Evden çık, ülkeden çıkma!

Evden çık, ülkeden çıkma!
Gülşen'in ev hapsi kaldırıldı, yurtdışına çıkış yasağı getirildi... / Eğitimde yeni dönem ekonomik krizin gölgesinde başladı... / TÜİK'in işsizlik rakamları İŞKUR'la çelişiyor... / Et ve süt ürünlerine büyük zam yolda.... Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze törenine katılacak liderlerden neler istendi? Gündemin önemli başlıkları Demet Bilge Erkasap'ın hazırladığı bültende

13 EYLÜL 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Erdoğan'dan gençlere: Ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere kulak asmayın

İstanbul'da Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi'ndeki Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreninde konuşan isim vermeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yüklendi.

Erdoğan, "Size binlerce yıllık tarihinizi unutturmaya, size kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere lütfen kulak asmayın" dedi.

Soyer, İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı etkinliğinde, "100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içendeydi. Gençleri, kadınları ve geleceği hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar" demişti. Bu ifadeler iktidar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Kılıçdaroğlu: Miçotakis ile Erdoğan’ın ortak bir noktası var, ikisinin de oyları düşüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleriyle başlayan ardından, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in "Yunanistan’da dayılıklara geçit yok" sözleriyle tansiyonu artan tartışmaya ilişkin açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, "Miçotakis ile Erdoğan’ın ortak bir noktası var. İkisinin de oyları düşüyor. Haliyle iki popülist savaş kartına oynuyor" dedi.

Çavuşoğlu: Sonuçlarına katlanırsınız

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ise şöyle bir açıklama geldi: “Biz 'Ege'nin iki yanında komşuluk haklarına saygı duyalım' derken Yunan hala kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor. Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız, geçmişte olduğu gibi bugün de sonuçlarına katlanırsınız. Bu, komşumuz Yunanistan'a bir uyarıdır.”

Ekonomik krizin gölgesinde zil çaldı

2022-2023 eğitim-öğretim yılı dün başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre Ağustos ayında eğitim harcama grubunda enflasyon yıllık bazda yüzde 34,4 arttı. DW’nin Eğitim Sen’in verilerinden aktardığı habere göre veliler ilkokul 1. sınıfa başlayacak bir öğrenci için 2 bin 840 TL, ortaokula başlayacak bir öğrenci için 3 bin 180 TL, liseye başlayacak bir öğrenci için 3 bin 270 TL ödemek durumunda.

Özel okul ücretleri de bu yıl cep yaktı. Özel okulun yıllık ücreti büyükşehirlerde yıllık 100 bin TL'yi aştı. Anaokulu ücreti yüzde 8 KDV hariç bazı özel okullarda 100 bin lira, ilkokulda 120 bin lira ve ortaöğretimde 150 bin lira oldu. Peşin ödeme, kredi kartına tek çekim veya taksit gibi seçenekler sunulup ücret artırıldı.

MEB'in 2021 yılına ait İstatistiklerine göre Türkiye’de toplam 18 milyon 85 bin 943 öğrenci örgün eğitim alıyor. Öğrencilerden 1 milyon 310 bin 605'i özel ve 1 milyon 580 bin 764'ü ise açık öğretim kurumlarında okuyor.

Gülşen'in ev hapsi kaldırıldı

İmam hatiplilere yönelik sözleri nedeniyle tutuklanan Gülşen, daha sonra ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Mahkeme dün Gülşen'in ev hapsini kaldırdı. Gülşen hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve en yakın karakola imza verme şartı getirildi.
Gülşen hakkında 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İlk duruşma ise 21 Ekim’de.

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ustalara vefa

Bu yıl 59. Düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü hayatını kaybeden sinema yazarı Murat Özer anısına, Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) En İyi Yönetmen Ödülü ise usta yönetmen Erden Kıral anısına verilecek.

EKONOMİ

İşsizlik rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin işgücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde10,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde8,6 iken kadınlarda yüzde13,1 olarak tahmin edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verileri eleştirirken "İŞKUR ‘işsizlik arttı’ dedikçe TÜİK, inatla ‘işsizlik azaldı’ demeye devam ediyor” dedi.

Ağbaba’nın açıklamasına göre Temmuz ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı, TÜİK’in açıkladığından 93 bin kişi fazla.

TÜİK verilerine göre geçen yıl 3 milyon 752 bin olan işsiz sayısı, 307 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bine düşmüş.

Oysa İŞKUR verilerine göre geçen yılın temmuz ayından bu yılın temmuzuna kadar, kayıtlı işsiz sayısı 542 bin 669 kişi artmış. Aradaki fark, tamı tamına 849 bin 669 kişi.

Et ve süt ürünlerine büyük zam yolda

Enerji, yem, mazota gelen zamlar ile kur artışı temel gıda ürünleri et ve sütte yeni zamların da kapısını araladı. 1.5 ay içinde et ve süt ürünlerine en az yüzde 30-35 zam gelecek. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, et ve sütte çok yoğun zamlar yaşanacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Üreticinin fiyatını düşük tutarak enflasyonu düşüreceklerine inanıyorlar bu çok yanlış. Maliyetler her geçen gün artıyor. Ekim-kasım ayında hem ete hem süte en az yüzde 30-35 zam gelecek. Fiyatlar çok daha fahiş yerlere gidebilir.”

Sosyal konut projesinin yatırım tutarı belli oldu: Hedef ilk etapta 1 milyondan fazla kişi

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün açıklanması beklenen sosyal konut projesindeki 250 bin konutun, yaklaşık 362 milyar liralık yatırımla inşa edileceği belirtildi. Projenin ilk etabıyla 1 milyondan fazla kişinin konutlara taşınması hedefleniyor.

İnşaat maliyetleri yıllık yüzde 114,7 artışla rekor seviyede

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin inşaat maliyet endekslerini açıkladı. Buna göre inşaat maliyetleri aylık bazda yüzde 6,46 artarken, yıllık bazda yüzde 114,74 artarak rekor seviyede gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,29, işçilik endeksi yüzde 27,57 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,46, işçilik endeksi yüzde 83,89 arttı

Cari açık Temmuz'da beklentileri aştı

Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Türkiye ekonomisi Temmuz'da 4,01 milyar dolarlık cari açık verdi.

Veriler Kasım 2021'de başlayan cari açık serisinin Temmuz ayında da devam ettiğini gösterdi. Türkiye’nin cari açığı Temmuz'da 4,01 milyar dolar oldu. Açık geçen sene Temmuz'da 310 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Yargıtay'dan emsal niteliğinde iş arama izni kararı: Patronun keyfine bırakılmayacak

Yargıtay, milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek mahkeme; talep bulunmasa da işçiye iş arama izni verilmesi gerektiğine, işverenin bu konuda bir taktir hakkına sahip olmadığına hükmetti.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İsveç'te seçim

İsveç'te pazar günü yapılan genel seçimlerde, sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti birinci çıktı. Sandık çıkış anketlerine göre, merkez sol blok %49.8 oy alırken, muhalefetteki sağ partiler %49.2 oyda kaldı.

Ancak sayım sürerken sağ bloğun çok az farkla kazanabileceği ihtimali öne çıktı. Seçimin sonucunun bugün belli olması bekleniyor.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmıştı. Türkiye her iki ülkeden de ‘terör suçlularının’ iadesini istemişti. Andersson, "İsveç vatandaşlığına sahip hiçbir Kürt, Türkiye'ye teslim edilmeyecek" demişti.

Ukrayna: 40’tan fazla yerleşim yerini geri aldık

Ukrayna, karşı saldırı hamleleriyle Rus güçlerinden geri aldıkları toprakların genişlediğini duyurdu. Ukraynalı yetkililer, Harkov bölgesinde 40'tan fazla yerleşim biriminin Rus güçlerinden geri alındığını açıkladı. Devlet Başkanı Zelenski de bu bölgede 3 bin kilometrekarenin kontrolünün yeniden sağlandığını söyledi.

Kremlin’den ise “Özel askeri operasyon hedeflere ulaşılana kadar devam edecek” açıklaması geldi. Kremlin sözcüsü Peskov, Kiev’le müzakere için “umut olmadığını” vurguladı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze törenine katılacak liderlerden neler istendi?

Geçen hafta hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenaze töreni programında ilişkin detaylar belli oldu.


Sputnik Türkçe'nin Politico'dan aktardığına habere göre 19 Eylül'de düzenlenecek olan törene katılmak üzere başkent Londra'ya gelecek olan yabancı devlet başkanları ve eşlerinden özel jetlerle değil, ticari uçuşlarla gelmeleri talep edildi.

Bununla beraber liderlerin helikopterle seyahat etmelerine de yasak getirildi. Liderlerin törene makam araçlarıyla gitmelerine engel olanacağı, Londra'daki bir noktadan toplu taşıma araçlarıyla alana götürülecekleri belirtildi.

Antigua ve Barbuda'da 'cumhuriyet' referandumu düzenlenebilir

Karayipler ülkesi Antigua ve Barbuda Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümünün ardından monarşiden ayrılıp cumhuriyete geçiş için referandum düzenleneceğini duyurdu. Bu konuda referandumun 3 sene içinde yapılabileceğini söyleyen Browne, referandum adımının bir 'hasımlık göstergesi' olmadığını belirtti.

Oxford'dan çarpıcı araştırma: Erkeklerin beyni 'baba olduktan sonra' küçülüyor

Oxford’da yapılan bilimsel bir araştırmaya göre erkeklerin beyinlerinde; baba olduktan sonra bir ‘küçülme’ yaşanıyor. Araştırmaya göre, yeni baba olan erkekler de aynı anneler gibi kor ti kal hacmin yüzde 1 veya yüzde 2’sini kaybettiği bilgisine ulaşıldı.

KISA DALGA’DAN

Yaşamının 12 yılını düşünceleri uğruna hapislerde geçiren bu toprakların en önemli aydınlarından, Kürtlerin “Ape Musa”sı, Musa Anter 30 yıl önce Diyarbakır’ın karanlık bir sokağında katledilmişti.

Musa Anter’in katil zanlılarının yargılandığı dava, cinayetten 30 yıl sonra, 20 Eylül 2022’de zamanaşımına girecek. Dicle Anter, Kemal Göktaş’a babası Musa Anter’in yaşamını, mücadelesini, neden hedef olduğunu ve. Musa Anter’in oğlu olmayı anlatıyor.

Podcast