Bu şiddetin tedavisi yok

Bu şiddetin tedavisi yok
Hekimler ve avukatlar dün can güvenlikleri için eylemdeydi. Hekimlerin eylemine polis müdahale etti. Bir polis baygınlık geçirince yardımına yine hekimler koştu... öldürülen doktor Ekrem Karakaya'nın cenazesinde Bakan Koca protesto edildi...

8 TEMMUZ 2022 - KISA DALGA BÜLTEN


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

Hekimlere müdahale ederken bayılan polise hekimler müdahale etti

Konya Şehir Hastanesi'nde kardiyoloji uzmanı Ekrem Karakaya, görevi başındayken hasta yakını Hacı Mehmet Akçay tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. Hekimler ve sağlık çalışanları dün Türkiye çapında iş bırakarak sağlıkta şiddeti protesto etti. Görev yaptıkları hastanelerin önlerine çıkan hekimler ve sağlık çalışanları “Öldük biz” dedi ve bu konuda yasal önlemlerin alınmasını istedi. Sağlıkçılar Baskan Fahrettin Koca’yı da istifaya çağırdı.

İstanbul’da ise Çapa Tıp fakültesi önündeki yürüyüşe polis müdahale etti. Müdahale sırasında bir polis baygınlık geçirdi. Polise, diğer polislerin müdahale ettiği hekimler yardım etti ve ilk müdahaleyi yaptı.

Bu arada Dr. Ekrem Karakaya'nın memleketi Kayseri'de düzenlenen cenaze törenine katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya tepki gösterildi. Cenaze törenine katılanlar Bakan Koca'yı "yuh" diyerek ve alkışlarla protesto etti.

Avukatlar protestoda: Başımız sağ olmayacak

İstanbul'da önceki gün Avukat Servet Bakırtaş’ın silahlı saldırı ile öldürülmesi tüm Türkiye'de, baroların çağrısı ile protesto edildi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, hekim Karakaya’nın öldürülmesini de hatırlatarak şöyle dedi: “Bunları bireysel, münferit olaylar olarak göremeyiz. Bu cinayetlerin arkasında yatan bu meslek gruplarını ötekileştiren söylem, cezasızlık politikasıdır. Bu meslek gruplarının gittikçe bir ekonomik kaosun içine sokularak itibarsızlaştırılmaya çalışılması çabasını açıkça görüyoruz.”

Muhalefetten Erdoğan’a ‘giderlerse gitsinler’ hatırlatması

CHP lideri Kılıçdaroğlu, şiddetle mücadele kanununu çıkarmak üzere, Meclisimizi olağanüstü toplantıya davet etti. Kılıçdaroğlu yasanın adının “Bakırtaş-Karakaya Şiddeti Önleme Kanunu'nu olabileceğini belirtti

Muhalefet partileri de iktidarın ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hekimlerle ilgili ‘giderlerse gitsinler’ sözlerini hatırlatarak tepkilerini dile getirdi.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, "Cumhurbaşkanı’nın bütün doktorlardan ve milletimizden bir özür dilemesi gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu çifti, 28 Şubat mağduru öğretmeni ziyaret etti: Bir hata yaptık, bu hatanın telafi edilmesi lazım

Balyoz davasının mağdurlarından emekli Tümamiral Deniz Kutluk’u önceki gün ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, dün de eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte 28 Şubat sürecinde okuldan atılan öğretmen Sultan Kara’yı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu şöyle dedi: Devletin yapılan bu haksızlıklar dolayısıyla haksızlığa uğrayanlarla helalleşmesi lazım. Bir hata yaptık, bu hatanın telafi edilmesi lazım. İnsanların hayatlarıyla, gelecekleriyle oynuyorsunuz bunun telafi edilmesi lazım.”

İki belediye başkanı İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındı

Rüşvet soruşturmasında gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılan CHP'li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile kamuyu zarara uğratmakla suçlanan Aksaray Yenikent Belde Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı.

AYM'den 10 Ekim Katliamı için 'yaşam hakkı ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara’da 10 Ekim 2015’te IŞİD’in saldırısı sonucu 104 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda yaralanan İbrahim Kanbal’ın başvurusunu karara bağladı.

Kanbal, 2 Aralık 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, uğradığı saldırıda yaşadığı maddi ve manevi zararlar için tazminat başvurusunda bulundu. Ancak bakanlık, Kanbal’ın başvurusunu reddetti. Yüksek Mahkeme, Kanbal’ın başvurusu üzerine, 'yaşam hakkı ihlali'nin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Kadir Şeker tahliye edildi

Konya'da Ayşe Dırla'ya şiddet uygulayan Özgür Duran'ı öldürdüğü gerekçesiyle bir yıldan uzun süredir cezaevinde olan Kadir Şeker dün tahliye edildi.

Şeker 12,5 yıl hapse çarptırılmış ancak bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yeniden yapılan yargılamada Kadir Şeker’in cezası 10 yıl 10 aya düşürülmüştü. Ancak mahkeme tahliye kararı vermemişti.

Avukatların itirazı üzerine Şeker hakkında tahliye kararı verildi.


