Maltepe’deki askeri arazileri yapılaşmaya açmak için milyarlar harcandı

Maltepe’deki askeri arazileri yapılaşmaya açmak için milyarlar harcandı
Maltepe'deki iki kışla betonlaşma tehdidi altında. İlçedeki askeri alanların yapılaşmaya açılması için devletin kasasından 9 milyar 808 milyon 699 bin TL çıktı.

CANAN COŞKUN


İstanbul’un Maltepe ilçesinde iki büyük askeri alan bulunuyor: Orgeneral Kenan Evren Kışlası ve atış okulu olarak da bilinen Orgeneral Nurettin Baransel Kışlası. İki kışlanın toplam yüzölçümü 14 kilometrekare, ilçenin yüzölçümü ise 50 kilometrekare. Askeri arazilerin ilçede büyük bir alan kapladığını söyleyebiliriz. İki kışlanın yapılaşmaya açılmasını siyasilerin açıklamaları, kamu ihaleleri ve imar planı değişikliklerinin ışığında inceleyelim.

foto-maltepe-askeri-alanlar.png

Atış okulu arazisi

Maltepe’de en geniş yüzölçümüne sahip askeri alan Nurettin Baransel Kışlası. Eski piyade atış okulu olarak da bilinen bu arazi adeta dört bir yanından parsel parsel yağmalanıyor. Arazinin kuzeyi Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından parsellenirken doğusu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu “dar gelirliye sosyal konut” projesi kapsamında imara açıldı. Üstelik proje bir de özel lise barındırıyor. İstanbul’un Anadolu yakasının en büyük askeri arazisinin imara nasıl açıldığını inceleyelim.

foto-atisokulundan-gorunum.png
Kaynak: Bilirkişi raporu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık 2019’da dar gelirliler için 100 bin sosyal konut projesini duyurmuş, bu kapsamda Maltepe’deki 50 hektar büyüklüğündeki arazi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredilmişti. Bahsi geçen arazi piyade atış okulu olarak da bilinen Nurettin Baransel Kışlası’nın doğu kısmıydı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sosyal konut projesi için bir imar planı hazırladı.

foto-atisokulu.png
Kaynak: Bilirkişi raporu

Nüfus karmaşası

İmar planının açıklama raporuna göre, konut yapılmasına izin verilecek alanın büyüklüğü yaklaşık 30 hektar. Planlama alanında yaşayacak nüfusun da yaklaşık 10 bin kişi olacağı öngörülüyor. Raporun, “Uygulama İmar Planı Değişikliği Nüfusu” başlıklı bölümündeyse, konut alanlarında 4 bin 470 kişi ile ticaret-konut alanlarında 2 bin 473 kişi olmak üzere toplamda 6 bin 943 kişinin yaşayacağı öngörülüyor.

Raporda, konut alanı olarak 122 bin 442 metrekare ayrıldığını, ticaret-konut alanının da 138 bin 701 metre olarak planladığı yazıyor. Rapora göre, idare “konut alanlarında proje kullanımı, alanda gerçekleştirilecek projelere ilişkin alan kullanımını” dikkate alarak kişi başına düşen kullanım alanının 45 metrekare olarak belirledi.

Karma kullanımlı ticaret-konut alanlarındaysa alanın çevresinde yeterli ticari işlev bulunmaması ve arazinin konumu dikkate alınarak yüzde 50’sinin ticari birimlerden oluşması planlandı. Buna göre, nüfus hesabı bu defa da 6 bin 393 kişi olarak öngörüldü.

Nüfusun belirsizliğinin yanında dar gelirliler için yapıldığı belirtilen projeye bir de özel lise eklendi.

foto-atisokulu-insaat.png
Kaynak: https://www.misek.com.tr/Projeler/

Dere bandına sağlık tesisi

Raporda, İl AFAD Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ile Şehir Planlama Müdürlüğü’nden alınan görüşler de yer aldı. AFAD’a göre, araziyle ilgili “Afete Maruz Bölge” kararı yok. İSKİ’nin 20 Eylül 2021 tarihli görüşüne göreyse, planlama alanı içinde kalan Tavşantepe deresinin işletme bandına sağlık tesisi planlandı. İSKİ, Tavşantepe deresinin taşkın risk haritası oluşturma çalışmalarının henüz tamamlanmadığını, bu alanların iskan edilip edilmemesinin belediyenin yetkisinde olduğunu hatırlattı. Dere işletme bandı içerisinde yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini aktaran İSKİ’nin uyarısından sonra sağlık tesisi olarak ayrılan alanın bir kısmı park olarak yeniden düzenlendi.

Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, 23 Eylül 2021 tarihli görüşünde, 50 hektarlık arazinin tamamının kamuya ait donatı alanı olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şehir Planlama Müdürlüğü de 10 Eylül 2021 tarihli görüşünde, askeri alanın konut ve ticaret alanı olarak değerlendirilmesinin uygun olmadığını, beklenen İstanbul depremi göz önünde bulundurularak afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmasına fayda sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre, imar planlarının belediye meclisine sunulması gerektiği belirtildi.

foto-atisokulu-proje.png
Kaynak: https://www.misek.com.tr/Projeler/

Planlar iptal edildi

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, arazinin kamu yararına uygun kullanılması için imar planlarının iptal edilmesi istemiyle dava açtı. İstanbul 14. İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı.

Bilirkişi raporunda, öngörülen nüfusun kesin olmadığı belirtildi. Rapora göre, nüfus barındıran kullanımların çevre düzeni planıyla uyumlu olması gerekliydi. Bilirkişiler, öngörülen nüfus farklılığının planların taşıması gereken kesinlik ilkesine uygun olmadığını kaydetti. Çevre Düzeni Planı’nın 2023 nüfus kabulünün henüz asılmadığını hatırlatan bilirkişiler, askeri bölge olan bir alanın neden kentsel gelişme alanı olarak planlandığı sorusuna açıklık getirilmediğini aktardı.

Bilirkişi raporuna göre, askeri arazinin çevresindeki alan ormanlık alanlara benzer özellikler ve özgün türlere rastlanabilecek bir bölge karakteri taşıyordu. Bilirkişiler, alanda ağaç dokusu bulunmasına karşın imar planları yapılırken ağaç tespit çalışmasının yapılmadığını, doğal yapı itibariyle detaylı bir araştırmanın gerektiğini belirtti.

Askeri arazinin bulunduğu yer Aydos ormanlarına oldukça yakındı. Bilirkişilere göre, burası yeraltı suyu rezerv alanı olarak İstanbul’da nitelikli memba sularının olduğu alanlardan biri. Buna karşın, imar planlarında bu konuda herhangi bir araştırma, analiz, inceleme yapılmamış veya plan notu hazırlanmamıştı. Bilirkişiler, tüm bu değerlendirmeler sonucunda dava konusu imar planlarının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmamasından dolayı kamu yararı barındırmadığını bildirdi.

Mahkeme, bilirkişi raporunu esas alarak imar planı değişikliğinin hukuka ve mevzuata uymadığını belirtti ve planlar iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karara itiraz etse de istinaf mahkemesi itirazı reddetti.

Atış okulu arazisiyle ilgili yargı süreci devam ederken inşaat hiç durmadı. Mimarlar Odası, alanda süren inşaat faaliyetleriyle ilgili ilçe belediyesinden alınmış bir yapı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Atış okulunun ihaleleri

Bilirkişilerin kamu yararı barındırmadığı bu kaçak projeyle ilgili TOKİ birçok ihaleye çıktı. Aralık 2022 ve Haziran 2023 tarihleri arasında toplam sekiz ihale yapıldı. TOKİ’nin yedi etapta toplam 4 bin 28 konut, 44 dükkan ve bir cami yapmayı planladığı proje için altı şirkete toplam 6 milyar 744 bin 897 TL dağıttı. MBM Enerji İnşaat iki ihaleyle 2 milyar 250 milyon 400 bin TL, Arsaş Demir Çelik iki ihaleyle 1 milyar 398 milyon 446 bin, Leda Yapı bir ihaleyle 920 milyon TL, Misek İnşaat bir ihaleyle 674 milyon 53 bin TL, Atlantik Yapı da bir ihaleyle 640 milyon TL, Gelişim Yapı bir ihaleyle 221 milyon 998 bin TL ve Atlantik Yapı bir ihaleyle 640 milyon TL kazandı.

