FT: Erdoğan NATO pazarlığını seçimlerde kullanacak

FT: Erdoğan NATO pazarlığını seçimlerde kullanacak
İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine karşı fiili vetosunu çekmesini mercek altına aldı. Gazete, İsveç ve Finlandiya'nın PYD'ye desteği kesmeyi vaat etmesinin Türkiye'de seçim yatırımı olacak kullanılacağı yorumunu yaptı.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine karşı fiili vetosunu kaldırması, dünya basınında geniş yer buldu. Financial Times gazetesi, üyeliklerin önünü açan üçlü memoranduma giden süreci bir Türk yetkili ve Batılı yetkililerle konuştu.

Gazeteye isim vermeden konuşan bir Türk yetkili, İsveç ve Finlandiya'nın "Suriye'de Türkiye'nin terörist olarak gördüğü Kürt militanlara destek vermemeyi kabul ettiğini" söyledi. Financial Times, "Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, gelecek yıl haziran ayından önce düzenlenmesi gereken seçimler öncesinde ülke için siyasi bir kazanım olarak öne çıkaracağı bir adım" yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Türk yetkili, İsveç ve Finlandiya'nın aynı zamanda "Gülen örgütüne desteğe son vermeyi kabul ettiğini" de ekledi.

Financial Times'ın görüştüğü Batılı yetkililerse, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri meselesini Washington'dan bazı taahhütler almak için araçsallaştırmaya çalıştığına inandıklarını söyledi. Yetkililer, özellikle de Ankara'nın yeni Amerikan yapımı F-16 savaş jetleri almak ve mevcut filonun modernize edilmesi için baskı yapmak istediğini öne sürdü.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, Joe Biden yönetiminin F-16 satışına destek beyan ettiğini ama sürecin Kongre'de onaylanması gerektiğini söyledi. Yetkililer, "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya yüksek sesli itirazının ise Kongre'de zaten bu satışa şüpheyle yaklaşan vekiller nezdinde davasına pek yardımcı olmadığını" söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya