Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı
2 TEMMUZ 2022 - KISA DALGA BÜLTEN
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Asgari ücret 5 bin 500 lira oldu
Enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle Türkiye gündeminin önemli maddelerinden biri asgari ücrete yapılacak zamdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapıldığını ve ücretin net 5 bin 500 lira olduğunu açıkladı. Erdoğan'ın açıkladığı orana göre 4 bin 253 liralık asgari ücrete 1247 lira ara zam yapılmış oldu. Ayrıca işverenlere de işçi başına 100 lira destek verileceğini açıkladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 28 Haziran’da dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 6 bin 391 TL olduğunu açıklamıştı.
RTÜK’ten DW ve VOA’ya erişim engeli
Deutsche Welle ile Amerika'nın Sesi haber sitelerine lisans başvurularını yapmadıkları gerekçesiyle RTÜK'ün talebiyle mahkeme tarafından erişim engeli getirildi.
Almanya'nın 32 dilde yayın yapan uluslararası medya kuruluşu Deutsche Welle (DW), erişim engeli getirilmesine karşı yasal yollara başvuracağını açıkladı.
Vekil maaşına zam önergesi 1 dakika içinde kabul edildi
Milletvekillerinin maaşı Temmuz ayında artarak 40 bin liradan 56 bin liraya yükselecek.
Eski meclis başkanları ve eski başbakanların emekli aylıkları 29 bin liraya, eski bakan ve emekli milletvekillerinin maaşları ise 18 bin liradan 27 bin liraya çıkacak.
Türkiye gazetesindeki habere göre Plan Bütçe komisyonunda hem iktidar hem de muhalefet milletvekilleri önerge üzerinde söz almadı. Bir dakikalık süre içinde maaş artışlarını içeren önerge okunup oylandı.
Genç doktorlar hekimlik andına sahip çıktı
Konya'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde doktor adaylarına hocalar tarafından değiştirilmiş haliyle "Hekimlik Andı" okutulmak istendi.
Orijinal metinde; "Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime..." ifadeleri yer alırken, "Selçuk Üniversitesi Hekimlik Yemini" adlı metinde, "Din, milliyet, ırk ve görüş farklılıklarının mesleğimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğim" şeklinde değiştirildi.
Tören sonrası tıbbiyeliler, metnin orijinal halini okumak isteyince ışıklar söndürüldü, perde kapatıldı. Tıbbiyeliler, perdenin kapatıldığını görünce öne ilerleyerek "Dünya Tabipler Birliği - Cenevre Bildirgesi"nde yer alan metnin orijinal halini okumayı sürdürdüler. Aileleri de tıbbiyelileri destekledi.
Türk Tabipleri Birliği mezunlara destek vererek “Sizlerle gurur duyuyoruz” mesajı yayınladı.
Çapa Tıp Fakültesi’nin 20 Haziran’daki mezuniyet töreninde de Hipokrat Yemini değiştirilerek "hastanın cinsel yönelimi" kısmı sansürlenmişti. Bazı öğrenciler ise sansürlenen kısmı, söylemeye devam etmişti.
1169 mahalle yabancılara kapatıldı
İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz'dan itibaren 1169 mahallenin yabancıların ikametine kapatıldığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, söz konusu mahalleler tek tek paylaşıldı.
Bakan Koca: Günlük vaka sayısı 3 bini buldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarında bir süredir artış gözlemlendiğini açıkladı.
Koca, “ Günlük vaka sayısı binin altına düşmüştü şimdi üç bini geçti. 4 bine doğru gidiyor. Hastane yükünde henüz bir artış gözlemlemiyoruz. Grip benzeri bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.
Koca, risk gurubundakilere kişisel tedbirlere uymaları ve hatırlatma dozlarını yaptırmaları tavsiyesinde de bulundu.
Prof. Dr. Yavuz: İstanbul'da ciddi bir patlama var
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, "İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Tam aşılılarda hafif geçiyor” dedi.
TTB’den ‘Maymun Çiçeği’ açıklaması: Hastalığın bildirimi zorunlu olsun
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Türkiye’de bir hastada maymun çiçeği virüsünün tespit edildiğini duyurmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) açıklama yaptı.
Hastalığın kuluçka süresinin 4 ile 21 gün arasında değişebildiğini belirten tabipler, toplumun bilgilendirilmesini ve hastalığın bildiriminin zorunlu olmasını istedi.
EKONOMİ
İstanbul'da enflasyon yüzde 94,2'ye yükseldi
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı haziran ayı verilerine göre, İstanbul'da enflasyon aylık bazda yüzde 4,03 arttı. Enflasyon, yıllık bazda da yüzde 94,2'ye yükseldi. İstanbul'da toptan fiyatlar haziran ayında aylık bazda yüzde 8,17 arttı. Yıllık artış yüzde 87,97 oldu.
İstanbul’un enflasyon verileri Türkiye’nin enflasyonunun öncüsü olarak kabul ediliyor. İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, çıkan oranı “İstanbul İstanbul olalı enflasyonda böyle ani yükseliş görmedi.
Son bir yılda 1994'ten de şiddetli bir ivmelenme olmuş” sözleriyle değerlendirdi.
İstanbul’da simit 5 lira oldu
İstanbul’da daha önce 4 liradan satılan 100 gramlık simit, yüzde 25 artışla 5 liraya yükseldi. Izmir’de ise ekmeğin fiyatı 4 lira oldu.