İhale kazanan şirketlerin yapısı ve geçmişte yaptıkları işler de ilgi çekici. Örneğin Leda Yapı, 2016’da yine ihale alarak Hatay’ın Reyhanlı ilçesine iki metre genişliğinde, üç metre yüksekliğinde yedi tonluk duvar örmüş. Şirket, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde “Toledo gibi yapacağız” dediği, F Tipi cezaevlerine benzetilen Diyarbakır Sur’daki evleri de inşa etmiş. Leda Yapı, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen depremzedelere yapılan 738 konutluk projenin de ihalesini de kazandı. Şirket, aynı zamanda Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu’nda yönetim kurulu üyeliği de yapan Nazmi Coşar’a ait. AKP’li Hüseyin Çelik’e bir hayli yakın olan Coşar, 2020 yılında oğlunu evlendirmiş, nikah şahitliğini Çelik yapmıştı. Çelik, Twitter’dan paylaştığı mesajda Coşar’ı “değerli dostum” diye tanıtmıştı.

foto-ihalealansirken.jpeg

Leda Yapı, Mayıs 2009’da Ankara’da kuruldu. Coşar, şirketi Ocak 2010’da devraldı. Mart 2011’de şirket sermayesini artırarak 100 bin TL’ye çıkardı. Kasım 2015’te şirketin sermayesi 5 milyon TL’ye çıktı. Ekim 2017’de 23 milyon TL’ye sıçrayan sermaye, Şubat 2021’e gelindiğinde 35 milyon TL olmuştu. Aralık 2022’de şirketin sermayesi 100 milyon TL’ye çıktı. 6 Şubat Maraş depremlerinden sonra Kahramanmaraş’ta inşa edilecek konutların da ihalesini kazanan şirket, geçtiğimiz Haziran ayında sermayesini 600 milyon TL’ye çıkardı.

DSİ eski müdürüne ihale

İhalelerin kazananlarından Gelişim Yapı ise söz konusu projede yol, menfez, istinat duvarı, içme suyu, atık su, yağmur suyu ve elektrik altyapı işlerini yapacaktı. Haziran 2009’da Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 100 bin TL sermayeyle kurulan şirketin ortakları Fırat Atakur ve Mümtaz Turfan. Turfan, aynı zamanda Devlet Su İşleri eski Genel Müdürü. Şirket, Temmuz 2022’de sermayesini 20 milyon TL’ye çıkarmış. Aralık 2022’de bir kez daha sermaye artırılmış ve şirketin sermayesi 70 milyon TL’ye yükselmiş.

AKP’li milletvekili adayına ihale

İhalenin kazananlarından Atlantik Grup Yapı’nın ortaklarından biriyse Atanur Tiryaki. Geçmişte Ordu’dan AKP milletvekilliğine soyunan Tiryaki’nin ortağı olduğu şirket, Nisan 2021’de Ankara’da 100 bin TL sermayeyle kuruldu. Şirket, Ekim 2022’de Tiryaki’nin başka bir şirketi olan Metron Yapı’yla birleşti ve sermaye artırımına gitti. İki ay sonra sermayesi 5 milyon TL’ye çıktı. Tiryaki’nin diğer şirketi Metron Yapı da Kilis, Gaziantep ve Hatay Yayladağ sınır hattına duvar ören şirketlerden. Şirketin sitesi incelendiğinde ağırlıklı olarak Milli Savunma Bakanlığı ve üniversitelerin ihale işlerini aldığı dikkat çekiyor.

foto-tiryaki.png

Davalık olan projeyle ilgili ihaleler açılmaya devam ediyor. Bu yazı dizisinin hazırlandığı sırada TOKİ, projeyle ilgili bir ihale daha yaptı. Haziran 2024’te tamamlanan ihale kapsamında “1. Etap 572 Adet Konut, 8 Adet Dükkan ve 1 adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İşi” yaptırılacak.

