AKP’li Said Yüce, öğretmen adayılarına anlattı: Seküler anlayış bağı kopardı...
GÜLSEVEN ÖZKAN| Geçmişte zorunlu eğitime karşı çıkan, kadınların “fıtratına uygun” işlerde çalışması gerektiğini savunan ve laiklik ile Atatürk hakkındaki açıklamalarıyla tepki çeken eski AKP milletvekili Said Yüce, Milli Eğitim Akademisi’nde binden fazla öğretmen adayına “insan ve kâinat” başlıklı konuşma yaptı. Yaklaşık 300 yıldır süregelen seküler anlayışın “yaratıcıyla yaratılmış arasındaki bağı” kopardığını savunan Yüce, bu bağın yeniden doğru şekilde kurulması gerektiğini anlattı.
GÜLSEVEN ÖZKAN
13 Nisan’da ilk kez hayata geçirilen Milli Eğitim Akademisi’nde 7 ilde yaklaşık 10 bin öğretmen adayı için başlatılan hazırlık eğitimi yaklaşık beş aydır devam ediyor. Ankara, Erzurum, Aksaray, İstanbul, Kayseri, Gaziantep ve Sivas’taki eğitim ve uygulama merkezlerinde sürdürülen programda adaylar sınav sisteminden ulaşım ve barınma sorunlarına, sınıflardaki fiziki koşullardan eğitim personelinin niteliğine kadar çeşitli başlıklarda sorun yaşadıklarını belirtiyor.
Akademideki “Kültür ve Sanat Uygulamaları” dersi kapsamında ise söyleşi, konferans ve gezi gibi etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklere akademisyen, yazar, sanatçı ve eğitim yöneticilerinin yanı sıra siyasi geçmişi bulunan ve iktidara yakınlığıyla bilinen isimler de konuşmacı olarak katılıyor.
Katılımın zorunlu olduğu etkinliklerin ardından öğretmen adayları konuşmalarla ilgili soruları yanıtlıyor ve bu değerlendirmeler üzerinden puan alıyor. Bu puanlar öğretmenlik için aranan değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.
Bazı öğretmen adayları ise konuşmacıların seçimine tepki gösteriyor. Adaylar, öğretmenlik mesleğinin tarafsızlığıyla bağdaşmadığını düşündükleri isimlerin kültür ve sanat dersi kapsamında karşılarına çıkarılmasını eleştirirken, etkinliklerin “kültür ve sanat” içeriğinden uzaklaştığını savunuyor.
Yüce’den “insan ve kâinat” konuşması
Bu kapsamda Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarıyla 12 Ağustos'ta bir araya gelen AKP’den 25’inci dönem Amasya, 26’ncı dönem Isparta Milletvekili seçilen Said Yüce, etkinliğin ardından sosyal medya hesabından fotoğraflar paylaşarak konuşmasının içeriğini anlattı.
Yüce, Milli Eğitim Akademisi’nde “misafir konuşmacı” olduğunu belirterek binden fazla öğretmen adayına “insan ve kâinat” temalı bir konuşma yaptığını söyledi. Konuşmasında “insan nedir?”, “nasıl bir varlıktır?”, “yaratılış gayesi nedir?” soruları üzerinden değerlendirmelerde bulunduğunu aktaran Yüce, insanın kâinat ve diğer varlıklarla ilişkisinin nasıl olması gerektiğini de ele aldıklarını belirtti.
Yüce’nin konuşmasındaki bir diğer başlık ise sekülerlik oldu. Yaklaşık 300 yıldır süregelen “seküler anlayışın” yaratıcı ile yaratılmış arasındaki bağı kopardığını savunan Yüce, bu bağın yeniden kurulması gerektiğini anlattı.Yüce, X paylaşımında konuşmasının içeriğini şöyle aktardı:
“Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim Akademisinde bugün misafir konuşmacıydık. Binden fazla öğretmen adayına ‘insan ve kainat’ temalı konuşmamızda insan nedir? Nasıl bir varlıktır? Yaratılış gayesi nedir? Kainatla, varlıklarla ilişkisi nasıl olmalıdır? Yaklaşık 300 yıldır süregelen seküler anlayışın dayattığı yaratıcıyla yaratılmış arasındaki koparılmış bağın tekrar doğru şekilde bağlanması nasıl mümkün olabilir? gibi konulara temas edildi.”
Yüce, konuşmanın öğretmen adayları tarafından “büyük bir memnuniyetle” karşılandığını da öne sürdü.
Bakan Tekin’e teşekkür etti
Yüce, paylaşımının devamında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de övgüde bulundu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen projeleri “başarıyla yürütülen projeler” olarak nitelendiren Yüce, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında başarıyla yürütülen projelerden dolayı da sayın Bakanımız Yusuf Tekin beyi ayrıca tebrik ve takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Öğretmen adayları daha önce de konuşmacılara tepki göstermişti
Milli Eğitim Akademisi’nde Yüce’nin yanı sıra geçmişte tartışmalı açıklamalarıyla gündeme gelen başka isimlerin de “Kültür ve Sanat Uygulamaları” kapsamında öğretmen adaylarıyla buluşturulması adayların tepkisine neden olmuştu. Akademide eğitim alan bir öğretmen adayı, kültür ve sanat dersi kapsamında düzenlenen etkinliklerin kendileri açısından “işkenceye” dönüştüğünü belirtmiş, siyasi geçmişi bulunan kişilerin konuşmacı olarak seçilmesinin öğretmenlerin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü söylemişti.