Kamunun döviz satışı 3 milyar dolara yaklaştı
Türk Lirası’ndaki değer kaybını durdurmayı ve kredileri kısmayı amaçlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun geçen cuma aldığı karar sonrası Merkez Bankası ve kamu bankalarından yoğun döviz satışı gerçekleştirildi. Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre bankacılık kaynakları BDDK’nın geçen cuma TL kredilere döviz varlığı sınırı getirmesiyle birlikte kamu bankaları ve Merkez Bankası’nın yoğun şekilde döviz satışı yaptığını belirterek bu hafta yapılan satışın 2-3 milyar doları bulduğunu vurguladı. Merkez Bankası net uluslararası rezervleri ise 7.53 milyar dolar seviyesinde.
BDDK Başkanı Akben: Ticari kredi sınırlamasının sermaye kontrolüyle alakası yok
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, BDDK'nın döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullandırım sınırlaması getiren kararının sermaye kontrolüyle alakası olmadığını, bu kısıtlamanın 300'ün üzerinde şirketi kapsadığını belirtti.
Doğalgazda temmuz tarifesi değişmedi
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde temmuz ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Doğalgazda temmuz ayından itibaren geçerli olacak mesken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarife sabit kaldı.
Merkez Bankası'ndan yeni adım: Döviz komisyon oranı arttı
Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarına uyguladığı yüzde 1,5 komisyon oranını yüzde 5'e yükseltti.
İnternetteki emlak fiyatlarına düzenleme
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), internet sitelerindeki emlak ilanlarında usulsüzlük ve manipülasyon yapılmasını engelleme amaçlı yeni bir düzenleme açıkladı. Örneğin fiyatı 5 milyon liraya internet üzerinden satışa sunulan bir konut vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle 2 milyon lira olarak gösteriliyor. İlan sitesi, söz konusu konutun satışının 5 milyon liradan olduğunu GİB'e bildirecek. Tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini bildirecek.
Gelir İdaresi, aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak. Bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını da kesmediyse ona da para ceza uygulanacak.
Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 8,6'yle 25 yılın zirvesinde
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.
Buna göre, Euro Bölgesi'nde mayısta yüzde 8,1 olan yıllık enflasyon, yüzde 8,6’a yükseldi ve 25 yılın zirvesine çıktı. Enflasyona ilişkin beklenti haziranda yüzde 8,4'e yükselmesi yönündeydi.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Erdoğan: “Veto yine gündeme gelebilir”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İspanya'daki NATO Zirvesi dönüşü uçakta soruları yanıtladı.
*Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinde yeniden vetonun gündeme gelebileceğinin sinyalini vererek, “Bir yanlışları olduğu zaman zaten kapı gibi belgeler elde, oradan gereğini yaparız" dedi.
* Erdoğan Suriye'ye olası operasyonla ilgili "Bir gece ansızın gelebiliriz" ifadelerini yineledi.
Uçakta gazeteci olarak bulunan bir kişi ise Erdoğan’a sansür yasanının neden geciktiğini sordu. Erdoğan da 3600 ek gösterdiği gibi başka yasalara öncelik verildiğini söyledi.
Erdoğan’ın açıklamaları İsveç’i karıştırdı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nin kapanışında İsveç'in NATO üyeliğine vetonun kaldırılması karşılığında "73 kişiyi Türkiye'ye iade etme sözü" verdiğine dair açıklaması İsveç'i karıştırdı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson iade konusunda İsveç yasalarının uygulanacağını söyledi. Ülkede, Türkiye'yle yapılan anlaşmanın ayrıntılarının açıklanması için hükümet üzerindeki baskı da artıyor.
Andersson, anlaşmaya karşı eleştirileri reddederek "Hiçbir zaman İsveç yasalarına uyulmaması gerektiğini söylemedik" dedi. Andersson, İsveç'in kendi "terörizm" tanımının geçerli olduğunu ve "İsveç'teki Kürtlerin korkmaması gerektiğini" söyledi.
Putin: Dost ülkelerden tarım üreticilerinin taleplerini karşılamaya hazırız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Endonezya lideri Joko Widodo'yla Moskova'da görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Putin, "Rusya'nın dost ülkelerden gelen tarım üreticilerinin gübre talebini tam olarak karşılamaya hazır olduğunu" söyledi.
Lavrov: Rusya ve Batı arasına 'demir perde' indi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son açıklamasında Soğuk Savaş dönemine ait "demir perde" terimini kullandı. AFP'nin haberine Lavrov, "Rusya ve Batı arasına 'demir perde' indi" dedi. Lavrov, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile on yıllardır inşa ettiği tüm ilişkileri neredeyse bir gecede yok ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, "Şunu söyleyebilirim ki bundan sonra ne Amerikalılara ne de AB'ye güveneceğiz. Kritik sektörlerde onlara bağımlı kalmamak için gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e en yakın isimler arasında anılan eski başbakan Dmitri Medvedev, Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının "savaş nedeni" olabileceği mesajı verdi
Odessa'ya füze saldırısı: 18 ölü
Ukrayna'nın liman kenti Odessa'ya dün sabah füze saldırısı yapıldı. Reuters, saldırıda 18 kişinin öldüğünü belirtti.
Tesla’ya bir ırkçılık davası daha
ABD'li milyarder Elon Musk'ın otomobil devi Tesla'da çalışan 15 siyah işçi, şirket yönetimine ırkçılık davası açtı.
The Guardian'ın haberine göre, işçiler, düzenli olarak saldırgan ırkçı yorum ve davranışlara maruz kaldıklarını söyledi.
Bu Tesla hakkındaki ilk dava değil. Şirket rk ayrımcılığı veya cinsel saldırı suçlamalarıyla en az 10 davayla karşı karşıya. Ekim ayında ırkçılığa maruz kaldığı gerekçesiyle şirkete dava açan siyah işçi Owen Diaz'a 137 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verilmişti. Şirket geçen yıl da siyah işçi Melvin Berry'e ırkçılık nedeniyle 1 milyon dolar tazminat cezası almıştı.
KISA DALGA’DAN
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.