Arazinin kuzeyi Fenerbahçe’ye verildi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Haziran 2022’de yaptığı bir konuşmada Samandıra’daki Can Bartu tesislerine 600 metre mesafedeki yeni arazinin 30 yıllığına kulübe tahsis edildiğini duyurmuştu. Bahsi geçen arazi Nurettin Baransel Kışlası sınırlarında yer alıyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arazinin Fenerbahçe’ye tahsis edilen 125 bin metrekarelik kısmıyla ilgili imar planı değişikliği yaptı.

foto-canbartutesisleri.png

İmar planları

Askıya çıkarılan imar planı değişikliği notlarında Fenerbahçe’ye tahsis edilen parsellerin fonksiyonu “açık-kapalı spor tesisi alanı” olarak önerildi. Plan değişikliği notlarında, alanda futbol, basketbol, voleybol, atletizm, buz pateni, yüzme havuzu, tenis kortu gibi spor faaliyetlerini içeren kapalı ve açık tesislerin yer alabileceği belirtildi. Bunlara ilaveten idari birimler, sporcuların konaklayabileceği birimler, yeme-içme ve satış birimleri, spor ekipman ve araçlarının depolanması ve korunmasına yönelik depo ve garajların inşa edilebileceği aktarıldı.

Plan notlarında konaklama birimi yapılabileceği yazsa da imar yönetmeliğinde ve İmar Kanunu’nda açık-kapalı spor tesislerine inşa edilebilecekler arasında böyle bir yapı tarifi yer almıyordu.

Askeri alana inşa edilmesi planlanan binalarla ilgili yapılaşma koşulları da emsal 0,40, yapı yüksekliği beş kat olarak belirlendi. Bu koşullar altında 125 bin metrekarelik alanın 65 bin metrekarelik kısmı inşaat alanı oluyordu.

Bakanlık tahsisi Fenerbahçe için kaldırmış

İmar planı değişikliği eklerinde Fenerbahçe’yle Milli Savunma Bakanlığı arasında 20 Mayıs 2022’de yapılan protokole de yer veriliyor. Protokolde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, askeri alandaki Milli Savunma Bakanlığı tahsisini Fenerbahçe’ye irtifak hakkı verilmesi için kaldırdığı görülüyor. Protokolde arazinin ne kadar süreliğine kulübe verildiği yazmıyor.

Eski CHP’li Başkan Erdoğan’a proje sunmuş

Atış okulu arazisi dört bir yandan parçalara ayrılırken bir taliplisi daha vardı. Maltepe Belediyesi’nin bir önceki başkanı Ali Kılıç, gündeme getirdiği M’Expo isimli fuar alanı da buraya inşa etmek istiyordu. Kılıç, 2014 yılında projeyi tanıtırken ilk etapta 100 bin metrekarelik kapalı alanın hizmete gireceğini, daha sonra kapasitenin 200 bin metrekareye kadar yükseltileceğini söylemişti.

foto-mexpo.jpg
Kaynak: https://www.maltepe.bel.tr/guncel/projeler/planlanan-projeler/maltepe-uluslararasi-fuar-kongre-ve-yasam-merkezi-mexpo

O dönem Çevre ve Şehircilik bakanı olan Murat Kurum da Nisan 2022’de fuarın askeri alana yapılacağını, 500 bin metrekarelik alanda projeye başlanacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Ali Kılıç da “M’Expo fuar projemiz bir kalkınma ve istihdam projesi. Sayın Cumhurbaşkanımıza projemizi sundum, onay aldım. Sayın Bakanımız Murat Kurum’un Maltepe’mizi ziyaret ederek projenin müjdesini vermesi beni de çok mutlu etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Maltepe’mize ve Anadolu Yakası’na hayırlı olsun” demişti.

foto-alikilic-kurum.png

Kenan Evren Kışlası RTE Külliyesi oldu

Toplam 2 milyon 560 bin 480 metrekare yüzölçümlü Kenan Evren Kışlası, Nisan 2016’da Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TOKİ ve Marmara Üniversitesi arasında imzalanan protokolle üniversiteye verildi. Protokolde, kışlanın içinde yer alan İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanlığı, 1’inci Ordu Merkez Komutanlığı Özel Koruma Taburu ve Askeri Gazino Müdürlüğü’nün kullandığı toplam 2 milyon 455 bin 114 metrekare yüzölçümlü taşınmazların, proje alanı içinde kalan askeri bina ve tesislerin “eğitim, öğretim ve araştırma hizmetlerinde kullanılmak üzere” Marmara Üniversitesi’ne tahsis edildiği belirtildi.

Aralık 2017’de üniversitenin bütün birimlerinin toplanacağı yerleşkenin ismiyse Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi olarak belirlendi.

Marmara Üniversitesi’nin 135’inci kuruluş yıldönümü törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmış, o dönem rektör olan Prof. Dr. Emin Arpat şöyle konuşmuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın himmetleriyle kurmakta olduğumuz Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Marmara Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası platformlarda saygın bir yükseköğretim kurumu olma vasfını pekiştirerek devam ettirecektir. Maltepe’de yakında inşaatına başlayacağımız Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi için Türkiye’nin en modern projesini hazırladık. Yeni külliyemizde isimlerinin verilmesi hususunda yönetim kurulumuzun oybirliğiyle almış olduğu kararı büyük bir nezaketle münasip gören Sayın Cumhurbaşkanımıza üniversite olarak müteşekkir olduğumuzu belirtmek isterim. Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi tamamlandığında yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası ölçekte modern bir yükseköğretim merkezi haline gelecektir.”

İmar Planları

Kenan Evren Kışlası’nın Marmara Üniversitesi’ne devredilmesinden sonra Ağustos 2019’da söz konusu alanla ilgili İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli haritalarda imar planı değişikliği yapıldı. Plan değişikliği 13 Eylül 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onandı ve askıya çıkarıldı.

foto-uniplanlama.png

İstanbul’un Anayasası olarak kabul edilen Çevre Düzeni Planı’nda “askeri alan ve askeri güvenlik bölgeleri” olarak görülen arazinin fonksiyonu “yükseköğretim alanı" olarak değiştirildi.

İmar planı değişikliğinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı açıklama raporuna göre, planlama alanı 1’inci derece deprem kuşağı içerisinde yer alıyor.

Rapora göre, boşaltılan kışla Marmara Üniversitesi’ne kent genelinde dağınık olarak yer alan fakülteleri nitelikli bir kampüs alanında yer alması için verildi. Yaklaşık 72 bin öğrenci ve akademik personeli olan üniversite, kışlaya taşındığında öğrenci ve akademik personel sayısını 90 bin kişiye çıkarmayı hedefliyor.

Kışlaya inşa edilmesi planlanan yapılar içinse yapılaşma koşulları emsal 0,60, yapı yüksekliği zemin kat+3 kat olarak belirlendi. Plan kapsamında askeri araziye rekreasyon alanları, konaklama alanları, AR-GE alanları, üniversiteye hizmet edecek ticari alanlar, dini tesis alanları, sosyo-kültürel tesis alanları inşa edilmesi planlandı.

Rapora göre, planlama alanında aktif olan Baruthane, Çamaşırcı, Çobanlar dereleri ve kolları yer alıyor. İmar planında dere bantları park olarak gösteriliyor.

Plan revize edildi

Bu imar planından bir yıl sonra Haziran 2020’de önerilen plan değişikliğinde revizyona gidildi. Plan açıklama raporunda, kurum görüşlerinin dikkate alınarak “planın uygulama aşamasında teknik sorunlara mahal vermemesi ve bölgenin de ihtiyaçları düşünülerek” revizyon yapıldığı aktarıldı.

Planlama alanında bulunan üç derenin sağında ve solunda koruma kuşağı planlandığı, taşkın alanlarının plana aktarıldığı, dereler ve iletim hatlarına yapı yasağı getirildiği belirtildi.

Plan açıklama raporunda, Anadolu Yakası Milli Emlak Müdürlüğü’nün planlama alanı içinde yer alan 1333 ada 63 nolu parselle ilgili itirazda bulunduğu, bu parselin askeri alandan konut alanına alındığı, plan değişikliğinin de 26 Eylül 2017’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı aktarıldı.

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesi’nin de bölgenin yoğun konut dokusuna sahip olduğu ve kentsel donatı alanlarının yetersiz olduğunu belirterek itiraz ettiği belirtildi. Bölge genelinde yapılan değerlendirmeler sonucunda planlama alanının kuzeybatısındaki yerleşik alana komşu olan toplam 32 bin 154 metrekarelik bölgenin ilkokul alanı, ortaokul alan ve lise alanı olarak planlandığı kaydedildi.