Aday etkinliklere “her hafta mitinge gider gibi” katıldıklarını ifade ederek, etkinlik sonrasında soruları yanıtlamak zorunda olduklarını ve verilen cevapların puanlamaya tabi tutulduğunu anlatmıştı. Adaylar, kültür ve sanat etkinliklerinin siyasi ya da ideolojik içerikli konuşmalar yerine farklı bölgelerin kültürlerinin tanıtıldığı, halk oyunları, yöresel lezzetler, sanat ve gezi faaliyetlerinin yer aldığı bir program şeklinde yürütülmesini istiyor.
Milli Eğitim Akademisi'nde "kültür sanat" uygulamaları: Engin Altan Düzyatan filmi
Peki Said Yüce geçmişte ne demişti?
Öğretmen adaylarına “insan ve kâinat” başlığı altında insanın yaratılış gayesi ve yaratıcı ile yaratılmış arasındaki ilişkiyi anlatan Yüce, geçmişte de eğitimden kadınların çalışma hayatına, kıyafetten Atatürk ve laiklik tartışmalarına kadar birçok konuda yaptığı açıklamalarla gündeme gelmişti.
Yüce, geçtiğimiz mart ayında zorunlu eğitim konusunda yaptığı açıklamada “Zorunlu eğitimden süratle vazgeçmemiz lazım” demişti. Zorunlu eğitimin istemeyenlere eğitimin “zorla” verilmesine dönüştüğünü savunan Yüce, akran zorbalığından cinayetlere kadar çeşitli sorunları zorunlu eğitimle ilişkilendirmişti. Ayrıca zorunlu eğitim nedeniyle hiçbir meslek sahibi olmadan lise bitiren milyonlarca genç bulunduğunu ve üniversite mezunu işsizlerin sayısına dikkat çekmişti.
Aynı dönemde giyim firmalarına da çağrıda bulunan Yüce, çocukları için “Allah’ın rızasına uygun” kıyafet arayan ailelerin taleplerinin dikkate alınmasını istemişti. Dar, kısa ve vücuda yapışan kıyafetlerin yaygınlaştığını savunan Yüce, firmaların bu taleplere uygun ürünler üretmesini ve mağazalarda özel reyonlar oluşturmasını önermişti. Yüce, söz konusu paylaşımında Amerika ve Avrupa kaynaklı olduğunu öne sürdüğü bazı yapıları “moda adı altında Müslüman toplumları ve nesilleri zehirlemekle” suçlamıştı.
Milli Eğitim Akademisi’nden öğretmen manzaraları: Tükendik, şafak sayıyoruz
Kadınların kariyerine “kandırmaca” demişti
Yüce’nin kadınların çalışma hayatına ilişkin sözleri de daha önce tepki çekmişti. Kadınların kariyer ve ekonomik özgürlüğünün öne çıkarılmasını eleştiren Yüce, “Daha yüksek kariyer, güçlü kadın, daha çok başarı” gibi söylemlerin kadınları ailelerinden ve eşlerinden uzaklaştırdığını savunmuştu.
Kadının temel rolünün aile ve annelik olduğunu savunan Yüce, kadını “çocukların annesi, evin içinin düzenini, huzurunu sağlayan, çocukları terbiye eden, aile kurumunun baş tacı” olarak tanımlamıştı. Yüce, “Kadın çalışmasın demek istemiyorum” diyerek kadınların ancak “fıtratına uygun” işlerde çalışması gerektiğini savunmuştu.
Atatürk’ü hedef alan paylaşım yapmıştı
Yüce’nin geçmişteki tartışmalı açıklamalarından biri de 15 Temmuz 2022’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım olmuştu. FETÖ üzerinden değerlendirmelerde bulunan Yüce, Cumhuriyet’in kuruluş dönemine gönderme yaparak Atatürk’ü isim vermeden hedef almıştı.
Yüce, “1. Reisin halkı kandırdığı gibi bunlar da benzer senaryolarla kandırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullanmıştı. Paylaşımının devamında “Sarıkla, cüppeyle, dualarla meclisi aç… sonra… sonrası malum. FETÖ de dinle kandırdı” diyen Yüce, daha sonra “1. Reis” ifadesiyle “birinci reis” ve “malum kişi”yi kastettiğini açıklamıştı. Yüce’nin söz konusu açıklamaları o dönem kamuoyunda tepki çekmişti.
Milli Eğitim Akademileri gerçeği: Kaynak israfı, ideolojik yönelim, işlevsizleşen sistem
Kaynak: Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.