EKONOMİ

TÜİK tartışmalarına Nebati'den yanıt: Müdahale söz konusu değil

TÜİK haziran ayı enflasyonunu yüzde 78.6, ENAG yüzde 175.5 olarak açıklamıştı. TÜİK’in verilerinin güvenirliliği tekrar tartışmaya açılırken sendikalardan "Verileri karartarak milleti açlığa sürüklüyorsunuz" tepkisi gelmişti. CHP milletvekili Orhan Sümer TÜİK’e bakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı makamından talimat verilip verilmediğini Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, TÜİK’in ürettiği istatistiklere hiçbir makam veya merciden müdahalenin söz konusu olmadığını belirtti.

OECD enflasyon tahminini açıkladı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Haziran 2022 tarihli Ekonomik Görünüm Raporu'nda yer alan tahminlere göre Türkiye’de 2022 sonunda yıllık enflasyon yüzde 72 olacak. Türkiye bu oranla tüm OECD ülkeleri arasında zirvede yer alacak. OECD ortalaması ise yüzde 8,8 olacak. OECD tahminine göre 2022 yılı enflasyon sıralamasında Türkiye’nin ardından ikinci sırada yüzde 60,1 ile Arjantin olacak. OECD’nin 2023 yılı tahmini ise Türkiye için yüzde 39. Türkiye 2023’te yüzde 51 ile zirvede yer alması beklenen Arjantin’in ardından ikinci sırada olacak

Bir alışveriş bir fiş' dönemi yeniden başlıyor

Alışverişlerde fatura ve fiş vermeyenler için uygulanan cezalarda caydırıcılığı artıracak yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Alışveriş sırasında fiş verilmemesi, alınmaması, veya alışveriş tutarından farklı bir tutarda fiş veya fatura kesilmesi durumunda uygulanacak ceza her bir belge için 500 liradan bin liraya çıkıyor.

Yeni düzenleme ile, kayıt dışılığın azaltılmasının yanı sıra, tüketicinin hakkının korunması amaçlanıyor.

Merkez Bankası net 2,1 milyar dolar düştü

Merkez Bankası(TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Buna göre TCMB brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 553 milyon dolar düşüş gösterdi. geçtiğimiz hafta 60 milyar 342 milyon dolar olan rezervler, 1 Temmuz ile sona eren haftada 59 milyar 789 milyon dolara geldi.


DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Ukrayna ile Türkiye arasında kriz

Ukrayna'dan çalındığı iddia edilen ve Türkiye'nin Karasu Limanı açıklarında durdurulan Rus gemi Kiev-Ankara hattında gerilime neden oldu.

Türkiye’nin geminin ayrılmasına izin vermesini "kabul edilemez bir durum" olarak niteleyen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi'ni çağırdı.

Bakanlık Sözcüsü Nikolenko, gemide çalıntı Ukrayna tahılı olduğunu savunarak, Türkiye’nin geminin Karasu Limanı'ndan ayrılmasına izin verilmesinden ötürü üzgün olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı İlnur Çevik ise BBC'ye yaptığı açıklamada, tahılların çalındığının ispat edilmesi durumunda Ankara'nın da buna göre hareket edeceğini belirtmişti. Çevik, "Bu durumda tahıla el konur ve Ukrayna adına dünya pazarlarında satışa sunulur" demişti.

Ve Boris Johnson istifa etti

İngiltere’de beş bakan dahil 50'yi aşkın hükümet görevlisinin istifası sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. Yeni lider seçimi için gelecek hafta bir takvim açıklanması bekleniyor. Johnson, "Dünyanın en iyi işini bırakacağım için üzgün olduğumu bilmenizi istiyorum ama işler bu noktaya geldi" ifadelerini kullandı.

Pandemi dönemindeki içkili partilerinin ortaya çıkmasıyla tepkilerin odağında olan Johnson'a yönelik son eleştirilerin temelinde Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkında son dönemde ortaya atılan iddialar yatıyor.

Pincher, hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra istifa etmişti.

Başbakan Johnson, Pincher hakkındaki iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

Arjantin’de 19 eski subaya hapis

Arjantin'de bir mahkeme, 1976-1983 arasındaki askeri diktatörlük döneminde işlenen insanlık suçları nedeniyle 19 eski subaya hapis cezaları verdi. Başkent Buenos Aires'teki federal mahkemede yargılanan bu kişiler, 350'den fazla kişiye yönelik zorla kaybetme, cinayet, işkence ve çocukların kaçırılması gibi suçlardan hapis giydi.

Arjantin'de 'Kirli Savaş' olarak anılan diktatörlük döneminde, çoğunluğu sol görüşlü olmak üzere yaklaşık 30 bin kişi kaybedildi. Ülkede bu dönemle hesaplaşma sürerken, çok sayıda askeri yetkili hapis cezalarına çarptırıldı.

Maymun çiçeği için küresel acil durum ilanı bekleniyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği nedeniyle son 10 günde iki kişinin daha öldüğünü açıkladı. Ölümler Afrika'da kaydedilirken, DSÖ'nün salgının "küresel acil durum" ilan edilmesi için tavsiyede bulunması bekleniyor.

KISA DALGA’DAN

Türkiye bir kez daha sağlıkta şiddeti konuşuyor

Türk Tabipleri Birliği’ne göre yüzlerce hekim yurtdışına gitmek için iyi hal kağıdı aldı.

Rengin Arslan’ın hekimler göçünü anlattığı podcastini dinleyebilirsiniz

Podcast