Revizyonun bir diğer sebebiyse ulaşımdı. Plan raporunda, alanın kuzeybatısında 12 metre olarak işaretlenen taşıt yolunun üniversite alanına doğru genişletilerek 17,5 metrelik taşıt yolu haline getirildiği belirtildi. Alanın güneydoğusundaysa 10 metrelik taşıt yolunun ana yol bağlantısı sağlanacak şekilde yeniden düzenlendiği aktarıldı.

Kuran tilavetiyle açılan kampüs

Külliyenin temeli Kasım 2019’da atıldı. Kuran tilavetiyle başlayan temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar, dönemin İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, dönemin 1’inci Ordu Komutanı Org. Musa Avsever, dönemin İstanbul başsavcısı İrfan Fidan, dönemin YÖK Başkanı Yekta Saraç, dönemin Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar katılmıştı.

foto-temelatma.jpg

Siyasiler temel atma töreninden sonra da külliyenin inşaatını yakın markajda tutmaya devam etti. Ekim 2020’de dönemin TBMM Başkanı Mustafa Şentop, inşaat alanında çalışmaları inceledi. Şentop’u o dönem rektör olan Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Orman Genel Müdürü Yusuf Şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Fahrettin Ulu, yüklenici firma sahibi Özgür Peker karşılamıştı.

Şentop’tan sonra Erdoğan da külliyenin inşaatını ziyaret etti. Erdoğan, Nisan 2021’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la birlikte inşaat alanında incelemelerde bulundu.

Külliyeye 3 milyar TL’den fazla para harcandı

Askeri araziye inşa edilecek yapıları TOKİ yapacaktı. İnşaat faaliyetleriyle ilgili hem TOKİ hem de Marmara Üniversitesi 26 Eylül 2023 itibariyle 17 ihaleye çıktı. İhalelerden üçü iptal edilmiş olmasına karşın devletin kasasından bu iş için toplam 3 milyar 62 milyon 317 bin 864 TL çıktı. Ancak dönemin Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, külliye inşaatının toplam maliyetinin 2 milyar TL olacağını açıklamıştı. İhalelerin içeriği ve kazananları şöyle:

Ekim 2017 çıkılan ilk ihale “Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Master Plan Konsept Tasarımı Hazırlanması İşi”ydi. Pazarlık usulüyle yapılan 195 milyon TL’lik bu ihaleyi daha sonradan Ayasofya’nın da restorasyon ihalesini kazanacak olan Hassa Mimarlık kazandı.

Kasım 2017’de bu defa da “Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinin Avan Projeleri ile Uygulama Projesine Esas Olacak Proje Raporlarının Hazırlanması İşi”nin ihalesine çıkıldı. Yine pazarlık usulü yapılan 149 bin 500 TL’lik bu ihaleyi de yine Hassa Mimarlık kazandı.

Külliyeyle ilgili imar planlarının hazırlanması için de ihaleye çıkıldı. Pazarlık usulüyle Nisan 2018’de yapılan 183 bin TL’lik ihaleyi AKP’li Fatih Belediyesi’nin meclis üyesi Mehmet Sarıtemur’un şirketi Nebula Mühendislik kazandı.

Üniversite, Mayıs 2018’de “Mühendislik Fakültesi Uygulama Projeleri, Teknik Şartnameleri ve Yaklaşık Maliyeti Hazırlanması İşi” ihalesine çıktı. 221 bin TL’lik ihaleyi Hassa Mimarlık’ın sahibi Hilmi Şenalp’in oğlu Hüdai Sırrı Şenalp kazandı. İhale, ancak “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde” başvurulabilen Kamu İhaleleri Kanunu’nun 21’inci maddesinin “b” bendine göre “pazarlık usulü” yapıldı. İhale daha sonra “mücbir sebeplerden” dolayı iptal edildi.

