Metrolarla ilgili ilginç bilgi; Koltuklar bakın neden yan yana dizili

Metrolarla ilgili  ilginç bilgi; Koltuklar bakın neden yan yana dizili
Metroların iç tasarımı, yolcuların konforu ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu tasarımda dikkat edilen detaylardan biri de koltuk düzenidir. Peki, neden metrolardaki koltuklar yan yana dizilidir?

Metrolardaki koltukların yan yana dizilmesinin temel nedeni, yolcuların birbirleriyle iletişim kurmasını ve birlikte seyahat etmelerini kolaylaştırmaktır. Bu düzenleme, özellikle kalabalık saatlerde metrolarda seyahat eden yolcuların rahatça oturmasını ve birlikte seyahat etmek isteyen grupların bir arada kalmasını sağlar.

Ayrıca, acil durumlarda tahliye işlemlerini hızlandırmak ve yolcuların güvenliğini sağlamak amacıyla koltukların bu düzende dizilmesi tercih edilir. Yolcuların acil durumlarda hızlı ve düzenli bir şekilde metrodan çıkmasını sağlayan bu düzenleme, güvenlik açısından da büyük önem taşır.

Dünyanın ilk hızlı ulaşım sistemi, Metropolitan Demiryolu'ydu. 1863'te buharlı lokomotifler kullanılarak açıldı ve şu anda Londra Metrosu'nun bir parçasını oluşturur, kısmen yer altında bulunur. 1868'de New York, başlangıçta statik buhar motorları kullanan kablolu bir hat olan yükseltilmiş Batı Yakası ve Yonkers Patent Demiryolunu açtı.

2021 itibarıyla Çin, dünyada en fazla hızlı ulaşım sistemine sahip ülkedir; sayıları 40'tır ve 4.500 km'den (2.800 mil) fazla yol üzerinde çalışmaktadır.

city-1940691-640.jpg

İstasyon sayısına göre (toplamda 472 istasyon) dünyanın en büyük tek hızlı toplu taşıma hizmeti sağlayıcısı New York Metrosu'dur. Yıllık yolcu sayısına göre dünyanın en yoğun hızlı ulaşım sistemleri Şanghay Metrosu, Tokyo Metrosu, Seul Metrosu ve Moskova Metrosu'dur.

1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand tarafından ilk kez Karaköy - Beyoğlu istikametinde ilk raylı sistem kuruldu. Bu, İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir. 1980’li yıllarda İstanbul’un metro altyapısı hızla gelişmeye başlamıştır.

Şu an Türkiye'de işletmede olan metro sistemleri Adana Metrosu, Ankara Metrosu, BursaRay, İstanbul Metrosu, İzmir Metrosu olup inşa hâlinde olan metrolar ise Konya Metrosu, Kocaeli Metrosu, Mersin Metrosu'dur. Planlanan metro projesi ise Gaziantep Metrosu'dur.

İlgili Haberler

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam