebilir, inşallah
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Suriye ile Türkiye arasında bir liderler görüşmesi olup olmayacağına dair soruyu yanıtladı: "Ben hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar bunun düzeyi yükselebilir, inşallah."

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin 'Suriyeli muhaliflerle Beşar Esad yönetimini uzlaştırması' ve olası bir 'Erdoğan-Esad görüşmesi'ne ilişkin tartışma hakkında konuştu. Yazıcı, "Liderler bazında da bir görüşme olabilir mi?" sorusuna "Ben hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar, bunun düzeyi yükselebilir, inşallah" yanıtını verdi.

AKP'nin kuruluşunun 21'inci yıldönümü vesilesiyle katıldığı Haber Global yayınında Yazıcı'ya, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin olası görüşmelere yeşil ışık yakması soruldu. Yazıcı, "Doğru, zaten Dışişleri Bakanımız da belli ölçekte ifade etti. Sayın Bahçeli de buna destek vermiş, teşekkür ediyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Bakın sorunları çözmenin birden çok faktörü olabilir. Ama uluslararası ilişkilerde sorun çözücü en önemli faktör diyalog kanakıdır. Ya doğrudan veya endirekt. Bugüne kadar belirli ölçüde endirekt yürütülüyordu. Bugün biraz daha seviyenin yükselmesi, inşallah ileride o trendin daha da yükselmesi süreciyle oluşacak ortamın, 11 yıldan beri yaşadığımız Suriye'deki bu bataklığın sona ermesine vesile olacaktır."

Yazıcı, "Liderler bazında da bir görüşme olabilir mi?" sorusunu da, "Ben hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar bunun düzeyi yükselebilir, inşallah" diye yanıtladı.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Suriyeli muhaliflerle Şam'ı uzlaştırma yönündeki açıklaması Suriye'nin kuzeyinde tepki çeken Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir görüşmenin planlanıp planlanmadığına ilişkin soruya da şöyle cevap vermişti:

"Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, 'Sizi rejimle görüştürelim' dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor."

BAHÇELİ NE DEDİ?

MHP lideri Bahçeli de, Çavuşoğlu’nun “Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz” açıklaması hakkında "Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur" demişti. (Kısa Dalga)

Gündem