Ekim 2019’a gelindiğinde külliye için bu defa da TOKİ ihaleye çıktı. “Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri İnşaatı İşi” ihalesini 417 milyon TL’ye Pekintaş yapı kazandı. İhale, Kamu İhaleleri Kanunu’nun 21’inci maddesinin “b” bendine göre “pazarlık usulü” yapıldı.

Marmara Üniversitesi, Mayıs 2020’ye geldiğimizde “Yemekhane ve Kütüphane Binası Uygulama Projesi, Teknik Şartname ve İhale Dosyalarının Hazırlanması İşi” için ihaleye çıktı. 320 bin TL’lik ihale Bora İnşaat’a gitti. Bu ihale de diğerleri gibi “pazarlık usulü” yapıldı.

Mayıs 2020’de TOKİ de bir ihaleye çıktı. “Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Alanı içinde yer alan İlkokul, Ortaokul ve Lise Yapıları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi” 84 milyon TL'ye Baş Yapı isimli şirkete verildi. Bu ihale de Kamu İhale Kanunu’nun “21/b” maddesine göre düzenlendi.

Marmara Üniversitesi, Ekim 2020’de “MÜ Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Arazisi İçerisinde Bulunan İstanbul İli, Maltepe İlçesi, Başıbüyük ve Aydınevler Mahallesi 76 Adet Ada Parselleri İçeren 263 Hektarlı Alanda 15.-16. Madde İmar Uygulama Çalışması Yapılması İşi İhalesi” için ihaleye çıktı. Pazarlık usulü yapılan 225 bin TL’lik ihale Nebula Mühendislik şirketine gitti.

Üniversite, Kasım 2020 bu defa da yeni yerleşke için “Eczacılık Fakültesi Laboratuvarlarının Havalandırma Sistemi Cihazları Alımı” ihalesine çıktı. 322 bin TL’lik ihale AKP’li Haktan Ömeroğlu’nun Biokim Teknik Sistemler isimli şirketine gitti. Pazarlık usulü yapılan ihalenin tek katılımcısı Ömeroğlu’nun şirketiydi.

Nisan 2021’e gelindiğinde üniversite “Açık Spor Tesisleri Yapılması İşi” için ihaleye çıktı. Bu iş için devletin kasasından 3 milyon 584 bin TL çıktı. İhaleyi Karine Mühendislik kazandı.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü de külliye için Aralık 2021’de ihaleye çıktı. “Ağaçlandırma işleri Hizmet Alımı İşi” ihalesini 605 bin 364 TL’ye Büyük Çamlıca Fidanlığı kazandı.

TOKİ, Mart 2022’de “2 Etap İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine çıktı. Kamu İhale Kanunu’nun “21/b” maddesine göre yapılan ihaleyi 2 milyar 200 milyon TL’ye MBD İnşaat firması kazandı. MBD İnşaat ismini daha önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan satın aldığı Muş’taki şeker fabrikasıyla duyurmuştu.

Üniversite, Aralık 2022’de “Mühendislik Fakültesi M4-B05 / M4-B08 / M3-109 / M2-Z05 / M2-Z01 / M3-B04 Laboratuvarların Altyapısı ve Tezgâhlarının Yapılması İşi” için ihaleye çıktı. 989 bin TL’lik ihaleyi yine Haktan Ömeroğlu’nun şirketi kazandı.

Mayıs 2023’te üniversite bu defa da “Engelli Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Yapımı İkmal İşi” için ihaleye çıktı. 159 milyon 940 bin TL’lik ihaleyi Ordem Yapı ve Ersan Öztürk Yapı şirketleri kazandı.

Üniversite son olarak Eylül 2023’te “Engelli Erişilebilirliği Düzenlemeleri Yapılması İşi” ihalesine çıktı. Bu ihaleyi Kayacan İnşaat 1 milyon 264 bin TL’ye kazandı. Kayacan İnşaat, Tuzla Belediyesi’nin AKP’li yönetiminden aldığı ihalelerle ismini duyurmuştu. Şirket, Ocak 2023’te duyurduğu artışla sermayesinin 1 milyon TL olduğunu açıklamıştı.

Maltepe’deki iki kışlanın yapılaşma sürecinde düzenlenen ihalelerle şirketlere devlet kasasından toplamda 9 milyar 808 milyon 699 bin TL dağıtıldı. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber