Salman Rüşdi'ye saldıran Matar'dan 'itiraf': Şeytan Ayetleri'nin sadece birkaç sayfasını okudum

Salman Rüşdi'ye saldıran Matar'dan 'itiraf': Şeytan Ayetleri'nin sadece birkaç sayfasını okudum
Ünlü yazar Salman Rüşdi'yi bıçaklı saldırıyla hedef alan Hadi Matar, cezaevinden New York Post'a konuştu. Matar, Rüşdi'nin "İslam'a saldıran" birisi olduğunu savunmakla birlikte, Şeytan Ayetleri kitabının sadece birkaç sayfasını okuduğunu söyledi.

Booker Ödüllü yazar Salman Rüşdi'yi New York'ta bir etkinlikte sahneye çıktığı sırada defalarca bıçaklayan 24 yaşındaki saldırgan Hadi Matar "O İslam'a saldıran biri" derken, Şeytan Ayetleri kitabından sadece birkaç sayfa okuduğunu söyledi. ABD'de tutulduğu cezaevinde New York Post gazetesine konuşan Matar, 75 yaşındaki Rüşdi'yi bıçaklamasının İran'da Ayetullah Ruhullah Humeyni döneminde Şeytan Ayetleri nedeniyle çıkarılan ölüm fetvasıyla ilgili olup olmadığı sorusunu da yanıtsız bıraktı.

FETVA SORUSUNU YANITLAMADI

Matar, Hindistan'da Keşmirli bir Müslüman ailenin çocuğu olarak doğup İngiltere'ye yerleşen Rüşdi hakkında "Bu kişiyi sevmiyorum. İyi bir insan olduğuna inanmıyorum. Onu pek sevmiyorum... O İslam'a saldırı birisi. Onların inançlarına, inanç sistemlerine saldırdı" dedi.

Ancak 24 yaşındaki saldırgan, Rüşdi'nin 1988 yılında yayımlanan ve özellikle Humeyni'nin ölüm fetvası sonrasında sayısız tehdit almasına yol açan Şeytan Ayetleri kitabını da birkaç sayfanın ötesinde okumadığını dada itiraf etti.

Ailesi Lübnan'dan ABD'ye göç etmiş olan Matar, saldırıda İran'ın ölüm fetvasından etkilenip etkilenmediğine dair soruyu yanıtsız bıraktı. Matar, "Ayetullah'a saygı duyuyorum. Onun harika bir kişi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda daha fazla bir şey söylemeyeceğim" diye konuştu.

MAHKEMEDE CİNAYET TEŞEBBÜSÜNÜ REDDETTİ, SÖYLEŞİDE 'ÖLMEMESİNE ŞAŞIRDIM' DEDİ

Çıkarıldığı mahkemede cinayet teşebbüsü suçlamasını reddeden Matar'ın, boynundan ve karın bölgesinden bıçakladığı Rüşdi'nin 'ölmemesine şaşırdığını' söylemesi de dikkat çekti.

Şu an New York eyaletinde Chautauqua İlçe Hapishanesi'nde tutulan Matar, geçen cuma günü ifade özgürlüğünü savunan Chautauqua Enstitüsü'nde konuşma yapmak üzere sahneye çıktığı sırada Rüşdi'yi bıçaklamıştı. Saatler süren bir ameliyata alınan Rüşdi'nin ertesi gün solunum cihazından çıkarıldığı ama bir gözünü kaybetme riskinin bulunduğu, karaciğerinin de hasar aldığı açıklanmıştı.

ANNESİ REDDETTİ

Matar'ın annesi Silvana Fardos ise saldırının ardından oğlunu reddettiğini açıklamış, "Onunla işim bitti. Ona söyleyecek bir şeyim yok" demişti.

ÇOK SAYIDA YAZAR RÜŞDİ'NİN KİTAPLARINDAN BÖLÜMLER OKUYACAK

Rüşdi'ye edebiyat dünyası başta olmak üzere dünyanın birçok kesiminden destek yağamaya da devam ediyor. Aralarında Tina Brown, Paul Auster, Kiran Desai, Andrea Elliott, Hari Kunzru ve Gay Talese'nin bulunduğu bir dizi yazar, "Salman'ın Yanında Durun: Yazma Özgürlüğünü Savunun" ismi verilen etkinlik kapsamında, yarın New York Halk Kütüphanesi'nin önündeki merdivenlerde Rüşdi'nin kitaplarından bölümler okuyacak. (Kısa Dalga)

Dünya