Kürtaj kısıtlamasına karşı vazektomi yaptıran erkeklerin sayısı patladı

Kürtaj kısıtlamasına karşı vazektomi yaptıran erkeklerin sayısı patladı
ABD'de birçok eyalette kürtaj hakkının Yüksek Mahkeme kararı sonrasında kısıtlanmaya başlaması, vazektomi yaptıran erkeklerin sayısını artırdı. Birçok eyalette erkeklerin gönüllü olarak vazektomi yaptırmaya başladığı belirtildi.

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını federal çapta garanti eden kararını geri çekmesi sonrasında birçok eyalette kürtaja kısıtlama getirilirken, vazektomi yaptıran erkeklerin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Cumhuriyetçilerin yönetiminde olup kürtaj yasaklarında başı çeken eyaletlerde de çok sayıda erkeğin, 'gönüllü doğum kontrolü' için kliniklere gittiği, internette vazektomiye dair aramalarda patlama yaşandığı belirtildi.

İNTERNET ARAMALARINDA 8 KAT ARTIŞ

Sağlık hizmetleri danışmanlığı veren Innerbody Research kuruluşunun topladığı verilere göre, Yüksek Mahkeme'nin bu yönde bir karar alacağının sızdırıldığı mayıs ayından bu yana vazektomi hakkında her gün yapılan internet aramalarında ciddi artış yaşandı. Buna göre, "Nerede vazektomi yaptırabilirim?" araması yapanlar yüzde 850 oranında arttı. "Vazektomi ücreti" ve "Vazektomi geri döndürülebilir mi?" gibi aramalar da patladı.

'VAZEKTOMİ HAKKINDAKİ FARKINDALIK ARTTI'

Kürtajın yasal olduğu ve bu nedenle komşu eyaletlerden çok fazla kişinin akın ettiği New York kentinden ürolog Dr. Alex Shteynshlyuger, "Vazektomiyi düşünen erkeklerin sayısında net bir artış var" dedi. Shteynshlyuger, Yüksek Mahkeme'nin kararı doğum kontrolü konusunda genel olarak çok fazla tartışmayı tetikledi. Etkili, düşük maliyetli, güvenli ve kalıcı bir doğum kontrolü yöntemi olarak vazektomi hakkında farkındalığı artırdı" diye konuştu.

Dr. Shteynshlyuger, Manhattan'daki kliniklerine normalde haftada 15 vazektomi başvurusu yapıldığını, Yüksek Mahkeme kararının açıklanmasının ardından 72 kişinin bu taleple kendilerine geldiğini söyledi. Shteynshlyuger, randevu takviminin eyalet dışından gelen erkeklerle dolu olduğunu söyleyerek, "Partnerlerinin kürtaj hizmetine erişmekte zorluk yaşayabileceği eyaletlerde yarı zamanlı olarak yaşayan hastalarım var... Bu durum, erkeklerin ve partnerlerinin doğum kontrolü konusunda karmaşık kararlar vermesine yol açıyor" dedi.

CUMHURİYETÇİ EYALETLERDE DE KLİNİKLERE AKIN VAR

Vazektomi yaptıranlardaki artış, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki daha muhafazakâr eyaletlerde de görüldü. Google araştırma verilerine göre, vazektomi ile ilgili aramaların büyük çoğunluğu, 1 Temmuz'da 1925 yılından kalma kürtaj yasağının yeniden devreye sokulduğu Teksas eyaletinden geldi.

Yakın zamanda benzer bir yasağın yürürlüğe girmesi beklenen Idaho'da benzer bir durum yaşanıyor. Eyaletteki bir üroloji enstitüsünün sözcüsü olan Barbara Nielsen, geçtiğimiz ay vazektomi başvurularının yüzde 60 oranında arttığını söyledi; "Bölgedeki başka ürologların da aynısını yaşadığını biliyorum" dedi.

ÇİFTE STANDART: KİMSE NİŞANLIMDAN İMZA İSTEMEDİ

Konuyu haberleştiren The Guardian gazetesi, vazektomi yaptıran bazı erkeklerle de konuştu. Soyadının yazılmamasını isteyen Shawn isimli bir erkek, Florida eyaletinde vazektomi ameliyatı olduğunu ve süreç sırasında gözlemlediği cinsiyet ayrımcılığının kendisini şaşkınlığa uğrattığını anlattı.

Shawn, doğumla ilgili bazı prosedürlerde 'kadınlardan kocalarının imzalarını almalarının' istendiğini belirterek, "Vazektomi yaptırırken nişanlım benim yanımdaydı. Kimse ondan imza istemedi. Üremeyle ilgili haklar konusunda devasa bir çifte standart var" diye konuştu.

'SİYASİ BİR JEST GİBİ'

The Guardian gazetesi haberde, "[ABD'deki] Mevcut ortamda, vazektomi neredeyse siyasi bir jest olarak görülüyor. Bu, erkeklerin, doğum kontrolü ve doğurma konusunda genelde kadınların üzerine düşen büyük kararlarda daha aktif rol almasının bir yolu" yorumunu yaptı.

VAZEKTOMİ NEDİR?

Erkeklerde vazektomi, sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması veya mühürlenmesi ile uygulanan cerrahi bir doğum kontrol yöntemidir. (Kısa Dalga)

Dünya