Yogada bile rahat yok!

Yogada bile rahat yok!
Son günlerde peş peşe gelen yasak, iptal zincirine Eskişehir’de de yogacılar eklendi. Yoga yapanlar şikayet edildi, güvenlik de yogacılara izin vermedi. ODTÜ'de 'devrim yürüyüşüne' katılan üniversiteliler gözaltına alındı. Bu hafta ekonomik gündem yoğun. Büyüme rakamları ve enflasyon açıklanacak. Gündemin tüm gelişmeleri bültende..

KISA DALGA BÜLTEN - 30 MAYIS 2022

PODCASTİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ


GÜNDEM


ESKİŞEHİR'DE GÜVENLİKÇİLER YOGA YAPANLARI ENGELLEDİ


Son günlerde peş peşe gelen yasak, iptal zincirine Eskişehir’de de yogacılar eklendi.

Odunpazarı ilçesi Vişnelik Mahallesi'ndeki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan yurttaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayet edildi.

Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, güvenlik görevlilerinin yurttaşları engellediğini belirtti.

Kurt, “Bu da mı yasak oldu? Gerekçeniz ne? Siz şaka mısınız? Değerli arkadaşlar, tüm parklarımız sizindir. Özgürce yoga yapabilirsiniz” diye tepki gösterdi.

CHP'Lİ SEYİT TORUN: BELEDİYELERİMİZE YÖNELİK OPERASYONLAR ARTACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Van'da üç gün süren CHP'li Belediye Başkanları Çalıştayı'nın ardından konuştu. Torun, "İçişleri Bakanlığı’nda ve MASAK’ta belediyelerimize yönelik siyasi operasyonlar için birimler kurulduğunun farkındayız. Önümüzdeki süreçte bu operasyonların artacağını da gayet iyi biliyoruz" dedi.

CHP'NİN 3 GÜNLÜK VAN KAMPINDAN İZLENİMLER: ADALET, EKONOMİ, KÜRTÇE

CHP'nin Van’da üç gün süren kampında halk büyük ilgiyi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Mansur Yavaş’a gösterdi. Kamp boyunca halk adalet, ekonomik sorunlara çözüm ve Kürtçe’nin serbest bırakılmasını istedi. CH’Pnin üç günlük kampından ayrıntılı izlenimlerini Şenol Balı’nın kisadalga.net adresimizde yayımlanan haberinde okuyabilirsiniz.

ODTÜ DEVRİM YÜRÜYÜŞÜ'NE KATILAN ÖĞRENCİLERE ŞAFAK BASKINI

ODTÜ'de 26 Mayıs'ta yapılan 'Devrim Yürüyüşü'ne katılan çok sayıda öğrencinin evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındığı duyuruldu.

1993’ten bu yana yapılan yürüyüş için ODTÜ’lüler Fizik bölümü önünde bir araya gelerek Devrim Stadyumu’na yürümüştü. Öğrenciler Ukrayna’daki savaş, ekonomik kriz, yaşam tarzına yönelik müdahaleler, konser yasakları ve mülteci düşmanlığına dikkat çekti.

TEPELİ’NİN BARDAĞI RTÜK’ÜN GÜNDEMİNDE

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çiftçilerin yaşadığı zorlukları anlatırken sinirlenerek su bardağına vurup stüdyoyu terk eden ve AKP'li isimlerin hedefi haline gelen Fox TV Ana Haber sunucusu Selçuk Tepeli'yi gündemine aldı. Buna göre RTÜK, 'toplumda özgürce kanaat oluşmasına engel olmak' gerekçesiyle Tepeli’nin bardak fırlatmasını görüşecek. RTÜK’ün bugün ayrıca Kılıçdaroğlu’nun vakıflar aracılığıyla ABD’ye 1 milyar lira gönderilmesine ilişkin açıklamasını yayınlayan kanallarla ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

SADAT HAKKINDA İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SUÇ DUYURUSU

Samsun Barosu’na kayıtlı avukat Hüseyin Cimşit, SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi ve "Bu vatanı sandıkta teslim etmeyiz" diye paylaşımda bulunan SADAT yönetim kurulu üyesi Ersan Ergür hakkında suç duyurusunda bulundu.

HEKİMLERDEN BEYAZ MİTİNG

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık meslek örgütleri tarafından ‘Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin’ sloganıyla düzenlenen ‘Beyaz Miting’ Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirildi.

Hükümetten, sağlık çalışanlarının koşullarında ve ücretlerinde iyileştirme yapılması, güvenliğinin sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi 10 acil talepte bulunan sağlık emekçileri, taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. YAVUZ: MAYMUN ÇİÇEĞİNDE KARANTİNA 28 GÜN SÜREBİLİR

Maymun çiceği vakaları dünyada artarken

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle maymun çiçeği açısından yüksek riskli coğrafyalardan biri olduğuna işaret etti. Yavuz, vaka görülmesi halinde 28 günlük karantinın söz konusu olabileceğini vurguladı.

FİLMONOMİCS, 25. UÇAN SÜPÜRGE'DE YOLA ÇIKIYOR

Bu yıl “Kadınların Mirası” temasıyla yapılan 25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali devam ediyor. Festivalin ana ortaklarından olduğu Perdeyi Sahipleniyoruz projesinin ikinci aşaması olan Uluslararası Sinemacı İş Eğitimi Programı 1 Haziran saat 17.00'de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek panel ile başlayacak.


EKONOMİ


GÖZLER EKONOMİDE: ÜÇ ÖNEMLİ VERİ AÇIKLANACAK

Bu hafta ekonomi gündemi yoğun olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu yarın bu yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayacak. Ocak-mart dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri saat 10.00'da duyurulacak.

TÜİK, 3 Haziran Cuma günü mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak. TÜFE nisanda aylık yüzde 7,25, yıllık yüzde 69,97 artmıştı.

Ticaret Bakanlığı da mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerini açıklanacak. Verilerin, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından duyurulması bekleniyor.

KONUTTA ÇÖZÜM: HAZİNE ARAZİLERİ EV YAPILMASI İÇİN AĞUSTOSTA SATIŞA ÇIKARILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde altyapılı arsa satışına başlayacaklarını açıkladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi birçok ilde arsa satışı ağustos ayında başlayacak.

HİNDİSTAN'DAN İTHAL EDİLEN BUĞDAY HASTALIKLI ÇIKTI; GEMİ GERİ GÖNDERİLECEK

Rusya - Ukrayna savaşının ardından birçok ülkenin buğday ithal etmek için talepte bulunduğu Hindistan'dan kötü haber geldi.

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, OBA Makarna'nın Hindistan'dan buğday ithalatı yaptığını ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın incelemeleri sonucunda ithal edilen buğdayda "Hint Sürmesi" hastalığının tespit edildiği gerekçesiyle geri gönderileceğini duyurdu.

BAKANLIKTAN, HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARINA SIKI DENETİM

Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan 'Alo 175 Çağrı Merkezi'ne geçen yıl 476 bin 650, bu yılın ilk 5 ayında 121 bin 684 çağrı geldi. İhbar ve şikayetlerin çoğu ayıplı mal ve hizmetler ile haksız fiyat artışları üzerine oldu.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, haksız fiyat artışı ile ilgili şikayetlerde detaylı inceleme yapıldıktan sonra işletmelere idari para cezası uygulandığını söyledi.


DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA


Erdoğan: İsveç ve Finlandiya’ya 'evet' diyemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde uçakta gazetecilere konuştu. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında "Teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz ‘evet’ diyemeyiz" dedi. Erdoğan olası bir sınır ötesi harekât için de ''Bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz’’ ifadelerini kullandı.

Rusya’dan ihracat için yaptırım şartı

Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı saldırıları doğu ve liman bölgelerde yoğunlaştıran Rusya, Batı ülkelerinden küresel gıda krizinin önlenmesi için yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Nijerya'da yardım izdihamı: En az 31 kişi yaşamını yitirdi

Nijerya'nın Rivers eyaletinde kilisede yoksullara yardım için düzenlenen organizasyonda izdiham çıktı, en az 31 kişi hayatını kaybetti.

Şampiyonalar liginde gerilim

Fransa'nın başkenti Paris'te dün gece Liverpool ile Real Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finaline, maç öncesi yaşananlar damga vurdu. Binlerce Liverpool taraftarının 'sahte bilet' nedeniyle stada girememesi ve Fransız emniyetinin biber gazı sıkması sonrası maç 'güvenlik gerekçesiyle' 36 dakika geç başlarken, Liverpool kulübünden UEFA'ya soruşturma çağrısı geldi.

Katil balinanı kurtarma planı

Fransa’nın Normandiya kıyısından 16 Mayıs’ta Seine Nehri’ne girerek mahsur kalan katil balina, strese girdi. Balinanın gittikçe zayıfladığı ve sağlığının bozulduğu ifade edildi. Seine-Denizcilik Bölge İdaresi, balinanın yaşamını kurtarmak için uzmanlardan oluşan bir grup oluşturdu. Kurtarma planına göre hoparlörlü bir drone ile balina sürüsü sesi yayılacak. Balinanın sesi takip ederek denize doğru gitmesi bekleniyor.

KISA DALGA’DAN

SADAT’ın verdiği “gayrı nizami harp, tedhiş eğitimleri” gerçekte ne anlama geliyor? 1990’ların beyaz torosları, kireç kuyuları, JİTEM timleri o zamanın gayrı nizami harp uygulamaları mıydı?

SADAT neden “yeni kaos ortamının fail adayı” olarak görülüyor? Yoksa biz SADAT’ı konuşurken bir başka yapı mı gizleniyor?

Ersan Atar, “SADAT ve ötesi”ni Emekli Albay Alican Türk ve Avukat Hüseyin Ersöz’le konuşuyor.

Podcast